Chris' ervaring

Studiekeuze gemaakt?

Chris van Lieshout werkt momenteel als junior researcher of Health Technology Assessment bij THINC. Hij vertelt over zijn ervaringen met de opleiding gezondheidswetenschappen, wat de studie heeft bijgedragen in z'n huidige werk en wat hij zo waardeerde. 

Wat heb je aan de opleiding Gezondheidswetenschappen in jouw werk?

We vragen Chris of zijn studie toegevoegde biedt in z'n huidige baan. Chris glimlacht: "Heel erg veel, ik gebruik het elke dag. In mijn werk kom ik veel in aanraking met nieuwe medisch (technische) innovaties die hun plek binnen ons zorgsysteem proberen te vinden. Het is daarbij dus van groot belang dat je weet hoe de Nederlandse zorg in elkaar zit en wie de stakeholders zijn."

"Binnen Thinc. zijn wij vooral bezig met het evalueren van innovaties in de zorg. Deze innovaties zijn vaak technisch van aard en daar moet rekening mee houden als je een innovatie evolueert. De opleiding Gezondheidswetenschappen heeft mij in die zin goed voorbereid op mijn werk omdat er veel aandacht is voor (technische) innovaties en hoe je deze het beste kunt evalueren en implementeren op zo een manier dat de kwaliteit van zorg er op voorruit gaat terwijl de zorg ook betaalbaar blijft." 

De impact van technologische innovatie

Technologische innovaties hebben veel impact op de gezondheidszorg. Als gezondheidswetenschapper leer je onder andere hoe je deze vanuit verschillende perspectieven kunt beoordelen en implementeren. 

Welke maatschappelijke uitdagingen zie je?

Chris noemt direct het betaalbaar houden van de zorg. "Dat is, naar mijn mening, één van de grootste maatschappelijke uitdagingen op dit moment. Aan het einde van elk jaar is het toch altijd weer spannend wat er met de verzekeringspremies en het eigen risico gaat gebeuren. Alle ontwikkelingen in de zorg hebben een grote invloed op de premies en het eigen risico, we kunnen steeds meer ziekten steeds beter behandelen. Alleen zijn die nieuwe behandelingen vaak erg duur, denk aan extreem dure kankermedicijnen. Niet alleen aan de geneesmiddelen kant zijn er veel (dure) innovaties, ook als het gaat om technologieën zoals operatierobots of bestralingsapparaten is er steeds meer mogelijk tegen een vaak erg hoge prijs. De vraag voor de komende jaren zal zijn of je wel alles moeten willen wat kan en of we als Nederland bereid zijn daar de rekening voor te betalen."

Hij licht toe hoe het vakgebied Gezondheidswetenschappen daaraan kan bijdragen: "Als gezondheidswetenschapper kun je op verschillende manieren met deze uitdagingen aan de slag gaan, je kunt de werkzaamheid en betaalbaarheid van geneesmiddelen en innovaties evalueren om zo besluitvormers te informeren maar je kan ook bekijken hoe je innovaties het beste in een zorgorganisatie kunt inpassen. Daarnaast denk ik dat je als gezondheidswetenschapper heel goed in staat bent om de belangen van alle betrokkenen in kaart te brengen en zo te kijken wat de beste oplossing is voor verschillende uitdagingen in de zorg."

Wat heeft jou het meest geïnspireerd tijdens jouw studietijd op de Universiteit Twente?

"Dat is toch wel de combinatie van de kleinschaligheid, de projecten en de docenten", vertelt Chris. "Omdat je niet met honderden studenten in een jaar zit, leer je elkaar beter kennen en dat maakt ook dat docenten je als student beter kennen. Als je ergens mee vastloopt of zo dan staat de deur van de docent eigenlijk altijd voor je open. Dat maakt voor mij dat je met een prettige sfeer aan de projecten en andere opdrachten werkt en dat vind ik er prettig."

"Natuurlijk heeft ook de inhoud van de studie mij geïnspireerd, de vakken en projecten die je krijgt waar ook veel praktijkvoorbeelden in terugkomen zorgen ervoor dat wat je leert je ook aan de praktijk kunt koppelen, ik heb nooit het idee gehad van 'wat moet ik hier mee, waar is dit goed voor', je kon altijd wel de link met de dagelijkse praktijk van de zorg leggen en dat is voor mij erg inspirerend geweest."

Van de uitkomsten en ervaringen van de studenten leren ook de Carintreggeland-medewerkers.

Ronnie Koelen, opleidingsfunctionaris bij Carintreggeland, begeleider studenten tijdens een project in module 7

Wat heb je naast je studie ondernomen?

De laatste vraag die we Chris stellen is wat hij naast zijn studie gedaan heeft en hoe die ervaring nu van pas komt. "Naast mijn studie ben ik actief geweest in verschillende commissies van de studievereniging, de kick-in organisatie en de opleidingscommissie en de faculteitsraad."

Chris vervolgt: "Binnen deze activiteiten ben ik veel in aanraking gekomen met mensen met een andere achtergrond en soms ook een andere kijk op de wereld. Omdat ik als gezondheidswetenschapper soms tussen de artsen en de technici in zit, kan ik die ervaringen goed gebruiken bij het inleven in verschillende standpunten en koppelen van verschillende opvattingen. Daarnaast hield ik mij bij de opleidingscommissie en de faculteitsraad bezig met onderwijs en kwaliteit van onderwijs en dat komt nu goed van pas bij de (kleine) onderwijstaken die ik nu binnen het UMC Utrecht heb."

Al met al heeft Chris niet stil gezeten tijdens zijn studie gezondheidswetenschappen. Lees ook meer over de extra uitdaging die je op zou kunnen pakken als student aan de Universiteit Twente.

Meer informatie

Geïnspireerd geraakt door het verhaal van Chris en wil je meer weten? Lees een ander ervaringsverhaal of doe mee aan één van onze voorlichtingsactiviteiten waarin je alles te weten komt over de studie Gezondheidswetenschappen en andere UT-opleidingen.

Chat offline (info)
Om deze functionaliteit te gebruiken:
Accepteer cookies