Freeks ervaring

Studiekeuze gemaakt?

UT-alumnus Freek geeft iedereen een ‘droomvlucht’

Freek Teunen begon in 2013 met de bacheloropleiding Creative Technology aan de Universiteit Twente. Freek is een enthousiaste, creatieve en gepassioneerde jongeman die alle mogelijke soorten technologieën inzet om de innovatieve dromen van iedereen in vervulling te laten gaan. Bezoekers aan de Efteling die gebruikmaken van een rolstoel kunnen nu dankzij Freeks afstudeerwerk de beroemde attractie Droomvlucht zelf ervaren – kortom: ‘high tech, human touch’.

Waarom de keuze voor Creative Technology?

Freek Teunen maakte een weloverwogen keuze toen hij in 2013 begon aan de bacheloropleiding Creative Technology aan de Universiteit Twente. “Het laatste wat ik wilde was de hele dag naar een computerscherm zitten staren”, legt Freek uit. “Ik wilde echt dingen bouwen, en deze opleiding gaf me de gelegenheid om creatief te zijn en tegelijk mijn interesse voor het bedrijfsleven en hightech innovatie verder te verkennen. Bij deze bacheloropleiding worden informatica en elektrotechniek gecombineerd om nieuwe oplossingen te creëren waar mensen in de samenleving gebruik van kunnen maken. Dat gaf mij de kans om mijn interesses te volgen en tegelijk samen met geweldige medestudenten aan projecten te werken. De hoorcolleges geven je de noodzakelijke basis om fantastische opdrachten uit te voeren, maar je moet al doende ook zelf veel ontdekken. Die manier van studeren bevalt me goed. De nadruk op experimenteel werk en zelfdiscipline zorgt voor enthousiaste, hardwerkende studenten met een ondernemersvisie. En daar ben ik er een van!”

Hoe word je expert op het gebied van creatieve technologie?

“Je leert hoe je een project benadert, een plan opstelt en prototypes maakt die je vervolgens test met je doelgroep. In de praktijk kan geen enkel product of idee op de markt worden gebracht zonder het vóór de productiefase te testen. Met die essentiële vaardigheden ben je expert op het gebied van creatieve technologie, waardoor je uiteraard heel interessant wordt voor innovatieve bedrijven.”

Hoe ben je op het idee gekomen voor je afstudeerwerk?

Freek droomde er altijd al van om in een sprookjespark te werken. Dus toen de Efteling met een innovatief project kwam, greep hij die gelegenheid met beide handen aan. “Het project is ontstaan tijdens een gesprek tussen de Efteling en de Universiteit Twente. Zodra we een goed beeld hadden van wat ze voor ogen hadden, hebben we een onderzoeksproject opgezet met als doel de Droomvlucht-ervaring te kunnen bieden aan mensen met een beperking voor wie de attractie niet toegankelijk was. Met behulp van verschillende technologieën kunnen rolstoelgebruikers Droomvlucht beleven. Ik vond het niet alleen erg leuk om aan het project te werken, het deed me ook veel goed dat ik zo een bijdrage kon leveren aan de samenleving. Ik moest heen en weer reizen tussen de Efteling en de universiteit, maar gelukkig heb ik een gastvrij gezin gevonden dat bij het attractiepark in de buurt woont en waar ik elke week een paar keer mocht overnachten. Ik heb met passie aan mijn afstudeerwerk gewerkt en kwam op een gegeven moment tot het inzicht dat immersieve virtual reality-technologie (VR) de juiste oplossing was. Met VR krijg je het gevoel dat je ín de attractie zit in plaats van in een kamertje naar een scherm zit kijken. Het definitieve prototype is eerst met een responsgroep bestaande uit rolstoelgebruikers getest, en vervolgens op locatie in het attractiepark.”

Hoe was het om samen te werken met de Efteling?

“Voor de Efteling waren het gebruik van kleinschalige prototypes en samenwerking met een UT-student iets nieuws. Maar ze waren heel enthousiast over ons doelgroepexperiment, omdat ze daardoor een beeld kregen van de manier waarop bezoekers met een beperking in de praktijk op het concept reageerden. Ik ben dankbaar voor de gelegenheid om met de Efteling samen te werken. Zij hebben mij alle kansen en hulp geboden die ik nodig had om mijn doel te bereiken. Ik heb niet alleen interessante mensen binnen de organisatie leren kennen, maar heb ook met hen mogen samenwerken, zoals bijvoorbeeld Jaap den Bleker, die later de projectleider werd toen het park toestemming gaf om het project in praktijk te brengen. Als teamlid heb ik ervoor gezorgd dat alles net zo verliep als tijdens onze experimenten, vóórdat de attractie op 12 april 2018 werd geopend.”

En nu?

Sinds zijn afstuderen in 2018 heeft Freek zich geconcentreerd op de uitbreiding van zijn twee bedrijven, Freaks and Beards en PlaygroundVR (https://www.playgroundvr.nl/). Freaks and Beards realiseert innovatie op basis van prototypes en experimenten. Tot de cliënten die gebruik maken van de kennis en expertise van het bedrijf behoren Conrad, KRO-NCRV en de Efteling. “Met PlaygroundVR willen we de speeltuin naar het ziekenhuisbed brengen, zodat kinderen ook als ze in het ziekenhuis liggen kunnen spelen. Om al mijn tijd en energie in deze twee bedrijven te kunnen steken heb ik besloten om mijn masteropleiding voorlopig uit te stellen. Er komen spannende tijden aan”, zegt Freek met een glimlach. “Eens kijken hoever mijn dromen me kunnen brengen!” 

Nu.nl heeft een rapportage gemaakt over Freeks project en de nieuwe Droomvlucht-attractie van de Efteling. Het filmpje is hier te zien: https://www.youtube.com/watch?v=FBDKCo-4tOY

Chat offline (info)
Om deze functionaliteit te gebruiken:
Accepteer cookies