Podcast Shaping2030

Hulp bij het kiezen van een studie

2030 lijkt ver weg, maar tien jaar vliegt voorbij. Je hoort er van alles over in de Shaping2030 podcast.

Hoe ziet onze gezondheidszorg er dan uit? En ons energielandschap? Met welke rampen en risico’s krijgen we te maken? Kunnen we eindelijk afrekenen met cyberaanvallen? In deze podcast praat host Robin Rotman met toonaangevende wetenschappers van de Universiteit Twente over de manier waarop zij nu werken aan onze wereld van morgen.

Shaping2030 – de podcast

EPISODE 7 - prof. peter-paul verbeek

Artificial Intelligence (AI) is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. De zorg, het onderwijs en de wetenschap kunnen niet meer zonder. Maar hoe ver gaan we? Mag slimme software meebeslissen over leven en dood? Wat moeten we met foto’s en video’s die niet meer van echt te onderscheiden zijn? AI wordt slimmer, krijgt een soort zelfreflectie en misschien wel een zelfbewustzijn. Prof. Peter-Paul Verbeek, techniekfilosoof aan de Universiteit Twente, werpt zijn blik op onze toekomst. 

SHAPING 2030 | Artificial Intelligence in 2030 | Prof. Peter-Paul Verbeek

Episode 6 - Dr. Joanneke van der Nagel

Een app die niet intuïtief werkt, een online behandeling die veel te ingewikkeld is, of een toegangspoortje dat niet goed bediend kan worden door iemand in een rolstoel. Allemaal voorbeelden van dingen die de kloof tussen mens en techniek vergroten. Dr. Joanneke van der Nagel is psychiater in de verslavings- en gehandicaptenzorg. Ze onderzoekt de rol van techniek in de zorg voor kwetsbare groepen. Hoe maken we technologische innovaties in 2030 toegankelijker?

SHAPING 2030 | Toegankelijke techniek in 2030 | Dr. Joanneke van der Nagel

Episode 5 - dr.ir. Rick Hogeboom, onderzoeker waterverbruik en directeur Water Footprint Network

We gebruiken veel meer water dan de meeste mensen denken en het gaat de verkeerde kant op. Hoeveel water kost het produceren van een product of dienst? Schrikbarend veel in sommige gevallen. Een kilo biefstuk kost 15.000 liter water, een spijkerbroek 8.000 en een kopje koffie zo’n 130 liter. Rick Hogeboom brengt de waterketen in kaart en denkt na over de vraag: hoe krijgen we ons waterverbruik omlaag in 2030?

SHAPING 2030 | Onze watervoetafdruk in 2030. | Dr.ir. Rick Hogeboom

 Episode 4 - Prof. Marielle Stoelinga, hoogleraar risicomanagement

Technologie rukt overal op en we zijn er steeds meer afhankelijk van. Dit brengt ook nieuwe risico’s met zich mee. Wat als een groot hightechsysteem uitvalt? En hoe vinden we een antwoord op (mondiale) rampen? Deze coronaperiode is sowieso één grote periode van risicomanagement, wat leren we ervan? Marielle Stoelinga vertelt erover.

SHAPING 2030 | Zijn we in 2030 beter voorbereid op een crisis? | 𝗣𝗿𝗼𝗳. 𝗠𝗮𝗿𝗶𝗲𝗹𝗹𝗲 𝗦𝘁𝗼𝗲𝗹𝗶𝗻𝗴𝗮

Episode 3 - prof. Nico Verdonschot

In 2030 zit een belangrijk deel van ons ziekenhuis in onze smartphone en worden we misschien wel in de supermarkt gescand op allerlei aandoeningen. Bovendien staat er over tien jaar niet alleen een arts, maar ook een techneut naast ons ziekenhuisbed. Nico Verdonschot schijnt zijn licht over onze medische toekomst. Hij gaat in op vragen als hoe houden we de zorg bemensbaar en betaalbaar? En is kanker in 2030 nog wel een dodelijke ziekte? Gaan algoritmes signalen van dementie herkennen? Je hoort er alles over in deze episode.

SHAPING 2030 | Our hospitals in 2030 | 𝗣𝗿𝗼𝗳. 𝗡𝗶𝗰𝗼 𝗩𝗲𝗿𝗱𝗼𝗻𝘀𝗰𝗵𝗼𝘁

Episode 2 - prof. Jos Keurentjes

Maakt olie in 2030 nog steeds een belangrijk onderdeel uit van onze energievoorziening? Of hebben we dan eindelijk de stap kunnen zetten naar een duurzame energiemix? Speelt kernenergie daar weer een rol in? We praten met Jos Keurentjes over energie slurpende datacenters, lokale energieopslag en de nog altijd groeiende CO2-uitstoot. Maar vooral over welke keuzes er nodig zijn om Nederland écht duurzaam te maken.

SHAPING 2030 | Our energy supply in 2030 | 𝗣𝗿𝗼𝗳. 𝗝𝗼𝘀 𝗞𝗲𝘂𝗿𝗲𝗻𝘁𝗷𝗲𝘀

Episode 1 - prof. Aiko Pras

Blockchain, DDoS aanvallen, privacy, big data… Allemaal termen die we tegenwoordig bijna dagelijks horen en dat zal in 2030 alleen nog maar meer zijn. Is over tien jaar alles connected? En bestaat privacy dan nog wel? Misschien kennen we tegen die tijd wel een brede, maatschappelijke stroming die alleen nog maar offline wil leven en werken. En misschien is prof. Aiko Pras dan wel minister internetveiligheid… Want dat ook de overheid hierin aan zet is, is nu al duidelijk.

SHAPING 2030 | Cyber security in 2030 | 𝗣𝗿𝗼𝗳. 𝗔𝗶𝗸𝗼 𝗣𝗿𝗮𝘀