HomeNieuwsVici-beurs voor drie UT-hoogleraren

Vici-beurs voor drie UT-hoogleraren

UT-hoogleraren Mark Huijben, Christian Nijhuis en Floris Zwanenburg, allen verbonden aan onderzoeksinstituut MESA+, hebben van NWO een Vici-beurs van 1,5 miljoen euro ontvangen. Hiermee kunnen zij de komende jaren een vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen en hun eigen onderzoeksgroep verder uitbouwen. Vici is een van de grootste persoonsgebonden wetenschappelijke premies van Nederland en is gericht op gevorderde onderzoekers.

Meer informatie over de drie verschillende projecten hieronder.

Superieure microbatterijen voor een onderling verbonden samenleving

De prestaties van huidige microbatterijen zijn onvoldoende voor toekomstige draadloze en autonome toepassingen van geavanceerde micro-elektronica. Die batterijen lijden ook nog eens onder snelle degradatie. Mark Huijben en zijn collega’s omzeilen de beperkingen in conventionele microbatterijen door kristallijne, geordende microbatterij-architecturen te creëren. Door een unieke combinatie van atomair gecontroleerde dunne filmsynthese en gedetailleerde karakterisatie komen verbeteringen op de interne raakvlakken aan het licht. Geavanceerde integratie van de ontwikkelde multilagen met het industriële silicium platform zorgt ervoor dat oplossingen worden gerealiseerd voor superieure energieopslag in volgende generatie microbatterijen. Hiermee kunnen we soepeler de transitie maken naar een draadloze, nog meer onderling verbonden samenleving.


Mark Huijben

Rekenmethodes van hersenen nabootsen

Huidige computers en datacenters verslinden enorme hoeveelheden energie. Dit komt onder andere door nieuwe technologieën gebaseerd op ‘big data’. Onze hersenen volgen een hele andere strategie om grote hoeveelheden data te verwerken en gebruiken dynamische schakelbare systemen om zeer energiezuinig te rekenen. Het onderzoek van Christian Nijhuis is er op gericht om intelligente moleculen te ontwikkelen die dezelfde rekenmethodes van onze hersenen kunnen nabootsen en te onderzoeken hoe dit toegepast kan worden om energiezuinige computers te maken.


Christian Nijhuis

Bouwsteen voor kwantumcomputer

Floris Zwanenburg en zijn collega’s gaan elektronische circuits fabriceren met één enkel atoom in het hart van de schakeling. Deze zijn ideaal om atomaire eigenschappen te onderzoeken, zoals de ionisatie-energie en de kernspin. Hoofddoel is het krijgen van een diepgaand begrip van de kwantummechanische effecten tussen een atoom en zijn elektronen. Op de lange termijn kunnen deze één-atoom circuits gebruikt worden als bouwsteen voor een kwantumcomputer. Zo’n kwantumcomputer kan bijdragen aan het oplossen van grote maatschappelijke kwesties.

 
Floris Zwanenburg

Over Vici-financiering

Vandaag werden de toekenningen door NWO bekend gemaakt. In totaal dertig onderzoekers van Nederlandse onderwijs- en onderzoeksinstellingen binnen de wetenschapsdomeinen Exacte en Natuurwetenschappen (ENW), Technische en Toegepaste Wetenschappen (TTW) en Sociale en Geesteswetenschappen (SGW) en Zorgonderzoek en Medische Wetenschappen (ZonMw) krijgen een Vici-financiering van maximaal 1,5 miljoen euro. Hiermee kunnen de laureaten in de komende vijf jaar een vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen en hun eigen onderzoeksgroep verder uitbouwen. Vici is een van de grootste persoonsgebonden wetenschappelijke premies van Nederland en is gericht op gevorderde onderzoekers.

J.C. Vreeman (Jochem)
Persvoorlichter (aanwezig ma-vr)