Wat is matching?

Direct starten met je inschrijving

Als je je vóór 1 mei aanmeldt, heb je recht op een studiekeuzecheck. Voor een aantal opleidingen is een matchingsprocedure zelfs verplicht.

Het kiezen van de juiste opleiding is belangrijk voor je toekomstige succes. Om ervoor te zorgen dat jij en de opleiding de beste match zijn, organiseert een opleiding een studiekeuzecheck. Voor een aantal bacheloropleidingen gelden zelfs aanvullende en verplichte selectie- en matchingprocedures: als je daaraan niet of slechts deels hebt deelgenomen, kun je niet met je studie beginnen, ook al ben je voorwaardelijk toegelaten.

Er zijn drie selectie- en matchingprocedures op de Universiteit Twente (UT): (verplichte) matching, numerus fixus en selectie. Hieronder lees je of een verplichte matchingprocedure van toepassing is op de opleiding waarvoor je je wilt aanmelden of hebt aangemeld.

Wat is de studiekeuzecheck?

Je studie succesvol doorlopen, begint bij de keuze van een opleiding die bij jouw talenten en interesses past. Via onze studiekeuze activiteiten en events heb je al uitgebreid kennis kunnen maken met jouw toekomstige opleiding. Als je je vóór 1 mei hebt ingeschreven, heb je recht op een studiekeuzecheck: een (verplicht) matchingstraject waarbij je samen met de opleiding ontdekt of jouw bachelorkeuze de juiste is. Dit traject verschilt per opleiding. Vaak bestaat een studiekeuzecheck uit het toelichten van jouw motivatie en/of het bijwonen van een proefstudeerdag. Je kunt de studiekeuzecheck zien als een finale check voor jezelf en de opleiding om te controleren of jij de juiste studiekeuze hebt gemaakt. 

Niet voor 1 mei aangemeld?

Meld je je na 1 mei aan, dan verspeel je het recht op de studiekeuzecheck. Zit je in 6 vwo en heb je vragen over de studiekeuzecheck of inschrijving na 1 mei? Neem dan contact met ons op via het contactformulier.

Opleidingen met verplichte studiekeuzecheck

Voor onderstaande opleidingen word je uitgenodigd voor een verplichte studiekeuzecheck. Je moet de verplichte activiteiten volledig hebben doorlopen om je inschrijving definitief te maken. Deze matchingsprocedure vindt bijvoorbeeld plaats via een online vragenlijst of een gesprek met een studieadviseur. Elke opleiding organiseert de matchingprocedure anders. Houd er rekening mee dat een (on)voorwaardelijke toelating niet voldoende is voor inschrijving.

Deze bacheloropleidingen hebben een verplichte matchingprocedure:

Numerus Fixus opleidingen 

Voor sommige bacheloropleidingen heeft de UT een beperkt aantal beschikbare plaatsen vastgesteld: een numerus fixusJe inschrijving is pas definitief als als je de selectieprocedure voor de opleiding van jouw keuze hebt doorlopen, naast het voldoen aan de overige toelatingseisen. 

Opleidingen met numerus fixus en aantal beschikbare plekken: 

Voor deze bacheloropleidingen gelden afwijkende deadlines. Zorg ervoor dat je op tijd aan alle vereisten voldoet. Meer informatie vind je op de website van Studiekeuze123 en het Regelement selectie en plaatsing.

Waarom numerus fixus?

Voor bepaalde opleidingen in het hoger onderwijs komen meer aanmeldingen binnen dan er plaatsen zijn. Dat komt door het beperkte aantal opleidingsplaatsen, of doordat er een overschot dreigt in een bepaalde sector van de arbeidsmarkt. Studenten krijgen toegang tot deze opleidingen via een speciale selectieprocedure.

Selectieprocedure voor ATLAS 

Kenmerkend voor de bacheloropleiding ATLAS is kleinschalig en intensief onderwijs. Ze hanteren dan ook een selectieprocedure waarbij ze grondig kijken naar jouw cijfers, studie, buitenschoolse activiteiten en motivatie. Mis de afwijkende deadlines voor dit programma niet.

Chat offline (info)
Om deze functionaliteit te gebruiken:
Accepteer cookies