De meeste bachelorafgestudeerden Applied Mathematics kiezen ervoor om een aansluitende masteropleiding te volgen. Dat kan aan de Universiteit Twente, maar ook aan een andere Nederlandse of buitenlandse universiteit.

Doorstuderen

De bacheloropleiding Applied Mathematics biedt uitstekende doorstroommogelijkheden naar de volgende masteropleidingen aan de Universiteit Twente:

DE MASTEROPLEIDING APPLIED MATHEMATICS

Aan de Universiteit Twente kun je als bachelor Applied Mathematics direct doorstromen naar de Engelstalige masteropleiding Applied Mathematics. Deze master duurt twee jaar en je kunt kiezen uit twee specialisaties: Operations Research (OR) en Mathematical Systems Theory, Applied Analysis and Computational Science (SACS).

SPECIALISATIE: MATHEMATICAL SYSTEMS THEORY, APPLIED ANALYSIS AND COMPUTATIONAL SCIENCE

Deze specialisatie richt zich op fundamentele en praktische aspecten van dynamische verschijnselen. Deze specialisatie richt zich ook op meerdere berekenings- en controlemaatregelen. Je wordt expert in het ontwikkelen en toepassen van wiskundige gereedschappen voor fysieke en technische systemen.

SPECIALISATIE: OPERATIONS RESEARCH

De specialisatie OR bereidt je voor op tal van sectoren, zoals industriële productie, non-profitorganisaties (zorginstellingen), telecommunicatiebedrijven, internetbedrijven, vervoer- en distributiebedrijven en lokale en nationale overheidsinstellingen.

ANDERE UT MASTEROPLEIDINGEN

SYSTEMS AND CONTROL

Wil je na je bacheloropleiding een andere weg inslaan, maar wil je wel in de technische hoek blijven? Dan biedt de masteropleiding Systems and Control je een goede vervolgopleiding. Deze Engelstalige master duurt twee jaar. Je kunt kiezen uit drie specialisaties, nl. BiomechatronicsControl Theory en Robotics and Mechatronics.

COMPUTER SCIENCE

Tijdens je studie Applied Mathematics heb je naast alle wiskundige vakken ook kennis kunnen maken met de technische informatica. Je kunt ervoor kiezen om je te specialiseren op het gebied van de informatica. De Universiteit Twente biedt je hiervoor de tweejarige Engelstalige masteropleiding Computer Science. Binnen deze opleiding kun je je specialiseren in een van deze drie vakgebieden: CybersecurityData Science & Technology en Software Technology. Als bachelor Applied Mathematics heb je toegang tot deze opleiding via een pre-master van maximaal 30 EC. Je kunt deze pre-master volgen tijdens je minor in het derde jaar van je bacheloropleiding, zodat je geen studievertraging oploopt.

INDUSTRIAL ENGINEERING AND MANAGEMENT

Wil jij processen binnen het management van een organisatie ontwikkelen, analyseren en optimaliseren? Volg dan de tweejarige Engelstalige masteropleiding Industrial Engineering & Management. Je kunt je dan specialiseren in een van deze drie vakgebieden: Financial Engineering and ManagementHealthcare Technology and Management en Production and Logistic Management. Vanuit de opleiding Applied Mathematics ben je voor sommige specialisaties direct toelaatbaar.

BUSINESS ADMINISTRATION

Lijkt het je leuk om na je studie een eigen bedrijf te starten, maar ben je daar nog niet helemaal klaar voor na je bacheloropleiding Applied Mathematics? Dan is de vervolgopleiding Business Administration (oftewel Bedrijfskunde) een goede voorbereiding. Deze Engelstalige masteropleiding duurt één jaar en is internationaal georiënteerd. Binnen deze opleiding heb je een ruime keuze in managementrichtingen. Voor toelating tot deze opleiding dien je een deficiëntie van maximaal 25 EC weg te werken. Je kunt je kennis aanvullen door de benodigde vakken te volgen tijdens de vrije keuzeruimte in het derde jaar van je bacheloropleiding, zodat je geen studievertraging oploopt.

Dit zijn slechts enkele mogelijke vervolgopleidingen aan de Universiteit Twente. Je kunt met je bachelor Applied Mathematics nog veel meer kanten op, aan de Universiteit Twente of aan een andere universiteit in Nederland of in het buitenland.

Carrièreperspectieven

De bacheloropleiding Applied Mathematics bereidt je voor op werken in projectteams bij diverse werkgevers. Door de voortschrijdende automatisering is het bedrijfsleven ‘verwiskundigd’ en maken wiskundige modellen standaard deel uit van vele onderzoeksgebieden. Doordat jij in staat bent te ordenen, analyseren en praktische problemen in wiskundige modellen te plaatsen, ben je mede dankzij je toepassingsgerichtheid een belangrijke toegevoegde waarde binnen menig bedrijf. Met Applied Mathematics vind je snel een goede baan.

Masters in Applied Mathematics zijn breed inzetbaar op wetenschappelijk gebied. Hun keuze aan werkgevers is dan ook erg gevarieerd. Denk aan duurzaamheid, milieu, onderwijs, veiligheid, logistiek, de bank- en verzekeringswezen of de medische wereld. De carrièrekansen zijn uitstekend.

WAAR WERKEN AFGESTUDEERDEN?

ADVIESBUREAUS

Veel toegepast wiskundigen werken bij adviesbureaus die zich bezighouden met bijvoorbeeld logistieke vraagstukken. In de ambulancezorg is het van levensbelang dat de wagens zo snel mogelijk op de plek van bestemming aankomen. De logistieke wiskunde kan oplossingen bieden door rekening te houden met talloze criteria, zoals de weg, verkeersdrukte, beschikbaarheid van ambulances en financiële middelen.

ONDERZOEKSINSTITUTEN

Trekt wetenschappelijk onderzoek jou aan? Dat kun je doen binnen bedrijven, zoals TNO en MARIN, maar natuurlijk ook aan de universiteit. Zo doet de afdeling Toegepaste Wiskunde van de Universiteit Twente o.a. onderzoek naar waarschuwingsmodellen voor tsunami's, groei of afbreuk van duinen, planktongroei in meren en waterstanden in de Westerschelde en getijdenvoorspellingen maar ook onderzoek op medisch gebied.

RESEARCH & DEVELOPMENT

Als toegepast wiskundige kun je ook research & development doen. Afgestudeerde masters van de Universiteit Twente werken bijvoorbeeld bij bedrijven als het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium en TNO. Daar doen zij onderzoek naar de combinatie van efficiënte numerieke technieken en wiskundig modelleren en maken het mogelijk om zeer complexe stromingen rond vleugels uit te rekenen. Zo dragen zij bij aan het ontwerp van energiezuinige vleugels en, bijvoorbeeld, aan aerodynamische helikopterrotoren die minder geluid produceren.

ALUMNUS AAN HET WOORD

Oud Applied Mathematics student Jasper Daams is General Manager Strategy & Performance bij de Luchtverkeersleiding Nederland op Schiphol. Hij zorgt ervoor dat het contact met de luchtvaartmaatschappijen, toezichthouders en omwonenden op een goede manier verloopt. Met zijn wiskundige achtergrond is Jasper in staat om ingewikkelde vraagstukken te beantwoorden door heel precies te beredeneren. “Het is net als dat je een wiskundig bewijs maakt en dat het antwoord ook in één keer glashelder is.”

Chat offline (info)