Aanmelden Technical Computer Science

Bekijk de presentaties van onze bachelors

Je staat op het punt om je in te schrijven voor de bachelor Technical Computer Science. Dat doe je via de website van Studielink.

Welkom! Dit is de plek om alles te lezen hoe het werkt als je kiest voor Technical Computer Science. Op deze pagina lees je alle informatie over de procedures rondom het aanmelden voor TCS, de selectieprocedure en het inschrijven. Op de tijdlijn-pagina staan allerlei aanwijzingen voor je inschrijving en belangrijke deadlines. Een hele belangrijke is het aanmelden voor onze studie in Studielink voor 15 januari 2023

Wil jij graag in september 2023 starten met de opleiding Technical Computer Science? Aanmelden voor start in september 2023 kan vanaf oktober 2022. Zorg er voor dat je je uiterlijk 15 januari 2023 hebt aangemeld via Studielink, want dan ben je op tijd om mee te doen met de selectieprocedure. Voor het collegejaar 2023-2024 heeft de opleiding Technical Computer Science een Numerus Fixus van 400 plekken die via een selectieprocedure worden toegekend. Check de toelatingseisen om er zeker van te zijn dat jij je voor deze bachelor kunt aanmelden en deel kunt nemen aan de selectie. Je kan op de website van Studielink een stappenplan vinden voor registratie voor een Numerus Fixus opleiding.

Start jouw aanmelding
Inschrijven via studielink
Je kunt je niet meer aanmelden om te starten in september 2022. De deadline hiervoor was 15 januari 2022. Aanmelden voor start in september 2023 kan vanaf oktober 2022.

Als jouw inschrijving is verwerkt, ontvang je een e-mail van Student Services met uitleg over de verdere procedure.

Procedures aanmelden, selectie en inschrijving

De tijdlijn (inclusief deadlines) voor het aanmelden, het selectieproces en inschrijven voor de bachelor Technical Computer Science wordt hieronder beschreven. In ons stappenplan vind je een overzicht van alle stappen en bijbehorende deadlines. 

 • Stap 1 Aanmelden via Studielink (deadline 15 januari 2022 23:59 CET)

  Informatie over hoe jij je kan aanmelden via Studielink vind je op de webpagina “aanmelden voor bacheloropleidingen”. Na je te hebben aangemeld via Studielink volg je de instructies op om je aanmelding in het systeem Osiris van de Universiteit Twente af te ronden. De deadline voor aanmelden via studielink is 15 januari 2022 23:59 CET.

  Deadline aanmelden in Studielink: 15 januari 2022 23:59 CET               

  Houd er rekening mee dat het aanmeldproces wat tijd kan kosten. Start het aanmeldproces op tijd vanwege de harde deadlines van de Nederlandse Overheid waar de Universiteit Twente aan moet voldoen.

 • Stap 2a Selectieprocedure: vragenlijst (deadline 14 februari 2022 23:59 CET)

  Het eerste deel van de selectieprocedure bestaat uit een vragenlijst. Op 2 februari ontvang je van TCS een online vragenlijst over jouw keuze om Technical Computer Science aan de Universiteit Twente te gaan studeren. De vragenlijst dient uiterlijk 14 februari 23:59 CET te zijn ingevuld en ingediend. 

  Deadline invullen vragenlijst: 14 februari 2022 23:59 CET

  Nadat jij het aanmeldproces in Studielink en Osiris hebt voltooid en de vragenlijst volledig hebt ingevuld en ingediend, ontvang je bericht van TCS over of en wanneer jij deel mag nemen aan het toelatingsexamen.

 • Stap 2b Selectieprocedure: het toelatingsexamen (5 & 7 maart 2022)

  Het toelatingsexamen bestaat uit drie opeenvolgende toetsen:

  • Logical Thinking (weging 20% in eindscore);
  • Algorithmic Thinking (weging 40%);
  • Mathematical Thinking (weging 40%)

  Woon je in Nederland? Dan neem je het toelatingsexamen op de campus van de Universiteit Twente af. Deze zal op 5 maart 2022 plaatsvinden. Je zal met de uitnodiging het exacte tijdstip en verdere instructies voor deelname aan het examen ontvangen.

  Heb je een officieel woonadres buiten Nederland? Dan zal het toelatingsexamen online onder proctoring worden afgenomen. Het online examen zal op 7 maart 2022 worden afgenomen. Uiterlijk een week voordat het examen wordt afgenomen ontvang je bericht over op welke dag en welk tijdslot jij aan het toelatingsexamen kan deelnemen. Ben je ervan bewust dat het voor ons niet mogelijk is rekening te houden met de tijdzone waarin je woonachtig bent.

  Heb je te maken met een functiebeperking of zijn er andere bijzondere omstandigheden die van invloed kunnen zijn op je prestaties tijdens het toelatingsexamen? Dan kun je een verzoek doen voor het verkrijgen van extra tijd voor het maken van het examen. Een dergelijk verzoek kan worden gericht aan numerus-fixus-tcs@utwente.nl en moet worden onderbouwd met een verklaring van een deskundige (bijvoorbeeld een arts of psycholoog) in het Nederlands of Engels. De maximale extra tijd die kan worden toegekend is 25%. De deadline voor het indienen van het verzoek is 14 februari. Uiterlijk 1 week voor aanvang de de toets wordt de kandidaat bericht over het besluit ten aanzien van het verzoek.

  Deadline verzoek extra tijd: 14 februari 2022 23:59 CET          

  Gedetailleerde informatie over de regels die gelden tijdens het toelatingsexamen zijn te lezen in de Regulation Selection Criteria and Procedure  

 • Stap 2c Selectieprocedure: bewijs van toelating accepteren (vanaf 15 april 2022)

  Op basis van jouw scores op de drie toetsen wordt jouw rangnummer berekend. Dit rangnummer zal op 15 april 2022 via Studielink bekend worden gemaakt. Daarnaast zal je van de opleiding een e-mail ontvangen met een korte toelichting op jouw score.

  • Heb je een rangnummer tussen de 1 en 400, dan ontvang je onmiddellijk via Studielink een placement offer. Je hebt gerekend van die dag dan twee weken de tijd om het aanbod te accepteren en jouw inschrijving bij TCS af te ronden (let op: het accepteren van het aanbod en jouw inschrijving afronden zijn twee afzonderlijke stappen!).
  • Is jouw rangnummer 401 of lager, dan maak je nog steeds kans om op een later moment een placement offer te ontvangen wanneer studenten met een hoger rangnummer hun placement offer afslaan. Voel je niet meteen ontmoedigd. De rangnummers zijn relatief en geen voorspeller van succes in het TCS programma. Toelatingsbewijzen die worden afgewezen door kandidaten met een hoger rangnummer worden nog tot 1 augustus opnieuw toegewezen aan kandidaten met een lager rangnummer. Ben je ervan bewust dat, ook al is nog geen bewijs van toelating aan jou toegekend, je nog steeds moet voldoen aan het uploaden van de benodigde documentatie voor de gestelde deadlines vermeld in stap 3.

  Het is voor ons helaas niet mogelijk om jou je examen in te laten zien of om individuele vragen te beantwoorden.

 • Stap 3: Inschrijven

  Nadat jij je bewijs van toelating offer hebt geaccepteerd via Studielink, of als je nog wacht op jouw bewijs van toelating, dien je verder te gaan met jouw inschrijving. Heb je een VWO diploma met wiskunde B? Dan zijn onderstaande deadlines niet voor jou van toepassing. Je middelbare school geeft aan DUO door dat je geslaagd bent.

  Dien je naast je VWO-diploma nog een certificaat Wiskunde B te behalen of heb je een andere vooropleiding gedaan, dan zijn een of beide onderstaande deadlines wel van toepassing. Twijfel je over welke situatie op jou van toepassing is, neem dan contact op met Admission Office.

  De deadline voor het uploaden van gewaarmerkte documentatie met betrekking tot deficiënties is 15 mei 23:59 CET. De deadline voor het uploaden van je gewaarmerkte diploma ligt op 1 juli 13:59 CET.

  Deadline uploaden certificaat wiskunde B: 15 mei 2022 23:59 CET

  Deadline uploaden gewaarmerkt diploma: 1 juli 2022 23:59 CET

  Als je niet in staat ben voor de deadline van 1 juli het diploma aan te leveren, kan je een onderbouwd verzoek tot uitstel indienen bij Student Services. Kandidaten die na 1 juli een bewijs van toelating ontvangen krijgen twee weken de tijd om hun diploma aan te leveren. Voor de deadline van 15 mei kan helaas geen uitstel worden verleend. Meer informatie over het aanvragen van uitstel vind je hier

Het toelatingsexamen

Gezien het feit dat het toelatingsexamen en bijbehorende instructies enkel in het Engels worden aangeboden, bieden wij onderstaande informatie ook in het Engels aan om spraakverwarring en verwarring in het gebruik van terminologie tijdens het toelatingsexamen (entrance exam) te voorkomen.

The exam

HOW TO PREPARE

 • Preparing for the Logigcal Thinking test

  To prepare for the Logical Thinking test, you can use any book on logic foundations, such as Logic in Action by van Benthem, van Ditmarsch, van Eijck and Jaspars (chapters 1–4) or Foundations of Computation by Hugtenburg and Yorke-Smith (chapter 2.1, 2.2, 2.4 and 2.5). Both these books are publically available and free to use, but you can use other sources as well, as long as they cover the following topics:

  • propositional logic
  • predicate logic
  • Boolean algebra
  • quantifiers
  • formulae
  • basic deductive reasoning
 • Preparing for the Algorithmic Thinking test

  To prepare for the Algorithmic Thinking test, practice the following key techniques:

  • using abstraction to (re)formulate a problem, focusing on the important information
  • using algorithms to express a solution as a stepwise recipe or a set of rules
  • breaking down a complex problem, solution or system into smaller parts
  • recognising similarities among and within problems
  • analysing and (re)organising available data
  • identifying, analysing and implementing possible solutions as effective combinations of steps and resources
  • generalising the problem solving process to a wider class of problems
 • Preparing for the Mathematical Thinking test

  To prepare for the Mathematical Thinking test, you can self-study or follow any course on pre-university calculus like this free one on edX offered by TUDelft, to revisit the following topics:

  • functions (polynomial, root, power, logarithmic, exponential, trigonometric, absolute)
  • properties of functions and their plots (domain, range, limits, asymptotes, symmetry)
  • rewriting of algebraic expressions, equations and inequalities
  • factorisation techniques and the quadratic formula
  • systems of linear equations
  • differential calculus (first and second derivatives, solving optimisation problems)
  • integral calculus (limits, definite and indefinite integrals, antiderivatives, applications)
  • trigonometric functions, including amplitude, phase, period and frequency
  • solving trigonometric equations and inequalities
  • 2D/3D geometric shapes, their surface, perimeter and volume
  • Pythagorean theorem, laws of sines and cosines
  • calculations of angles, lengths and intersections of basic 2D shapes
  • vectors, their norm and direction, orthogonality, multiplication (dot product and scalar)
 • General preparation for the exam

  The Entrance Exam is an individual exam, so it is not allowed to collaborate or communicate with another candidates or other persons. The TCS programme has taken measures to prevent fraud during the exam. 

  If you take the on-campus entrance exam, you are provided with a secured chromebooklaptop. You do not need to bring any other supplies. Everything you needto take part in the on-campus entrance exam is provided by us. The on-campus entrance exam is supervised by invigilators.

  If you take the online entrance exam, you are responsible for making sure you have a well functioning internet connection, a good functioning pc or laptop with a webcam, and a room where you cannot be disturbed. If you can not take part in or complete the exam because of a failing internet connection or hardware, the selection procedure is considered not to be completed and thus you will not receive a ranking number. Further, the online exam will be proctored and you need to prove via the webcam you are alone in the room where you take the exam. Accidental entry of someone can be classified as fraud. 

  Suspicions of fraud committed by candidates are reported to and investigated by the Examination Board. If it is established by the Examination Board that fraud has actually been committed, the candidate in question will be excluded from the selection procedure and will not receive a ranking number. etailed instructions for participation in the entrance exam will be provided with the notification of your exam date and time slot.

  Detailed information on the rules and guidelines for the entrance exam can be found in the Regulation Selection Criteria and Procedure

Contact

Heb je vragen over toelating, inschrijving of de selectieprocedure? Kijk dan eerst in de FAQ of daar het antwoord op jouw vraag staat. Staat jouw vraag er niet tussen, neem dan contact op met Admissions Office als je vragen hebt over toelating en inschrijving en met de Numerus Fixus-coördinator voor vragen over de selectieprocedure. 

Chat offline (info)
Om deze functionaliteit te gebruiken:
Accepteer cookies