Per 1 januari 2025 is Johann Hurink de nieuwe disciplinevoorzitter van Wiskunde bij de faculteit Electrical Engineering, Mathematics and Computer Science (EEMCS) aan de Universiteit Twente. Hij volgt Stephan van Gils op, die met pensioen gaat.
Boudewijn Haverkort, decaan van de faculteit EEMCS, over de benoeming van Hurink als disciplinevoorzitter: “Het faculteitsbestuur is verheugd dat Johann Hurink deze verantwoordelijke rol op zich neemt. Toegepaste Wiskunde vervult een essentiële functie binnen de universiteit, zowel in onderwijs als in onderzoek. Johann heeft gedurende zijn loopbaan op indrukwekkende wijze laten zien hoe wiskunde als verbindende schakel kan functioneren. Deze verbindende kracht is van groot belang, zowel voor de afdeling als voor de hele universiteit. Het faculteitsbestuur ziet uit naar een inspirerende en succesvolle samenwerking."
Academische loopbaan
Professor Johann L. Hurink brengt een schat aan ervaring mee in zijn nieuwe rol. Sinds zijn start aan de UT in 1998 heeft Hurink een belangrijke bijdrage geleverd aan de toegepaste wiskunde. Hij groeide van universitair docent naar zijn huidige positie als hoogleraar in de wiskunde van Operations Research in 2009. Zijn onderzoek expertise ligt op het gebied van optimalisatie- en controleproblemen, met name in energiebeheer en slimme netwerken. Binnen EEMCS leidt hij een multidisciplinair team en werkt hij intensief samen met andere faculteiten van de Universiteit Twente, evenals met partners in Nederland en Europa.
Hij heeft meer dan 200 artikelen gepubliceerd in internationale wetenschappelijke tijdschriften en conferentieprocedures en was betrokken bij tal van Europese en nationale onderzoeksprojecten. Daarnaast was hij directeur van het Landelijk Netwerk Mathematische Besliskunde (LNMB) van 2010 tot 2019 en directeur van het 4TU Applied Mathematics Institute (4TU-AMI) van 2020 tot 2024.
Visie op wiskunde binnen EEMCS
Als disciplinevoorzitter ziet Hurink wiskunde als een verbindende factor tussen verschillende vakgebieden. Hij pleit voor open en grensoverschrijdende samenwerking en moedigt innovatie aan door expertise uit diverse disciplines te combineren. “We moeten kansen zoeken voor open samenwerking en investeren in een omgeving waarin jonge onderzoekers kunnen excelleren en hun volledig potentieel kunnen ontwikkelen,” aldus Hurink.
Daarnaast streeft hij ernaar om interdisciplinaire projecten binnen de faculteit en daarbuiten te versterken. Hurink is bijzonder gepassioneerd over het ondersteunen van de volgende generatie wetenschappers. Hij benadrukt het belang van het bieden van groeikansen en het creëren van een ondersteunende omgeving voor hun academische en professionele ontwikkeling.
Voor meer informatie over het werk van professor Hurink en zijn lopende projecten, bezoek zijn persoonlijke webpagina of de EEMCS Energy-site.