HomeNieuwsYoung Academy Twente blikt vooruit op 2024: Team UT

Young Academy Twente blikt vooruit op 2024: Team UT

Om te beginnen willen we jullie allemaal een gelukkig nieuwjaar wensen namens de Young Academy van de Universiteit Twente (YAT). Om 2024 positief te beginnen, hebben we niet gevraagd wat er volgens ons beter kan op de universiteit, maar hebben we onze collega's gevraagd wat ze echt leuk vinden: dingen die de UT in 2024 moet blijven doen of zijn. De drie meest genoemde punten waren:

Op de UT voelen we ons verbonden 

Met onze directe collega's, studenten en de bredere UT-gemeenschap. Van het kennen van de namen van je studenten tot het hebben van connecties met collega's in verschillende faculteiten. Clara Stegehuis: "Vanuit netwerk-wetenschappelijk perspectief zou je kunnen zeggen dat de UT een 'kleine wereld' is. Ook al zijn we met velen, door de manier waarop onze connecties tot stand komen, is iedereen in feite een vriend van een vriend van een vriend." We waarderen het enorm dat alle medewerkers elkaar steunen. Verschillende leden vertelden dat collega's van andere vakgroepen of zelfs andere faculteiten hen tips gaven bij het aanvragen van een grote beurs. Hoewel de collega er zelf vaak niets aan heeft, delen ze hun ideeën en helpen ze met het oefenen van sollicitatiegesprekken.

Op de UT voelen we ons thuis 

We hebben de mooiste campus. Hoewel soms wat overvol, zijn onze sportfaciliteiten geweldig. Door de huizencrisis is het vinden van woonruimte in Enschede moeilijk, maar lang niet zo moeilijk of duur als in de meeste andere Nederlandse universiteitssteden. De faculteiten zorgen ervoor dat de nerds in ons zich thuis voelen. Zoals Albert Wong illustreert: "Toen ik bij TNW begon, voelde ik me meteen welkom door mijn collega's. Iedereen maakte tijd voor een praatje: van studenten en onderzoeksadviseurs tot de decaan". Sander Huisman beaamt dit en voegt toe: "De UT en de Physics of Fluids-groep hebben mij uitstekende faciliteiten geboden voor mijn onderzoek: naast labs en apparatuur zijn ondersteuning door onze eigen technici, specialisten bij LISA en TCO allemaal heel belangrijk voor mij (en vele anderen), omdat ze het onderzoek veel efficiënter maken." De infrastructuur bij de MESA+ en TechMed instituten is uitstekend en brengt veel wetenschappers samen. De wetenschappelijke apparatuur en expertise van de UT maken ook indruk op onze bezoekers uit Nederland, Europa en daarbuiten.

Ook onze studenten hebben geweldige faciliteiten. Sissi de Beer vertelt bijvoorbeeld dat "onze studenten van Applied Physics, Chemical Science and Engineering en Advanced Technology een gezellige thuisbasis hebben, waar ze samen kunnen werken aan opdrachten en projecten dicht bij de labs en kantoren van onze opleidingsstaf, docenten en onderzoekers. Dit is een belangrijke reden waarom onze faculteit zulke sterke leergemeenschappen heeft." Fran Meissner voegt hieraan toe: "En internationaal georiënteerde faculteiten zoals ITC, proberen internationale studenten dat thuisgevoel te geven."

Op de UT zijn we een team 

We waarderen hoe gemakkelijk het is om over faculteiten en disciplines heen samen te werken. Een voorbeeld hiervan is de opkomende HydrogenUT-gemeenschap, waarin academici van alle vijf faculteiten nauw samenwerken om oplossingen op basis van waterstof te ontwikkelen. De oprichter van HydrogenUT, Aayan Banerjee, voegt hieraan toe: "Beslissingen voor onze toekomstige koolstofarme economie, zoals de inzet op waterstof als energiedrager, zullen onze samenleving vormgeven. Dat vereist interdisciplinaire samenwerking zoals in onze HydrogenUT-gemeenschap." En niet alleen de wetenschappers, maar ook onze studenten werken samen over de disciplines heen om belangrijke problemen aan te pakken in succesvolle projecten zoals Solar Team Twente, Solar Boat Twente, Green Hub Twente en het DesignLab team.

Team UT

Voor 2024 wensen we dat iedereen op de UT het plezier van hier zijn blijft vinden, ondanks het soms negatieve nieuws waar de UT en de wereld om ons heen mee te maken hebben. En ook al waren we het het afgelopen jaar niet altijd eens met het beleid van de UT, we vinden dat we niet moeten vergeten dat er ook veel redenen zijn waarom het een geweldige plek is om te werken. We hopen dat als je een slok koffie drinkt uit een UT-mok, of met een UT-trui over de campus loopt, je je trots en verheugd voelt om hier te zijn.

Als YAT is het ons goede voornemen voor 2024 om Team UT te versterken: door alle jonge academici te verbinden in een krachtige, ondersteunende en plezierige gemeenschap. Het is makkelijk om afgeleid te raken van waar het ons om gaat en waar we voor staan, door negatief nieuws en onzekerheid binnen de universiteit of de wereld. Laat ons dat niet gebeuren. Wij zijn een hechte gemeenschap die samen dingen voor elkaar krijgt, met de nadruk op samen.

Young Academy Twente