Universiteitsfonds Twente reikte de prijs uit aan de UT-alumnus tijdens de Opening Academisch Jaar. Siete Hamminga is oprichter en CEO van Robin Radar Systems BV. De jaarlijkse prijs gaat naar ondernemers met een UT-affiliatie die een startup bewezen succesvol in de markt zetten.
Hamminga studeerde van 1994 tot 2001 in Enschede aan de master Industrial Engineering and Management met een specialisatie 'Strategy and Entrepreneurship'. Zijn ondernemende kwaliteiten zaten er al vroeg in. Als student op de UT verkocht hij pakken voor bestuurders van studieverenigingen, studenten en medewerkers. Hij wist zelfs toenmalig rector magnificus Frans van Vught als klant aan zich te binden.
Hightech innovatie
Na zijn studie startte Hamminga het bedrijf Waleli: een innovatief hightechbedrijf waarmee hij meestal samenwerkte met andere bedrijven om hun innovaties te identificeren en vervolgens met maximale snelheid en minimale kosten op de markt te brengen. Het bedrijf won verschillende innovatieprijzen en werd in 2006 door Red Herring uitgeroepen tot ‘een van de honderd meest veelbelovende Europese technologiebedrijven’.
In zijn rol bij Waleli kocht hij in 2010 van TNO alle rechten op software die met behulp van radar kleine objecten zoals vogels kan detecteren. Hamminga wist dat er een markt moest zijn voor deze geavanceerde ‘buienradar voor vogels’ en startte daarom het bedrijf Robin Radar. Dankzij een heldere visie en door geheel op eigen wijze vorm te geven aan het bedrijf, legde Hamminga de basis voor een sterke groei. Robin Radar groeide in veertien jaar tijd uit tot een groot, internationaal bedrijf met ruim 160 medewerkers en meer dan vijftig miljoen euro omzet.
Van vogelspotten naar dronedetectie
Wereldwijd heeft Robin Radar inmiddels vele klanten. Verspreid over meerdere locaties staan er meer dan 300 radarsystemen. Luchthavens wereldwijd doen er alles aan om zwermen vogels te weren van hun vliegtuigen. De systemen van Robin Radar maken het mogelijk om over een groot gebied vele vogels in de gaten te houden. En dat allemaal in realtime.
In 2014 besloot Hamminga dat Robin Radar zich ook op het detecteren van drones moest gaan richten. Die zijn te klein voor normale radars of worden verward met vogels. Door heel nauwkeurig de data te analyseren is het mogelijk om de aanwezigheid van propellerbladen te detecteren. Zo kon Robin Radar de stap naar dronedetectie maken. Ook die technologie wordt wereldwijd op veel plekken gebruikt. Zo waren de radarsystemen voor dronedetectie afgelopen zomer ook te vinden op de Olympische Spelen in Parijs.
Vorige week opende Robin Radar Systems haar eerste kantoor in de Verenigde Staten, nadat het vorig jaar systemen verkocht aan ondermeer Boeing en de ‘Department of Homeland Security’.
Van Den Kroonenbergprijs
De Van den Kroonenbergprijs voor excellent ondernemerschap is bestemd voor een ondernemer met een duidelijke band met de Universiteit Twente en die zich heeft bewezen door goed ondernemerschap. Dit wordt beoordeeld door een jury met ondernemers en UT-onderzoekers. De prijs is een eerbetoon aan de vroegere rector magnificus Harry van den Kroonenberg, die aan de wieg stond van het ondernemende karakter van de Universiteit Twente. De prijs, die dit jaar voor de veertigste keer namens het Universiteitsfonds Twente wordt uitgereikt, bestaat uit een geldbedrag van 5.000 euro en een award, vervaardigd door Mohana van den Kroonenberg.