Tim, tweedejaars

Hoi, ik ben Tim. Ik ben tweedejaars student bij de opleiding Chemical Engineering (Scheikundige Technologie) aan de Universiteit Twente.

Mijn Studiekeuze

Mijn studiekeuze beschouw ik als een van mijn moeilijkste beslissingen tot nu toe. Ik kon namelijk maar niet kiezen wat ik wilde studeren. Ik vond heel veel studierichtingen een beetje leuk, maar geen een stak er echt uit. Dit heeft ertoe geleidt dat ik vroeg ben begonnen met open dagen bezoeken en meeloopdagen volgen. Ik ben bij de meeste Nederlandse universiteiten geweest en bij vele ook meerdere keren. Zo streepte ik telkens vakgebieden af die mij niks leken. Al redelijk snel kwam ik erachter dat ik een b├Ętastudie wilde doen en iets in de techniek, omdat die studies vaak het praktische aspect in het oog houden en voldoende uitdaging bieden. Toch bleef ik met het probleem zitten dat ik alles wel een beetje leuk vond. Daardoor keek ik aan het begin voornamelijk naar de brede studies, die uit vele vakgebieden kleine aspecten namen en deze combineerde tot een studie. Dit leken me erg leuke studies en ik heb hier dan ook een aantal meeloopdagen bij gevolgd. Echter bleef toch de hele tijd het idee aan mij knagen dat een brede studie nooit even diep op de stof in kan gaan in dezelfde tijd als een studie die zich echt op een vakgebied focust. Op de middelbare school verveelde ik me de laatste paar jaar best veel. Ik was dus toe aan wat uitdaging en wilde niet het risico nemen dat mijn studie teveel aan de oppervlakte bleef. Toen ben ik gaan kijken welke aspect van die brede studies mij telkens het meest aansprak. Daaruit bleek dat dat telkens het chemische aspect was. Zo kwam ik op Chemical Engineering. Na nog een aantal open dagen te bezoeken en een meeloopdag te volgen wist ik het zeker en heb ik mij ingeschreven voor de studie.

Mijn keuze voor Chemical Engineering

Ik heb voor Chemical Engineering gekozen, omdat het vak scheikunde mij altijd wel heeft getrokken en ik tijdens mijn studiekeuzeproces erachter kwam dat het chemisch aspect van brede studies mij het meest aansprak. Daarnaast zocht ik een uitdagende studie die niet alleen maar in het abstracte bleef maar ook naar de praktische toepassing zocht. Als ik later onderzoek naar iets aan het doen ben, dan wil ik daar ook graag het resultaat van kunnen zien. Je kan dan bijvoorbeeld denken aan een hoger rendement van een plantage, een nieuw materiaal of een hele nieuwe fabriek. Chemical Engineering combineerde al deze aspecten.

Mijn keuze voor de Universiteit Twente

Chemical Engineering (of Scheikundige Technologie) kun je volgen in Delft, Eindhoven, Enschede en Groningen. In Delft is de studie het eerste jaar in zowel Leiden als Delft en studeer je Scheikunde en Scheikundige Technologie tegelijk. Na het eerste jaar ga je een kant kiezen. In Eindhoven en Enschede is het puur Scheikundige Technologie en in Groningen is het ook eerst een combinatie van Scheikunde en Scheikundige Technologie. Voor mijn keuze ben ik bij alle universiteiten geweest, behalve in Groningen. Groningen is geen technische universiteit en een technische studie wilde ik toch graag aan een technische universiteit studeren. Toen bleven Delft, Eindhoven en Enschede nog over. Eindhoven viel voor mij af, omdat de universiteit mij persoonlijk niet aansprak tijdens de open dag. De keuze tussen Enschede en Delft bleef echter tot het eind nog erg moeilijk. Ik woonde zelf namelijk in de buurt van Delft en dit zou dan ook de meest logische keuze zijn geweest. Hier gingen bij slot van rekening een deel van mijn vrienden heen en het betekende dat ik nog thuis kon blijven wonen. Echter sprak de Universiteit Twente mij zo erg aan met haar campus, open sfeer en mooie faciliteiten dat ik neigde om voor Enschede te kiezen. Na bij beide universiteiten nog een open dag te hebben gevolgd wist ik het zeker. De sfeer in Delft sprak me toch niet echt aan en in Enschede vond ik het nog leuker dan de eerste keer. Het idee van de campus, al het groen om je heen en de ruimtelijkheid sprak me erg aan. Daarnaast was de sfeer heel open, je kon iedereen even aanschieten voor een vraag en die antwoordde je dan met veel vriendelijkheid en nam alle tijd voor je. Ook waren de faciliteiten erg nieuw en zag alles er goed verzorgd uit.

Hoe bevalt je studie aan de UT?

Mijn studie aan de Universiteit Twente bevalt erg goed. Ik heb het reuze naar mijn zin en merk dat ik de vakken echt interessant vind. Natuurlijk blijven er vakken bij zitten die je minder interesseren dan andere, maar over het algemeen zit ik geboeid te luisteren naar het verhaal dat mij verteld wordt. Ook de afwisseling tussen de theorie en het praktijk werk vind ik erg fijn. Zo kan je de bestudeerde theorie meteen toepassen in de praktijk en zien dat het daadwerkelijk zo is. Het Twents Onderwijs Model betekent wel dat we een vol rooster hebben, wat aan het begin erg vervelend uitziet. Maar zodra je beseft dat dit je juist helpt om je studie te halen, ben je er juist erg dankbaar voor. Tijdens de werkcolleges en begeleide zelfstudies kan je altijd je vragen stellen en blijf je niet met problemen zitten. Ook van het groepswerk leer je erg veel en is lekker afwisselend. Dit alles maakt het dat ik erg blij ben met mijn studie aan de Universiteit Twente.

Het studentenleven van Enschede

Het uitgaansleven is niet zo groot als bijvoorbeeld in Amsterdam, Leiden en Utrecht, maar het heeft wel een hele gezellige Oude Markt waaraan leuke terrasjes en clubs zitten. Daarnaast zijn de studieverenigingen erg actief met veel activiteiten en borrels. Als je graag met mensen van andere studies in contact wilt komen en meer van het studentenleven wilt meemaken kan je lid worden van een van de vier studentenverenigingen die Enschede rijk is. De vier studentenverenigingen zijn: Alpha (Christelijk), AEGEE (wat vrijer in omgang, bijvoorbeeld geen ontgroening), A.S.V. Taste (algemene studentenvereniging, maar wel met tradities en regels) en Audentis (beetje hetzelfde als A.S.V. Taste maar neigt iets meer naar een Corps).

Wat doe je naast je studie?

In het eerste jaar van mijn studie heb ik naast mijn studie de eerstejaarscommissie van mijn studievereniging Alembic gedaan. Hiermee organiseerde we allerlei activiteiten met als hoofddoel de eerstejaars in contact te brengen met ouderejaars. Daarnaast was ik meeloopbegeleider in mijn eerste jaar. Ook basketbal ik bij D.B.V. Arriba op de campus en zit ik in het voorlichtingsteam. Dit jaar ben ik voorzitter van de Loopbaan-ori├źntatie-commissie, een commissie die de studenten in contact brengt met bedrijven door middel van lunchlezingen, excursies en andere activiteiten. Daarnaast ben ik dit jaar ook lid geworden van A.S.V. Taste.

Chat offline (info)