Ervaring van student Cyriel

Studiekeuze gemaakt?

Ervaring van een student: cyriel van oorschot

Hoe heb je je studiekeuze gemaakt?

In de vierde klas heb ik geprobeerd mij zo breed mogelijk te oriënteren. Dit heb ik gedaan door veel open dagen te bezoeken en op internet informatie op te zoeken over verschillende universiteiten. Ik wist toen nog niet goed welke richting ik op wilde met mijn studie.

Eenmaal in de vijfde klas wist dat ik Industrial Design Engineering wilde gaan studeren. Tijdens een algemene voorlichtingsavond op mijn middelbare school kwam ik deze studie tegen. Het brede scala aan onderwijs en het werken in projectgroepen sprak mij direct aan.

Ik heb uiteindelijk bij twee universiteiten een meeloop dag gehad. Aan de hand van deze meeloopdagen heb ik uiteindelijk gekozen voor Universiteit Twente.

Waarom heb je voor de UT gekozen? 

De grootte van de opleiding heeft mij eindelijk doen kiezen voor Universiteit Twente. Persoonlijk vond ik het idee van een kleinere studiegroep fijner. Bij de opleiding Industrial Design Engineering zijn er ongeveer 100 tot 120 nieuwe eerstejaars. Op deze manier kun je iedereen goed leren kennen en is de sfeer wat gemoedelijker.

Hoe bevalt je studie aan de UT?

De studie bevalt mij nog steeds heel erg goed. De verscheidenheid aan onderwijs biedt enorm veel variatie aan lesstof wat de opleiding erg interessant maakt. Dit loopt uiteen van wiskunde tot grafisch ontwerpen en ergonomie tot marketing.

Daarnaast is het projectonderwijs een uitdagende manier om de kennis die je tijdens de vakken opdoet in de praktijk te brengen. Het werken in projectgroepen is hierbij een mooie manier om te leren samenwerken en kan een mooie voorbereiding zijn op het werk wat je later gaat doen.

De praktische kant van de opleiding komt ook goed terug in het projectonderwijs. Aan het eind van ieder project wordt er verwacht dat je een prototype laat zien van je product idee. De ene keer is het prototype uitgebreider dan de andere keer, maar zelf vind ik het erg leuk om in de werkplaats bezig te zijn.

Hoe ziet je week eruit?

Een week voor mij bestaat uit een goed gevulde agenda. Naast mijn studie ben ik ook nog druk met sport en muziek. Overdag heb ik het grootste gedeelte van de dag college, meestal zijn dit afwisselend werkcollege, hoorcolleges of practica. Dagdelen zijn opgedeeld in vier college uren ’s ochtends en vier college uren ’s middags. Hiertussen zit een grote pauze, meestal ben ik dan te vinden in de verenigingskamer van onze studievereniging om even te ontspannen tussen de colleges door. 

Naast het normale onderwijs zijn er vier projecten in een jaar. Deze projecten sluiten aan bij het aangeboden onderwijs. Omdat de projecten plaatsvinden in projectgroepen, vindt er vaak overleg plaats. Op de dagdelen dat er geen colleges zijn, ben ik dan ook veel bezig met mijn projectgroep.
Aan het eind van de middag ben ik vaak aan het sporten of hang ik thuis op de bank met m’n huisgenoten, wachtend op het avondeten.

Hoe is het studentenleven in Enschede?

Enschede is een erg leuke studentenstad. Naast dat de universiteit een campus heeft, is er in de binnenstad van Enschede ook genoeg te doen voor studenten. 

Zelf woon ik op de campus in een huis met nog 9 andere studenten afkomstig van allerlei verschillende studies. Ik vind het zelf erg leuk om in zo’n grote groep samen te wonen. Naast dat het heel veel voordelen biedt met bijvoorbeeld samen eten is het ook altijd erg gezellig en zijn er veel activiteiten dit we samen doen, zoals bijvoorbeeld een jaarlijks kerstdiner.
Ook bij de studievereniging ben ik erg actief. Vanuit deze vereniging, die is aangesloten bij de opleiding Industrial Design Engineering, worden veel activiteiten en evenementen georganiseerd. Zo zijn er heel het jaar door feestjes, excursies, borrels, lezingen en nog veel meer activiteiten.

Wat doe je naast je studie?

Sinds mijn eerste jaar speel ik in een band die tot stand is gekomen in de introductieperiode van de universiteit. Nu repeteren we één keer per week in de oefenruimtes van de universiteit en proberen we zo nu en dan op te treden op verschillende plekken in Enschede. 

Verder ben ik sinds afgelopen collegejaar begonnen met roeien bij studentenroeivereniging Euros. Hier train ik 2 tot 3 keer per week en het hele jaar door zijn er in Nederland roeiwedstrijden waar we aan deelnemen. Bij de roeivereniging zit ik ook nog in een aantal commissies. Zo verzorg ik met een aantal andere studenten de introductieperiode voor de roeivereniging en ben ik bezig met het herontwerpen van de site.
Sinds enige tijd heb ik ook nog een klein bijbaantje weten te vinden. Via mijn studie leerde ik twee studenten kennen die hun eigen ontwerpbureau hadden opgezet en opzoek waren naar nieuwe werknemers. Naast dat ik het werk erg leuk vind, kan ik zaken die ik tijdens de opleiding heb geleerd direct toepassen.

Chat offline (info)
Om deze functionaliteit te gebruiken:
Accepteer cookies