Business & IT

Studentervaring van Floris-jan

een brug slaan tussen het management en de IT-afdeling

“Informatietechnologie is van levensbelang voor bedrijven. Maar hoe vaak zie je niet dat het management en de IT’ers een heel andere taal spreken? Met deze opleiding kan ik straks een brug slaan tussen de twee disciplines. De combinatie van bedrijfskunde en informatica is uniek! Je krijgt inzicht in beide werelden en wordt klaargestoomd om straks waardevol te zijn in het bedrijfsleven. Een typisch ‘BIT-project’ waar ik echt van heb genoten, was de opdracht voor Medisch Spectrum Twente. De vraag was hoe zij het best een datawarehouse voor patiëntgegevens kunnen inrichten. Hoe blijft de privacy gewaarborgd? Wat kunnen we leren van andere bedrijven? Past het werken met een cloud bij een ziekenhuisorganisatie? Je moet rekening houden met allerlei factoren, zowel op organisatorisch, economisch als technisch vlak. Dat maakt het heel veelzijdig. In een korte tijd werk je toe naar een concreet aanbevelingsrapport. En dat je dit dan met elkaar mag presenteren aan het bestuur van het MST, maakt het helemaal af!”

Mijn favoriete vak 

Aan het einde van het eerste college jaar van Business & IT (BIT) krijg je het vak Integratie Projecten. Ik vind dit een van de leukste vakken die ik tot nu toe heb gehad. Het is namelijk een echt BIT vak waar de twee werelden van BIT, namelijk ICT en Management, bij elkaar worden gebracht door middel van een project. Aan het begin van het kwartiel krijg je allemaal onderdelen van het vak waar je geleerd wordt hoe je een rapport moet schrijven of hoe je moet vergaderen. Wanneer je leert vergaderen word je ingedeeld in groepen van vijf en krijg je een case die verdeeld is met verschillende persoonlijke rollen. Elke student heeft dan een bepaalde rol tijdens het vergaderen en moet zich hier aan houden, wat een erg leuke vergaderingen op kan leveren. Aan het einde van het kwartiel, wanneer je allemaal verschillende vaardigheden hebt geleerd, krijg je twee grote casussen voorgeschoteld. Je gaat dan samen met een groepje van vijf à zes medestudenten gedurende twee dagen deze casussen oplossen door middel van onderzoek te doen en een rapport te schrijven, om dit vervolgens te gaan presenteren aan de opdrachtgever. In mijn jaar moesten we een aanbevelingsrapport schrijven voor het MST ziekenhuis uit Enschede. We moesten een datawarehouse systeem aanbevelen voor het ziekenhuis en moesten onder andere rekening houden met de veiligheid van het elektronisch patiëntendossier. Uiteindelijk hebben we de case gepresenteerd aan bestuurders van het MST en de case gewonnen!

De Bijbaan van Floris-Jan

De universiteit Twente biedt meerdere mogelijkheden aan voor studenten om een bijbaantje te hebben. Enkele voorbeelden zijn: Medewerker bij het Admission Office of student assistent bij een vak. Ikzelf werk bij het Studie Informatie Office en bij het Open Dagen team van Business & IT (BIT).

Bij het Studie Informatie Office(SI) zit ik vooral op het front office mailtjes en telefoontjes met vragen te beantwoorden van scholieren en (inter)nationale studenten. De scholieren en studenten hebben vaak verschillende vragen over studies en de toelatingseisen ervan. Het kan ook voorkomen dat ik gebeld wordt door een student uit China of India. De telefoonverbinding brengt dan vaak veel ruis met zich mee en dat kan voor komische, maar ook vooral lastige gesprekken zorgen. Een andere taak die het werken bij het Studie Informatie Office met zich mee brengt is het geven van voorlichtingen op middelbare scholen in het land. Het is dan de bedoeling dat wij afreizen naar middelbare scholen om voorlichting te geven over de UT en de studies die UT aanbiedt. Laatst ging ik zelfs twee keer op voorlichting op een dag!  In de ochtend naar Harderwijk om aan het einde van de dag af te reizen naar Eindhoven. Dit was wel een erg drukke dag, maar wel hartstikke leuk. ook erg leuk is aan het werken bij het SI is dat er alleen maar studenten werken. Dit betekent dat het er altijd erg gezellig is, maar we gaan ook regelmatig met elkaar daghappen of wat drinken. Het is eigenlijk een soort vriendengroep dat samen voor de UT werkt.

Wanneer ik weer mag werken voor het Open Dagen team van BIT mag ik helpen met het organiseren voor de voorlichting van BIT. Op de Open Dag geven wij een introductie over de opleiding BIT en geven hierbij een leuke interactieve case. Op deze dag kan het betekenen dat ik in de ochtend  scholieren vanuit de sport zaal moet ophalen,  waarna ik mag helpen met de case, om vervolgens de kroketten voor de lunch op te halen. Lekker afwisselend dus. Aan het eind van de tweede Open Dag is er een leuke borrel waar alle voorlichters van alle studies komen, om de twee geslaagde dagen goed af te sluiten, met zoals het hoort, een biertje of wat fris natuurlijk.

Een week uit het leven van Floris-Jan

Zaterdag 11 mei

Vandaag was het dan zover het was ‘May Day’  de teambuildingsdag van mijn werk op de universiteit. Deze dag was georganiseerd voor alle studenten die wat te hebben met het geven van voorlichtingen. Er waren dus studenten zoals mij die studievoorlichter zijn tot studenten die jullie meeloopdagen inplannen en jullie koppelen aan een student.

We moesten vandaag om 1 uur verzamelen op de campus. Vanaf hier vertrokken we naar een nog geheime locatie waar ons een teambuildingsactiviteit stond te wachten, we wisten alleen dat we sportkleding mee moesten nemen dat vies mocht worden. Eenmaal vertrokken, op de fiets, begon het te regen en te regenen het leek wel alsof we in een tropisch regenwoud waren beland. Twintig minuten later waren we eindelijk aangekomen bij een plaatselijk sportvereniging, en ja hoor het bleek ook nog eens een activiteit te zijn die buiten plaats vond, American Football. Iedereen had er niet echt meer zin in, het regende namelijk nog steeds. We waren nat en koud en gingen liever ergens in de kroeg team builden. Uiteindelijk hebben we de knop om gezet en zijn we met z’n allen door de regen gaan American footballen. Dit bleek toch de beste oplossing geweest te zijn, want na een uurtje in de regen werd het droog en begon het zonnetje te schijnen. Het was dus uiteindelijk nog een geslaagde middag, waar we elkaar naar de grond hebben gewerkt, zoals dat hoort bij deze sport, en de middag hebben afgesloten met een wedstrijd.

Na afloop van de middag kregen we 2 uurtjes de tijd om ons even thuis te douchen en wat schone kleren aan te trekken. We werden namelijk om 19.00 verwacht bij een restaurant waar we gingen eten, om vervolgens de dag af te sluiten in een kroeg onder het genot van een x aantal gele rakkers.

Zondag 12 mei

En ja hoor, de wekker ging vandaag weer eens te vroeg af. Ik werd wakker met spierpijn en een kleine kater van de geslaagde borrel met de collega’s. Maar er stond vandaag weer een sportief dagje voor de boeg. Ik moest namelijk een hockeywedstrijd fluiten, om vervolgens mijn eigen wedstrijd te spelen.

Na een prima wedstrijd gefloten te hebben en mijn eigen wedstrijd met 7-0 te hebben gewonnen was het hockey seizoen alweer voorbij. Het seizoen werd, traditie getrouw, met een BBQ afgesloten.

Om een uurtje of 19.00 was ik thuis, uiteraard net op tijd om nog even de samenvattingen te kijken van de eredivisie. Waarna ik mij ging omkleden voor opnieuw een borrel, dit keer van mij andere werk. Het was een borrel van Mise en Place, een studenten horeca uitzendbureau. Vanavond heb ik het echter niet zo laat gemaakt, ik was namelijk vrij moe van het korte nachtje en de tweede sportieve dag van het weekend, bovendien was het morgen weer tijd om colleges te gaan volgen.

Maandag 13 mei

De wekker ging vandaag om half 9. Ik had pas college om kwart voor 11, maar ik moest nog even wat afmaken wat nog ingeleverd moest worden.

Om kwart voor 11 begon dan het college, het was een hoorcollege van het vak Management Accounting & Control. Het is een echt management vak en we volgen dit vak samen met een aantal andere studies. Je zou dit vak kunnen vergelijken met M&O op de middelbaren school alleen dat veel uitgebreider en uiteraard wat lastiger. Hierna was het pauze, maar ik had in de pauze een bespreking over een project waar ik aan werk voor mij werk bij het Studie informatieoffice(SI).  Na deze bespreking kon ik direct gaan werken bij het SI. Ik had namelijk shift samen met een andere studente. Als ik shift heb bij het SI ben ik voornamelijk mailtjes en telefoontjes beantwoorden van scholieren en studenten met vragen over verschillende studies en toelating procedures.

Om 17.00 zat mijn shift erop en ging ik met twee collega’s boodschappen doen om samen een hapje te gaan eten en te vergaderen voor de BorrelSI (de borrelcommissie van het SI). We moesten nog wat dingen regelen en bespreken voor de wisselborrel die elk kwartiel plaats vindt, wanneer er weer nieuwe collega’s zijn aangenomen.  ’s Avonds heb ik nog bij de buren gezeten en wat tv gekeken.

Dinsdag 14 mei

Vandaag ging de wekker echt vroeg, ik had namelijk een drukke dag voor de boeg met veel colleges. De dag begon met een hoorcollege van het vak Lineaire Algebra, inderdaad een wiskunde vak. De tijd vloog gelukkig voorbij, ondanks dat het nog zo vroeg was. Na dit wiskundevak kregen we een werkcollege van een totaal ander vak, namelijk Management Accounting and Control. Je zou dit vak een heel klein beetje kunnen vergelijken met M&O, waarbij je ook financiële berekeningen moet maken afwisselend met het leren van theorie. Tijdens dit werkcollege werden de opgaven behandeld die we moesten maken, we konden dus controleren of we het goed hadden gedaan.

We hadden er alweer vier uur opzitten, dus was het dan ook tijd voor een welverdiende pauze. Samen met mijn studiegenoten ben ik in de Waaier, de kantine van de UT, gaan lunchen. Tijdens de lunch hebben we plannen gemaakt om samen met onze doegroep op vakantie te gaan naar een of andere Europese stad.

Na de pauze hadden we nog een college van het vak, Methoden en Technieken van Onderzoek(MTO). Bij dit vak wordt ons geleerd hoe we een wetenschappelijk onderzoek kunnen doen. Elke week krijgen we een ander onderdeel van het onderzoeken, wat we donderdags gaan toepassen tijdens een project.

Het was 15:30 en de college dag zat erop. Maar de dag voor mij op de universiteit was nog niet voorbij, eerst heb ik even in de universiteitsbibliotheek (UB) zitten studeren. Om ’s avonds een brainstormsessie van de Lustrum commissie van mijn studievereniging te hebben. We hadden afgesproken om samen pizza’s te bestellen en vervolgens te gaan brainstormen in de borrelruimte van de vereniging.

Woensdag 15 mei

Vandaag kon ik wat langer uitslapen, maar ik wilde wel om 10 uur aan de studie, dus ben ik om 9 uur opgestaan. Ik moest namelijk nog een opdracht afronden. Nadat ik de opdracht had afgerond en ingeleverd ben ik richting de uni gefietst, want ’s middags had ik weer college. Dit keer had ik college van het vak Requirements Engineering. Bij dit vak leren we te kijken naar wat voor systeem een bedrijf nodig heeft en hoe ervoor kunnen zorgen dat het bedrijf met dit systeem wil en kan gaan werken. Het is een vak dat alleen aan BIT studenten wordt gegeven wat altijd wel leuker is dan andere vakken, want je zit dan met alleen maar bekenden en vrienden in de college zaal en het vak sluit perfect aan op je studie. Na het college ben ik nog even de UB ingedoken om vervolgens na huis te gaan om te koken voor mijn huisgenoten. Dit keer was het mijn beurt om te koken en heb ik mijn specialiteit lasagne gemaakt.

Donderdag 16 mei

De wekker ging vandaag, net zoals dinsdag, weer vroeg. Om kwart voor 9 zat ik alweer samen met mijn project groep voor het, vandaag 4 uur durende, projectvak MTO in de college zaal. Nou ja samen, er hadden er zich wat verslapen die iets later binnen kwamen. We moesten vandaag toepassen wat we dinsdag bij het hoorcollege geleerd hadden. We hadden snel de taken verdeeld en gingen ons ding doen. Ik moest zoektermen bedenken om wetenschappelijke artikelen te zoeken. Misschien denk je: ‘dat stelt toch niks voor?’. Dat dacht ik eerst ook. Echter bij het zoeken van wetenschappelijke artikelen scheelt het nogal welke woordcombinaties je gebruikt. Het bleek al een wereld van verschil te zijn of je zocht op bouwsector of bouwproject. Nadat ieder zijn taak had gedaan, hebben we het besproken en elkaar gecontroleerd. Eenmaal gecontroleerd en samengevoegd hebben we ons verslag voor deze week ingeleverd en hadden we weekend. Het was namelijk zo dit kwartiel dat we vrijdags vrij waren en ons laatste college op donderdag om half 1 was afgelopen.

’s Middag had ik nog wat zelfstudie gedaan en heb ik even mijn relax momentje gepakt, want ik had een borrel ’s avonds en aangezien ik vrijdagmorgen niks op de planning had kon het nog wel eens laat worden.

Het was 21:30 en de borrel van mijn dispuut begon. We borrelen om de week op donderdag in de Pimpelaar, een café aan de oude markt. Wanneer we niet borrelen eten we samen op woensdag. Het was een zeer geslaagde borrel weer en hij werd zoals het hoort afgesloten in ’t Gat aan de Oude Markt.

Vrijdag 17 mei

Mijn vrije dag! Nadat ik lekker uitgeslapen had, heb ik nog wat zelfstudie gedaan. Om aan het einde van middag mijn ouders weer eens op te zoeken. Waar ik weer lekker kan bij komen van een week studentenleven.

Chat offline (info)