HomeOnderwijsMasterPre-masterNa hbo-bachelor doorstuderen

Doorstuderen na het hbo

Hulp nodig bij het kiezen van je studie?

Ben je hbo-student en overweeg je een universitaire master te volgen na je bachelor? Dan zijn er twee manieren voor jou om via een pre-master door te stromen. De Universiteit Twente (UT) biedt een groot aantal (pre-)masters en specialisaties aan op verschillende gebieden, variërend van gedragswetenschappen en management en bestuur, tot natuurwetenschappen en engineering. 

Hulp nodig bij de keuze van je toekomstige master?
Studiekeuzekalender
Kom in contact met oud-hbo studenten tijdens de Master Open Dag of een online meet-up

Van hbo naar wo met een pre-master

Met een universitaire master kun je de praktijkgerichte kennis die je hebt opgedaan op het hbo aanvullen met de academische vaardigheden van het wetenschappelijk onderwijs. Je doet onderzoek, leert kritische afwegingen te maken en specialiseert je op een specifiek vakgebied. Zo haal je dus het beste uit twee werelden! 

Verschillen tussen hbo en universiteit

Een universitaire mastergraad kan een waardevolle toevoeging zijn op jouw hbo-diploma. Ben je benieuwd of het wo iets voor jou is? We hebben de belangrijkste verschillen tussen het hbo en het wo voor je op een rijtje gezet.

Hbo

Wo

Focus op het 'hoe'

Focus op het 'waarom'

Beroepsgericht

Onderzoeksgericht

Toepassen van kennis

Ontwikkelen van kennis

Verbeteren wat bestaat

Ontwerpen wat nog niet bestaat

Studietempo en hoeveelheid literatuur ligt minder hoog

Studietempo en hoeveelheid literatuur ligt hoger

Helder beroepsbeeld

Geen helder beroepsbeeld

Twee opties om door te stromen

Als hbo-bachelorstudent van een Nederlandse hogeschool kun je doorstromen naar een één- of tweejarige UT-masteropleiding. Omdat een hbo-bachelor niet naadloos aansluit op een wo-masteropleiding moet je eerst een pre-masterprogramma volgen, voordat je aan een masteropleiding kunt beginnen. Elke master heeft een eigen pre-master die je voorbereidt op de master van je keuze. Voor hbo-studenten is dit meestal een vooropgesteld vakkenpakket, van 30 tot maximaal 60 EC. Er zijn twee manieren om een pre-master te volgen: na óf tijdens je bachelor.

 • Pre-master na je bachelor

  Nadat je je hbo-opleiding hebt afgerond, kun je ervoor kiezen om door te stromen naar de universiteit. In dat geval volg je eerst een pre-master, voor je aan de master van jouw keuze kunt beginnen. Bij een toelatingsverzoek wordt beoordeeld waar de deficiënties liggen en of deze deficiënties weg te werken zijn binnen een pre-master. Nadat je bent toegelaten tot de master van je keuze en het bijbehorende deficiencyprogramma, de pre-master, succesvol hebt afgerond kun je beginnen met de master.

  Kosten

  De meeste pre-masters op de UT bestaan uit 30 ECTS. Dit staat gelijk aan een halfjaar studeren. In veel gevallen kun je dus al binnen anderhalf of tweeënhalf jaar je master afronden, afhankelijk van de master die je kiest. De kosten voor een pre-master zijn afhankelijk van de lengte van het programma. Je betaalt een vast bedrag per EC. 

  Aanmelden

  Als je kiest voor het doen van een pre-master na je hbo, is het belangrijk om te weten dat je je inschrijft voor de master en niet voor de bijbehorende pre-master. Aanmelden doe je via Studielink. Onze toelatingscommissie beoordeelt jouw aanvraag en verandert vervolgens jouw inschrijving naar een pre-master. Meer weten over toelatingseisen, inschrijfdeadlines en andere details? Kijk dan bij de master van jouw keuze!

 • Pre-master tijdens je bachelor

  Als hbo-student kun je ervoor kiezen om (een deel van) de pre-master al te behalen tijdens je bachelor. In dat geval volg je een doorstroomminor. Dat is dus eigenlijk hetzelfde als een pre-master, alleen de route die je volgt - na of tijdens je bachelor - verschilt. De doorstroomminor biedt je een unieke mogelijkheid die je niet alleen de nodige tijdswinst, maar ook een aardige kostenbesparing oplevert - je betaalt immers al collegegeld voor je hbo-bachelor. Bovendien kun je door het volgen van de doorstroomminor alvast een beter idee krijgen van de opleiding en kun je zien of je toekomstige master aansluit bij je verwachtingen.

  Veel van de pre-masters op de UT bestaan uit 30 EC en zijn daarmee in een halfjaar af te ronden. Een pre-master past dus vaak binnen jouw minorruimte!   

  Aanmelden

  Check voor je je aanmeldt de toelatingseisen en inschrijfdeadlines voor de master van jouw keuze. Ben je toelaatbaar? Dan kun je aanmelden voor een doorstroomminor op de website van Kies Op Maat.  

Ben ik toelaatbaar tot een pre-master?

Om toegelaten te worden tot een (pre-)master, moet je aan bepaalde eisen voldoen. Vaak gelden er bepaalde ingangseisen met betrekking tot het wiskunde- of Engels niveau. Het kan verstandig zijn om je kennis van Engels en wiskunde op te frissen of bij te spijkeren voor je aan de pre-master begint. De toelatingseisen verschillen per (pre-)master en kun je terugvinden bij de master van jouw keuze. 

Bovendien kun je als hbo-student ook niet zomaar aan elke pre-master beginnen. Je bent alleen toelaatbaar als je een verwante vooropleiding hebt gevolgd. Wil je weten welke (pre-)masters jij met jouw bachelor kunt volgen? Bekijk dan de transfer tool (Engelstalige pagina).

Chat offline (info)
Om deze functionaliteit te gebruiken:
Accepteer cookies