Ervaring van student Emmilie

Studiekeuze gemaakt?

Naam: Emmilie Kuks
Bachelor: Industrial Design Engineering
Master: Industrial Design Engineering
Mastertrack: Management of Product Development

'Ik ontwerp verpakkingen die duurzaam, gebruiksvriendelijk en mooi zijn.'

"De combinatie van bezig zijn met techniek en creativiteit kwam binnen Industrial Design & Engineering bijeen. Ik voelde me er snel thuis doordat je iedereen door de kleinschaligheid persoonlijk kent.

Tijdens het ontwerpen van een product leer je over alle aspecten van productontwikkeling en kom je erachter waar jouw interesse ligt.

Emmilie Kuks

Producten stroomlijnen

Binnen de bachelor krijg je een gevarieerd programma aangeboden. Bij het ontwerpen van een product ben je van het begin tot het eindproduct betrokken: je bedenkt een idee, schetst een ontwerp, bekijkt hoe een product werkt, en als het product ontwikkeld is, kijk je hoe je het product op de markt brengt. Bovendien blijf je onderzoeken hoe je het product verder kunt ontwikkelen. Dankzij deze brede aanpak leer je over alle aspecten van productontwikkeling en kom je erachter waar jouw interesse ligt, en waar je je uiteindelijk in wilt specialiseren.

contact met Bedrijfsleven

Bijna alle opdrachten komen uit het bedrijfsleven. Doordat je met verschillende bedrijven in contact komt, leer je hoe het er binnen zo’n bedrijf aan toe gaat. Zo heb ik een opdracht uitgevoerd voor EMSA. Zij maken producten waarin je eten vers en dranken warm en koud bewaart. Natuurlijk leer je hierover wel iets in colleges, maar in de praktijk is het vaak toch anders. Ook moesten we in ons eerste jaar een dispenser ontwerpen, ik heb toen een sap-automaat ontworpen voor Vespa, het bekende Italiaanse scootermerk. Op deze manier leerde je typerende ontwerpelementen van een merk te herkennen en te vertalen in een nieuw product.

Voorraaddozen tot wasmiddelenverpakking

De opdracht voor EMSA, waarover ik zonet sprak, luidde: ‘kom met een nieuw product’. Het studententeam bestond uit een multidisciplinair team. Industrial Design studenten namen het creatieve deel voor hun rekening. Werktuigbouwkundigen doken de techniek in om te kijken hoe je dit duurzaam kunt vervaardigen en Technische Bedrijfskunde studenten onderzochten hoe we het uiteindelijke product op de markt konden zetten. Binnen ons studententeam besloten we een picknickthermoskan te maken. Dit werd een extra grote thermoskan met vier ingebouwde bekers.

design picnic thermos jug

Tijdens de bachelor raakte ik steeds meer geïnteresseerd in het ontwerp van verpakkingen die duurzaam, gebruiksvriendelijk en mooi zijn. Daarom heb ik in mijn bacheloropdracht onderzocht hoe je wasmiddelenverpakkingen verduurzaamt. Je wilt zo min mogelijk inkt gebruiken omdat dit recyclen bemoeilijkt. Wist je bijvoorbeeld dat zwarte flessen op dit moment helemaal nog niet gerecycled (kunnen) worden? Ik ontwierp een verpakking die minder belastend was voor het milieu. Denk aan materiaal dat niet vervuild is en waarbij er geen inkt is gebruikt, zodat je de kwaliteit van het materiaal kunt behouden. Maar natuurlijk wil je tegelijkertijk wel een aantrekkelijke verpakking, dus ligt er veel uitdaging in het verduurzamen zonder alle onderdelen gelijk weg te halen. Zo kun je bijvoorbeeld gaan voor een verwijderbaar etiket om recyclen makkelijker te maken.

package design for Robijn

Ik werd voorzitter van Student Union om studenten te stimuleren om ook actief naast hun studie te worden.

Emmilie Kuks

Actief naast de studie

Naast mijn studie gaf ik voorlichting over mijn opleiding via meeloopdagen en Open Dagen. Ook werd ik voorzitter van de Student Union. Dit is een studentenorganisatie binnen de UT die zich inzet voor persoonlijke ontwikkeling en welzijn van studenten. We stimuleren studenten daarom actief te worden binnen sport- of cultuurverenigingen, maar zeker ook binnen de UT zelf. Op die manier ontwikkel je vaardigheden die je niet vanzelfsprekend binnen je studie leert. Inspraak van studenten is een belangrijk goed binnen de UT. Docenten en medewerkers staan altijd open voor een gesprek en jouw input, dat zorgt voor waardering en stimulatie. En naast dat ik vele studenten op weg heb geholpen, heb ik er natuurlijk zelf ook erg veel van geleerd."

Chat offline (info)
Om deze functionaliteit te gebruiken:
Accepteer cookies