Alies ter Lingen

Studiekeuze gemaakt?

Naam: Alies ter Lingen

Bacheloropleiding: Biomedische Technologie, UT, NL

“Ik bouwde een drie-armige robot voor spierziekte patiënten”

Vanaf de vierde klas van het vwo wist ik al dat ik Biomedische Technologie wilde gaan studeren. De combinatie van techniek en het menselijk lichaam boeit me. Tijdens een Open Dag en Meeloopdag kon ik de sfeer proeven op de campus en met studenten spreken. Hierdoor werd ik overtuigd dat de bacheloropleiding Biomedische Technologie aan de UT een goede keuze was. En dat is het inderdaad!

Ik bouwde een microscoop waarmee ik kankercellen in menselijk weefsel kon onderzoeken.

Alies ter Lingen

De opleiding biedt je veel disciplines waarbij je veel meer leert dan de basiskennis. Je verdiept je onder andere in robotica, labwerk, celbiologie, programmeren, anatomie, pathologie en de mechanica toegepast op het menselijk lichaam. Deze onderwerpen komen tijdens projectopdrachten aan bod. Je leert bijvoorbeeld over lenzen, waarna je zelf een microscoop kan bouwen. Met deze microscoop detecteerde en onderzocht ik kankercellen in menselijk weefsel.


Robot voor patiënten met een spierziekte
Een ander interessant project was tijdens de High Tech Human Touch Minor BioRobotics. Samen met studiegenoten bouwden we een robot voor mensen met een spierziekte. Deze patiënten waren aan het begin van het project aanwezig en legden uit wat het betekent om een spierziekte te hebben, wat zij niet meer kunnen en wat wij voor hen zouden kunnen betekenen.

De patiënten konden zo goed als niet meer bewegen, omdat hun spieren niet meer reageren op de seintjes uit hun hersenen. Wij besloten een robot met drie armen te bouwen die dobbelstenen gooit. Op die manier konden de patiënten een spelletje met dobbelstenen spelen. Door elektrodes op de armen en kuiten van de patiënten te plakken kon de activiteit van de zenuwen die deze spieren zouden moeten aansturen gemeten worden. Dit gebeurt met een techniek genaamd elektromyografie (EMG). Via de EMG-signalen kon de robot bestuurd worden in de richting die de patiënten wilden. Het was hard werken en we hadden echt alle tijd nodig, maar we werden beloond met een juryprijs van de patiënten en….. onze robot wordt getoond tijdens het opleidingsprogramma van de Open Dagen.


Creatieve probleemoplosser
Als biomedisch technoloog ben je als het ware een creatieve probleemoplosser die contacten onderhoudt met medici en patiënten. Je hebt impact op iemands leven, omdat jij medische innovaties ontwikkelt. Je werkt niet alleen aan technologie waardoor iemand weer een arm of been kan gebruiken, maar je ontwerpt ook medische gebruiksartikelen of apparatuur die ingezet wordt op een Intensive Care. Het vak is heel breed en dat is de opleiding eveneens.

Biomedische technologie kom je overal tegen. Met deze innovaties help je mensen hun levensvreugde terug te geven.

Alies ter Lingen

Ik ben echt blij met mijn studiekeuze, want biomedische technologie kom je overal tegen. Ik word opgeleid om met bepaalde theorie om te gaan en onderzoek te doen. Hierdoor kan ik op een gestructureerde manier oplossingen bedenken en ontwerpen. Het mooiste is dat je uitgedaagd wordt om medische problemen te verhelpen en hiermee mensen gelukkig kunt maken.

Chat offline (info)
Om deze functionaliteit te gebruiken:
Accepteer cookies