Studieprogramma

Het eerste studiejaar van Technical Computer Science

MODULE 1: The pearls of computer science

In deze module maak je kennis met een zevental ‘parels’ van de informatica, waardoor je de breedte van het vak leert kennen. Het gaat bijvoorbeeld om computerarchitectuur, het programmeren van algoritmes, het versleutelen van informatie, softwareontwikkeling, het internet als computernetwerk, functioneel programmeren en kunstmatige intelligentie. In het project van deze module maak je met je projectgroep een systeem dat automatisch Twitterberichten analyseert en visualiseert.

Meer over deze module

MODULE 2: SOFTWARE SYSTEMS

In de module Software Systems leer je software te ontwerpen en te bouwen, van een analyse van de eisen en tot de oplevering van een werkend programma. In het eindproject programmeer je op een gestructureerde wijze een game voor meerdere spelers.

Meer over deze module

MODULE 3: NETWORK SYSTEMS

In de derde module leer je meer over computernetwerken, waarvan het internet een goed voorbeeld is. Hoe werkt zo'n netwerk? In deze module leer je onder meer hoe gegevens in kleine pakketjes worden verzonden en ontvangen, zowel over kabels als draadloos, hoe de beste route door het netwerk wordt gevonden en hoe je voorkomt dat pakketjes onderweg beschadigen of zoekraken. Verder komen de toepassingen van netwerken aan de orde, de bescherming tegen misbruik, en de schaalbaarheid naar zeer grote netwerken. Aan de hand van uitdagende opdrachten maak je je de benodigde kennis eigen.

Meer over deze module en lees over de ervaring van Martijn tijdens module 3.

MODULE 4: DATA & INFORMation

In de laatste module van het eerste jaar leer je relevante bedrijfsinformatie in een database te zetten. Je maakt kennis met data-managementconcepten en relationele databases. Daarnaast werk je aan de ontwikkeling van software met een aanpak die in het bedrijfsleven veel wordt gehanteerd: Agile software engineering. In ‘sprints’ van twee weken werk je aan de oplevering van software en in ‘scrum-sessies’ bespreek je met je medestudenten wat je hebt gedaan, wat je van plan bent en tegen welke problemen je aanloopt. Zo leer je op een gestructureerde wijze in een team aan software te werken.

Meer over deze module

Tweede jaar

Neem een kijkje bij het studieprogramma van het tweede jaar.

Chat offline (info)