HomeOnderwijsMasterPre-masterNa wo-bachelor doorstuderen

Doorstuderen na je wo-bachelor

Welke (pre-)master kan ik volgen met mijn vooropleiding?

Na je universitaire bacheloropleiding kun je je verder specialiseren door een master te volgen. Slimme zet! Je kunt kiezen voor een masteropleiding die direct aansluit op je bacheloropleiding of voor een master in een iets andere richting of aan een andere instelling.

Moet ik een pre-master volgen?

Je wo-bachelor zal niet altijd direct toegang bieden tot de masteropleiding van je keuze. Om je vaardigheden te verbeteren en de nodige kennis op te doen voor de start van je masteropleiding, moet je in een aantal gevallen een pre-masterprogramma volgen om ervoor te zorgen dat je binnen 60 EC of 120 EC aan de eindtermen van de master voldoet. 

Elke master heeft z'n eigen pre-master die de juiste voorbereiding biedt. De pre-master zul je dus ook moeten volgen bij de instelling, in dit geval de Universiteit Twente (UT), die de betreffende master aanbiedt. De studielast, het aantal EC waaruit de pre-master bestaat, is afhankelijk van je vooropleiding en zal dus niet voor iedereen hetzelfde zijn. Pre-masterprogramma's voor wo-studenten variëren van 15-60 EC. 

Twee opties om door te stromen

Wanneer je voor je gewenste masteropleiding een pre-master moet volgen, heb je als wo-bachelorstudent twee keuzes. Je kunt je pre-master volgen na óf tijdens je bachelor. 

 • Pre-master na je bachelor

  Je kunt ervoor kiezen eerst je wo-bachelordiploma te behalen en dan door te stromen naar de master van je keuze. Dit betekent dat je, wanneer je niet rechtstreeks toelaatbaar bent, eerst de pre-master moet afronden voordat je kunt starten met de master. Bovenop de een- of tweejarige master moet je dus rekening houden met extra tijd voor de pre-master. Wanneer je die met succes hebt afgerond, kun je per september of in sommige gevallen per februari starten met de master.  

  Kosten

  De kosten voor een pre-master zijn afhankelijk van de lengte van het programma. Je betaalt een vast bedrag per EC. 

  Aanmelden

  Als je kiest voor het doen van een pre-master na je bachelor, is het belangrijk om te weten dat je je inschrijft voor de master en niet voor de bijbehorende pre-master. Aanmelden doe je via Studielink. Onze toelatingscommissie beoordeelt jouw aanvraag en verandert vervolgens jouw inschrijving naar een pre-master. Meer weten over toelatingseisen, inschrijfdeadlines en andere details? Kijk dan bij de master van jouw keuze!

 • Pre-master tijdens je bachelor

  Weet je tijdens je wo-bachelor al dat je na het behalen van je diploma, graag door wilt in een andere richting? Dan zou je je pre-master al kunnen opnemen in de minorruimte van je bachelor. Dit levert je zowel een tijdsvoordeel als financieel voordeel op. Je betaalt namelijk niets extra voor de pre-master, aangezien je al collegegeld betaalt voor je bacheloropleiding. 

  Voor het opnemen van een pre-master in de minorruimte heb je zowel akkoord nodig van de toelatingscommissie van de door jou beoogde master als van je huidige wo-bachelor. Je huidige bacheloropleiding moet er immers mee instemmen dat je de pre-master opneemt in je curriculum. Informeer vooraf dus goed naar de mogelijkheden bij je studieadviseur. 

  Aanmelden

  Ben je UT-student en wil je je aanmelden voor een doorstroomminor aan de UT? Neem dan contact op met je studieadviseur. Studeer je aan een andere universiteit? Dan kun je je aanmelden als bijvakstudent. Om je als bijvakstudent te kunnen registreren, dien je het aanmeldingsformulier in te vullen en op te sturen samen met de volgende documenten:

  • Origineel Bewijs Betaald Collegegeld ten behoeve van de Universiteit Twente (verkrijgbaar bij de centrale studentenadministratie van de instelling waar je het collegegeld hebt betaald).
  • Geldig kopie paspoort/ ID kaart.
  • Recent bijgewerkte cijferlijst van je huidige instelling.

  Adresgegevens

  Stuur het formulier (inclusief bijlagen) naar het onderstaande adres:
  Universiteit Twente
  Student Services – Vrijhof 239B
  Drienerlolaan 5
  7522 NB Enschede

Ben ik toelaatbaar voor een pre-master?

Om toegelaten te worden tot een (pre-)master, moet je aan bepaalde eisen voldoen. Deze toelatingseisen verschillen per master en kun je terugvinden bij de master van jouw keuze. Bovendien kun je als wo-bachelorstudent niet zomaar aan elke (pre-)master beginnen. Je bent alleen toelaatbaar als je een verwante vooropleiding hebt gevolgd. Wil je weten welke (pre-)masters jij met jouw bachelor kunt volgen? Bekijk dan de transfer tool (Engelstalige pagina).

Chat offline (info)
Om deze functionaliteit te gebruiken:
Accepteer cookies