Emma's ervaring

Studiekeuze gemaakt?
Emma van Geel

Omdat je in meerdere hoeken en vakgebieden ervaring hebt opgedaan, ben je heel breed inzetbaar.

Emma van Geel

Een spin in het web tussen technische innovaties en de gezondheidszorg

Emma studeerde af binnen de master Gezondheidswetenschappen. Door het sturen van een open sollicitatiebrief werd ze aangenomen als QA/RA Engineer bij Demcon en is ze er nu alweer vijf jaar werkzaam. “Ik vond de koppeling tussen techniek en gezondheid altijd erg boeiend. Daarom was een deel techniek of raakvlak met techniek voor mij wel een ‘must’ in een baan,” aldus Emma.

Kun je uitleggen waar een QA/RA Engineer zich mee bezighoudt?

Emma: “De onderwerpen variëren van een oogchirurgieapparaat tot aan een mondmaskermachine. Het aandeel dat ik daarin heb verschilt ook weer per project. Wat wel altijd terugkomt is die ‘spin-in-het-web’ rol die je bij gezondheidswetenschappen ook veel ziet terugkomen. Mijn taak is vaak om de randvoorwaarden waaraan een product moet voldoen goed uit te zoeken en dat vervolgens met alle stakeholders duidelijk te communiceren en hier ook op te sturen in een project. Het is dus super als je zowel iets snapt van de taal van de ingenieurs, van de zorgleveranciers (artsen, verpleegkundigen, etc.) als van het beleid eromheen.”

Veel bedrijven die zich bezighouden met innovatie in de gezondheidzorg hebben geprobeerd een bijdrage te leveren aan producten die ingezet konden worden tegen COVID-19. Demcon heeft in deze cruciale periode ook een beademingsapparaat op de markt gebracht. Wat was jouw bijdrage bij de ontwikkeling van dit apparaat?

“Vanuit een van de dochterondernemingen van Demcon, Demcon macawi respiratory systems, zijn we al een aantal jaren actief binnen de beademingsmarkt. Alleen richtten wij ons, tot dit jaar, alleen op de (door-)ontwikkeling en productie van het hart van de machine. Dit wordt in diverse beademingsapparatuur op de markt gebruikt. Door de unieke kennis die wij over dit soort apparatuur hebben werd nu een traject gestart om een totaal systeem te kunnen leveren. Dit hebben we kunnen doen, omdat onze ontwikkelingspartners net zo snel konden schakelen als wij. Binnen een zeer korte tijd hebben we eerst middels een versneld traject toegang gekregen tot de Nederlandse markt. Snel daarna hebben we ook de gangbare CE-certificering gekregen voor het apparaat dat nu ook internationaal de aandacht trekt. Heel gaaf om zo een bijdrage te kunnen leveren aan een maatschappelijk probleem!“

“Mijn collega’s van de QA/RA-afdeling hebben in die periode de klok rond gewerkt om te zorgen voor afstemming met alle partijen die voor de goedkeuring van het apparaat nodig zijn, zoals het ministerie VWS en de Notified Body, en om zo het apparaat door de certificering heen te krijgen. Wie niet direct betrokken was bij de ontwikkeling heeft in productie geholpen. Zo stonden wij met de andere collega’s een tijd lang iedere ochtend de gemaakte systemen te controleren. Best bijzonder als je dan bedenkt dat ik voor een flink aantal apparaten het hart van de machine heb goedgekeurd!“ legt Emma uit.

Meer info over het beademingsapparaat van Demcon: https://www.demcon.nl/showcase/beademingssysteem-demcair/

Het lijkt me spannend om in COVID-19-tijd een levensreddend artikel op de markt te kunnen brengen, waaraan vele medewerkers bij Demcon meegeholpen hebben. Maar wat maakt jouw baan in ‘normale tijden’ zo boeiend?

Emma: “De diversiteit! Zoals ik net al zei variëren projecten van oogchirurgieapparaten tot aan mondmaskermachines. Het leuke is iedere keer weer opnieuw te bekijken welke regels er voor een product gelden en daarmee echt een nuttige bijdrage aan de ontwikkeling ervan te leveren. Een van de leukste dingen vind ik altijd de risicosessies: ‘Wat kan er verkeerd gaan?’ Dat is altijd een moment dat je de gekste risico’s voorbij hoort komen. De kunst is dan om die weer te filteren naar ‘Wat zou er echt kunnen gebeuren? En hoe zorgen we dat dit niet kan gebeuren?'“

Jij bent als bachelorstudent Creative Technology bij UT binnengekomen, maar al heel snel stapte je over naar Gezondheidswetenschappen. Waarom heb je toen besloten die switch te maken?

“Ik wist dat ik gezondheid een interessant thema vond, maar met twee ouders in de zorg wist ik ook dat ik als arts niet gelukkig zou worden. Daarnaast heb ik altijd een fascinatie gehad voor techniek en hoe je die kunt inzetten. Daarom koos ik voor de bacheloropleiding Creative Technologie. Maar na een jaar miste ik echt het gezondheidsaspect en het verbeteren van een probleem t.a.v. de gezondheid door inzet van techniek. Gezondheidswetenschappen was toen een hele logische keuze!” vertelt Emma.

Na het behalen van je bachelordiploma Gezondheidswetenschappen ben je doorgestoomd in de master Health Science. Waarom heb jij de track “Personalised Monitoring and Coaching” binnen deze master gekozen?

Emma: “Ik heb destijds gekozen voor de track “Personalised Monitoring and Coaching”, omdat hier, voor mij, de koppeling tussen technologie en gezondheid het sterkst was. Hoe kunnen we technologie gebruiken om mensen die bijvoorbeeld slecht ter been zijn toch de zorg te bieden die ze nodig hebben, zonder dat daar een wekelijkse taxirit met veel gedoe voor nodig is? Of hoe kun je kinderen met diabetes op een leuke manier leren omgaan met hun ziekte?”

“Een van de leukste vakken vond ik ‘Monitoring and persuasive coaching’. Hier gingen we dieper in op wat mensen nodig hebben en hoe je hen meekrijgt in jouw innovatie. We hebben hier onder andere voor het eerst gewerkt met de CeHRes Roadmap, een tool die gebruikt wordt binnen ontwikkeling, implementatie en evaluatie van eHealth. Het was mooi te zien hoe een vraag vanuit een doelgroep beantwoord kon worden met technologie, als je die goed inrichtte.”

Heeft de studie Health Science je goed voorbereid op een baan in het bedrijfsleven?

“Toen ik Gezondheidswetenschappen studeerde, was er nog geen stagemogelijkheid; dat vind ik jammer. Daar zit namelijk een heel belangrijke les in. Het echt meedraaien binnen een werkomgeving en hierin ook verantwoordelijkheden krijgen is een belangrijk onderdeel van de voorbereiding voor later. Wat mooi is aan de opleiding is dat hij heel breed is. Dit vond ik tegen het einde van de studie juist lastig, want: waar ga je werken? Maar juist die brede basis is enorm waardevol. Omdat je in meerdere hoeken en vakgebieden ervaring hebt opgedaan, ben je heel breed inzetbaar. Daarnaast vind ik GZW-studenten en -alumni vaak communicatief heel sterke mensen, die eigenlijk automatisch al vanuit diverse perspectieven naar een probleem kijken, juist vanuit die breedte. Dat soort vaardigheden is enorm waardevol voor toekomstige werkgevers.” legt Emma uit.

Ben je naast je studie nog actief geweest?

Emma lacht: “Absoluut! Ik kan slecht tegen stilzitten en blijf graag bezig. Ik was regelmatig in de sportschool te vinden, maar was ook actief bij studievereniging Sirius in onder andere de borrelcommissie, excursiecommissie en de postercommissie. Ook was ik aangesloten bij een onafhankelijk dispuut. Ik denk dat dit soort ontwikkelingen misschien net zo belangrijk zijn als de wetenschappelijke ontwikkeling die je doormaakt tijdens je studie.“

Meer informatie

Geïnspireerd geraakt door het verhaal van Emma en wil je meer weten? Lees een ander ervaringsverhaal of doe mee aan één van onze voorlichtingsactiviteiten waarin je alles te weten komt over de studie Gezondheidswetenschappen en andere UT-opleidingen.

Chat offline (info)
Om deze functionaliteit te gebruiken:
Accepteer cookies