HomeOnderwijsMasterPre-masterMet internationaal diploma doorstuderen

Doorstromen met een internationaal diploma

Welke (pre-)master kan ik volgen met mijn vooropleiding

Heb jij je bachelor aan een buitenlandse universiteit gevolgd en overweeg je een master te volgen aan de Universiteit Twente (UT)? Het zou kunnen dat je niet direct toelaatbaar bent, maar in sommige gevallen kun je een pre-master doen om alsnog te worden toegelaten. De UT biedt een breed scala aan (pre-)masters en specialisaties op verschillende gebieden, van engineering en natuurwetenschappen tot gezondheids- en gedragswetenschappen en bestuurskunde.

Moet ik een pre-master volgen?

Of je kunt worden toegelaten tot een master van de UT, hangt af van je vooropleiding. Het kan zijn dat je direct wordt toegelaten, maar je kunt ook worden afgewezen of worden toegelaten op voorwaarde dat je eerst een pre-master voltooit. Dit gebeurt bijvoorbeeld als je een bacheloropleiding hebt gedaan die inhoudelijk verwant is aan de master die je wilt volgen, maar die je niet goed genoeg heeft voorbereid om de master succesvol te doorlopen. In dat geval is het belangrijk dat je eerst bepaalde vaardigheden verbetert of je kennis verstevigt, zodat je goed voorbereid aan je master kunt beginnen.

Wanneer je je aanmeldt voor een master, beoordelen we eerst op welke punten je nog kennis tekort komt, en of deze achterstand kan worden ingehaald met een pre-master. Daarom verschilt de duur, de studielast en de inhoud van een pre-master per student. Pre-masterprogramma's kunnen variëren van 15-60 EC.

European Credit Transfer System

De studielast van studenten aan Nederlandse universiteiten wordt uitgedrukt in EC, ook wel ECTS (European Credit Transfer and Accumulation System) genoemd. Dit systeem wordt in de hele Europese Unie gebruikt. In Nederland betekent één EC 28 uur werk. De erkenning van studiepunten voor bepaalde vakken kan verschillen per master.

Elke masteropleiding heeft een eigen pre-master. Als je een master wilt volgen aan de UT, moet je dus ook je pre-master aan de UT doorlopen. Pre-masters van andere instellingen worden niet erkend. 

Kosten

Hoeveel je moet betalen voor een pre-master varieert per situatie, omdat dit afhankelijk is van de duur en de studielast van de pre-master in kwestie. Je betaalt een vast bedrag per EC.

Doe de e-check

Benieuwd of je in aanmerking komt voor een bepaalde (pre-)master? De toelatingseisen verschillen per master, en je kunt ze vinden op de masterpagina's. Je kunt ook de onderstaande toelaatbaarheidscheck (e-check) doen. Dit duurt ongeveer vijf minuten. Let op: dit is niet de officiële toelatingsbeslissing. Er kunnen dan ook geen rechten worden ontleend aan het resultaat van de e-check.

Voor studenten met een buitenlands diploma is het verplicht om de e-check in te vullen. Nadat je de e-check hebt ingediend, ontvang je een code per e-mail. Bewaar deze code goed, want je hebt hem weer nodig bij je aanmelding. 

Hoe meld ik me aan?

Nadat je de verplichte e-check hebt gedaan, en als daaruit blijkt dat je mogelijk toelaatbaar bent, kun je je aanmelden via Studielink. Je kunt je niet direct voor een pre-master aanmelden. Je meldt je altijd eerst aan voor de master die je wilt volgen, waarna de UT je aanmeldt voor de pre-master. Als je eenmaal bent toegelaten, sta je dus automatisch ingeschreven voor de pre-master. Kijk voor meer informatie over de toelatingseisen, aanmeldingsdeadlines en andere details op de masterpagina's.

Chat offline (info)
Om deze functionaliteit te gebruiken:
Accepteer cookies