Studieprogramma bacheloropleiding Technische Natuurkunde

Kom naar de Bachelor Open Dagen op 31 maart & 1 april

Technische Natuurkunde in een notendop

De bachelor Technische Natuurkunde is een uitdagende academische opleiding voor studenten die nieuwsgierig zijn naar de fundamentele wetmatigheden achter fysische verschijnselen en de toepassingsmogelijkheden daarvan in de wereld om ons heen. Door fundamentele natuurkunde te combineren met technische vakken, ontwikkel je je vermogen om abstract en conceptueel te denken, terwijl je je bevindingen ook weet om te zetten in werkende techniek.

Expert in research

Waar andere specialisten – informatici, werktuigbouwkundigen, of elektrotechnici – zich richten op de ontwerpcyclus, dus het ontwerpen, testen, bouwen en afleveren van een marktklare technische oplossing, word jij met de bachelor Technische Natuurkunde expert in de researchcyclus: je analyseert de vraag of het probleem en gebruikt je inzichten, gecombineerd met je kennis van wis- en natuurkunde en bijvoorbeeld programmeren, om een werkend prototype te bouwen. De doorontwikkeling naar een uiteindelijk product wordt door anderen opgepakt, terwijl jij je intussen op een nieuwe uitdaging stort. In de bachelor Technische Natuurkunde kun je alle kennis en vaardigheden opdoen die je nodig hebt voor deze cyclus – en voor een uitdagende carrière als natuurkundig ingenieur.

Ontvang digitale brochure
We hebben de brochure opgestuurd. Check je inbox!

[naam], klik op download om de brochure te downloaden.
Beste [naam], wil je ook deze brochure downloaden?

Brochure verstuurd

We hebben je een e-mail gestuurd met een link naar de brochure. Check je inbox!

Meld je nu aan voor een meeloopdag!

Overzicht modules

 • Jaar 1EC
 • Jaar 2EC
 • Jaar 3EC

Voor het eerst naar de universiteit

Als je eerstejaars student bent, komen er veel nieuwe dingen op je af. We leggen alvast het een en ander uit.

 • Je volgt modules

  Je bacheloropleiding Technische Natuurkunde duurt drie jaar en is ingericht volgens het Twents Onderwijsmodel (TOM). Ieder jaar volg je vier modules van tien weken: je rondt tijdens de opleiding dus twaalf modules af. In elke module staat een thema centraal, waarmee het onderwijs zoveel mogelijk samenhangt. Binnen dat thema komen alle onderdelen van je studie samen: theorievakken en practica, onderzoeken van verbanden en het ontwerpen van oplossingen, zelfstudie én teamwerk. In het eerste jaar van Technische Natuurkunde omvat iedere module een fundamenteel natuurkunde-onderdeel en een wiskunde vak, aangevuld met practica, projecten en programmeeronderwijs.

 • Studiepunten, hoe werkt het?

  Op de universiteit krijg je te maken met studiepunten, ook wel EC(s) genoemd. De afkorting EC is afgeleid van het European Credit Transfer System (ECTS), waarmee je opleidingen internationaal kunt vergelijken. Eén studiepunt staat voor 28 uur werk; elk jaar moet je 60 punten behalen. Voor elk vak waarvoor je een voldoende haalt, krijg je studiepunten. Het aantal ECs voor een vak, onderdeel of project is een indicatie hoeveel uur het kost om opdrachten te doen, een projectverslag te maken of een tentamen te halen.

 • 45 studiepunten of meer gehaald? Dan mag je naar het tweede jaar

  Om van het eerste jaar naar het tweede te mogen, moet je minimaal 45 van de 60 punten in het eerste jaar hebben behaald. Daarnaast moet je bij Technische Natuurkunde drie van de vier natuurkundeonderdelen met een voldoende afgerond hebben; hetzelfde geldt voor de wiskundevakken. Je krijgt van ons na je eerste jaar een Bindend Studieadvies (BSA). Als je aan de hierboven genoemde criteria voldoet, kun je erop vertrouwen dat je op de juiste plek zit en kun je je opleiding vervolgen. Als het niet loopt zoals je had gehoopt, dan zijn we er natuurlijk voor je om je goed te begeleiden.

Curriculum Technische Natuurkunde

Lees meer over de studieopbouw van Technische Natuurkunde in het eerste jaar.

Lees meer over de studieopbouw van Technische Natuurkunde in het tweede jaar.

Lees meer over de studieopbouw van Technische Natuurkunde in het derde jaar.

Chat offline (info)
Om deze functionaliteit te gebruiken:
Accepteer cookies