Doorstuderen na de bachelor Psychology

Studiekeuze gemaakt?

Met je bachelordiploma kun je direct de arbeidsmarkt op gaan of je verder specialiseren met een masteropleiding aan de Universiteit Twente of elders. De meeste afgestudeerden kiezen voor een vervolgstudie en vergroten daarmee hun kans op een baan waarin de psychologie centraal staat. Welke route je ook kiest, je kunt er zeker van zijn dat je met jouw eigentijdse psychologische expertise en je hands-on ingenieursaanpak met een interessante baan een zinvolle bijdrage kunt leveren aan de samenleving.

Een baan vinden

Dankzij de ‘outside-in’ probleembenadering, de ingenieursaanpak en het inzicht in technologische mogelijkheden en invloeden die je aan de UT verwerft heb je een flinke streep voor op de arbeidsmarkt.

 • KANSEN IN DE ZORGSECTOR

  Veel van onze afgestudeerden willen in de gezondheidszorg aan de slag om mensen te helpen. De masterspecialisatie Health Psychology & Technology en de Nederlandstalige specialisatie Positive Psychology & Technology geven je daarvoor een perfecte startpositie.

  Positive Psychology & Technology

  Met deze specialisatie kun je voldoen aan de eisen voor de Basisaantekening Psychodiagnostiek (BAPD) en de GZ-opleiding. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag als (basis)psycholoog binnen de GGZ of in de eerstelijnszorg, een revalidatiecentrum of ziekenhuis, of een forensische instelling. Bekende en minder bekende zorgsettings waarin je werk kunt vinden zijn de verslavingszorg, gehandicaptenzorg, ouderenzorg, of kinder- en jeugdhulpverlening. Als je niet als behandelaar aan het werk gaat, kun je werk vinden als onderzoeker of ontwerper van (preventieve) interventies, of als beleidsmedewerker, coach of adviseur.

  Health Psychology & Technology

  Met de specialisatie Health Psychology & Technology op je masterdiploma speel je in je toekomstige werkveld een initiërende en coördinerende rol bij het ontwerpen, implementeren en evalueren van innovatieve interventies voor het publiek, patiënten of zorgverleners. Je kunt werken als onderzoeker, beleidsmedewerker, coördinator van GP-interventies bij instituten die zich inzetten voor de gezondheid – denk aan RIVM, Voedingscentrum of Soa Aids Nederland – maar ook ziekenhuizen of zorginstellingen, GGD’en, bedrijven en onderzoeksinstellingen.

 • KANSEN OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

  Tijdens de masterspecialisatie Conflict, Risk & Safety heb je geleerd om veiligheidsinterventies te ontwikkelen, implementeren en evalueren. Dit maakt jou bij uitstek geschikt om aan de slag te gaan als gedragswetenschapper bij de politie, defensie of justitie. Je bent ook gewild als trainer, mediator, veiligheidsonderzoeker aan een universiteit, of als onderzoeker of adviseur bij een publieke of private organisatie, zoals bijvoorbeeld WODC, TNO of RIVM. Vanwege je kennis van onder meer conflictmanagement kun je ook carrière maken als personeelsmanager, beleidsmedewerker of adviseur bij een ministerie of multinational. Veiligheid is een domein dat steeds meer belangstelling krijgt en de vraag naar academische expertise neemt toe.

 • KANSEN IN HET BEDRIJFSLEVEN

  Wil jij je cognitief-psychologische expertise toepassen in het bedrijfsleven, of juist verder ontwikkelen? Dan is de masterspecialisatie Human Factors & Engineering Psychology voor jou. Met deze track kun je bedrijven en instellingen innovatieve, praktische oplossingen bieden voor bestaande of nieuwe producten, systemen of technologieën. Je kunt werken als human factor expert, usability expert, of consultant binnen grote (internationale) bedrijven als Philips, Vredestein of Volkswagen. Je kunt ook wetenschappelijk onderzoeker worden op het gebied van de cognitieve ergonomie of de cognitieve psychologie, bijvoorbeeld aan een universiteit of bij een onderzoeksorganisatie als TNO of het IfADo.

 • KANSEN IN LEARNING SCIENCES

  Ook met de masterspecialisatie Learning Sciences heb je buitengewoon goede carrièremogelijkheden. Ons onderzoek naar het leerproces van de individu – en vooral de integratie van psychologische theorieën en de nieuwste technologieën in dit leerproces – is wereldwijd toonaangevend. Je kunt na deze specialisatie een goede baan krijgen als ontwikkelaar van leermaterialen en leeromgevingen, onderzoeker van educatieve vernieuwingen en ontwikkelingen, of als adviseur en consultant: zowel in de onderwijswereld als bij de overheid en in het bedrijfsleven is jouw expertise gewild.

 • START JE EIGEN BEDRIJF

  Je kunt met een door jou ontwikkelde oplossing ook een eigen bedrijf beginnen. De UT geniet erkenning als 'de meest ondernemende universiteit' van Nederland. Wij zijn sterk in de toepassing van expertise om de samenleving zinvol te beïnvloeden. Samen met onze studenten werken we daarbij graag samen met de innovatiespecialisten van Novel-T, die zich graag vastbijten in kansrijke innovatieve business cases.

Aanbevolen: onze master Psychology

Een groot deel van de studenten die de bachelor Psychology voltooien, stroomt door naar onze éénjarige masteropleiding Psychology. Wij bevelen deze keuze van harte aan, omdat je daarmee je kennis en vaardigheden als ‘engineer’ en probleemoplosser in de psychologie verder verdiept. Vanzelfsprekend vergroot je ook jouw voorsprong als het gaat om de invloed, de mogelijkheden en de bedreigingen van de technologie: in al onze masterspecialisaties houd je de technologisering van onze samenleving – en van ons vak – scherp in beeld.

Met je bachelordiploma heb je direct toegang tot deze master.

Ook interessant na deze bachelor: de master Educational Science & Technology

Een andere goede optie is onze éénjarige masteropleiding Educational Science & Technology. Deze master past bij je als je geïnteresseerd bent in onderwijs en training – bijvoorbeeld op scholen of in het bedrijfsleven. Om deze master te kunnen doen, volg je in het tweede of derde jaar van je bachelor een keuzemodule onderwijskundige psychologie.

Andere masters

Natuurlijk kun je ook een hele andere master kiezen. De bachelor Psychology kun je bijvoorbeeld ook combineren met een master van de (Nederlandstalige) UT-lerarenopleiding Educatie in de Mens- en Maatschappijwetenschappen. Na afronding beschik je over een eerstegraads lesbevoegdheid maatschappijleer en maatschappijwetenschappen, waarmee je als leraar mag lesgeven in het hele voortgezet onderwijs en unieke ervaringen in het onderwijs kunt opdoen!

Bij enkele vervolgopleidingen zal je eerst een pre-master van een half jaar moeten volgen om je basiskennis van het betreffende vak op peil te brengen.

DE MASTER PSYCHOLOGY

Bijzonder aan onze éénjarige, Engelstalige masteropleiding Psychology zijn de vijf Engelstalige specialisaties die we bieden. Deze specialisaties kun je op geen enkele andere universiteit vinden.

De vijf Engelstalige specialisaties zijn:

 • Positive Clinical Psychology & Technology

  In deze specialisatie ontwikkel je specialistische klinische kennis en vaardigheden gericht op het begrijpen, behandelen en voorkomen van psychische stoornissen, met een unieke nadruk op positieve psychologie en technologie. Een ideale track als je als psycholoog mensen wilt behandelen. Door de internationale focus, kun je met deze track ook aan de slag in het buitenland, bijvoorbeeld in Duitsland. Weet je zeker dat je binnen Nederland aan het werk wilt? Dan bieden we je de mogelijkheid om je communicatievaardigheden in het Nederlands te oefenen.

  Meer weten? Ga naar Positive Clinical Psychology & Technology. 

  Let op: Met ingang van studiejaar 2022-2023 (vanaf september 2022) hanteert de masterspecialisatie Positieve Klinische Psychologie & Technologie een selectieprocedure. Kijk voor meer informatie op de PCPT-toelatingspagina.

 • Human Factors & Engineering Psychology

  In de specialisatie Human Factors & Engineering Psychology staat de interactie tussen mens en techniek centraal. Nadat je je hebt verdiept in de menselijke informatieverwerking – oftewel de cognitieve psychologie – word je specialist in het ontwerpen of verbeteren van technologische applicaties op basis van de opgedane kennis. Met deze track sorteer je voor op een carrière in het bedrijfsleven, of bij een universiteit of onderzoekinstituut.

  Meer weten? Ga naar Human Factors & Engineering Psychology

 • Conflict, Risk & Safety

  In deze specialisatie richt je je op bedreigingen van de psychologische, fysieke of maatschappelijke veiligheid en ontwerp je toepassingsgerichte interventies met aandacht voor nieuwe technologieën. Met deze specialisatie kun je aan de slag bij de politie of de overheid, maar ook als trainer, mediator of consultant, een rol waarin jouw kennis van bijvoorbeeld conflicthantering, mediatie, groepsprocessen en veiligheid van grote waarde is.

  Meer weten? Ga naar Conflict, Risk & Safety

 • Health Psychology & Technology

  In de specialisatie Health Psychology & Technology gaat het om de wisselwerking tussen de psyche en de (lichamelijke) gezondheid. Je bestudeert de mogelijkheden om gezond gedrag te bevorderen en de kwaliteit van leven van zieken te verbeteren. De meeste studenten die deze track volgen gaan aan de slag in uiteenlopende rollen binnen de zorgsector.

  Meer weten? Ga naar Health Psychology & Technology

 • Learning Sciences

  Mensen leren iedere dag. Hoe we leren, verschilt per individu. We hebben ieder onze eigen voorkeuren, mogelijkheden en talenten. In deze specialisatie leer je individuele leerprocessen te verklaren en te voorspellen met als doel om instructiematerialen optimaal te leren (her)ontwikkelen en te personaliseren. Deze specialisatie maakt jou zeer gewild in het onderwijs, het bedrijfsleven of de onderzoekswereld.

  Meer weten? Ga naar Learning Sciences

Chat offline (info)
Om deze functionaliteit te gebruiken:
Accepteer cookies