HomeNieuwsUT’ers kijken uit naar Tour for Life-ervaring: we doen het niet omdat het makkelijk is, maar omdat het moeilijk is

UT’ers kijken uit naar Tour for Life-ervaring: we doen het niet omdat het makkelijk is, maar omdat het moeilijk is

Met rasse schreden nadert het Tour for Life-avontuur voor de acht UT’ers die samen het Universiteit Twente-team vormen. Mathijs Beek, Wan Bakx, Floortje Duijkers, Ashrith Jain, Steven de Jong, Angelique van Leeuwen, Aditya Pappu, Kees Posch en Leontien Kalverda als begeleider doen van zondag 28 augustus tot en met zondag 4 september mee aan Tour for Life: een goededoelenrace die de deelnemers van het Italiaanse Bardonecchia naar Nederland voert: 1.300 kilometer fietsen, met onderweg veel wat bergen, allemaal om het Daniël den Hoedfonds te steunen voor de financiering van kankeronderzoek. Met de deelnemers kijken we vooruit naar dit grote avontuur.

In december vorig jaar trok studente Angelique van Leeuwen de stoute schoenen aan, en benaderde de UT met de vraag of ze met een UT-team mee kon doen aan Tour for Life. “Mijn verwachtingen zijn volledig uitgekomen!”, blikt ze terug. “Ik heb mijn fietsmaatjes gevonden, we kunnen samen sparren over ons materiaal en elkaar oppeppen waar nodig. We hebben allemaal hetzelfde doel, namelijk geld inzamelen voor het Daniel den Hoed op de fiets.”

Genieten van elk ritje

De afgelopen maanden stak ze vele vrije uurtjes in het trainen. “Dat is me ontzettend meegevallen. Ik heb alleen al aan de trainingen zoveel plezier gehad. Ik had niet gedacht dat ik meer en meer zou genieten van elk ritje dat ik maak. En met dat plezier komt het straks tijdens Tour for Life vast ook helemaal goed!”

In totaal haalden de UT-deelnemers al meer dan 16 duizend euro op. Daar moet nog een klein beetje bij in de komende weken. “Ik moet eerlijk zeggen dat ik soms wel een drempel voel om mensen in mijn omgeving te vragen voor geld. Ik weet dat het niet voor mezelf is, maar echt voor dat goede doel. Dat neemt niet weg dat je toch een drempel voelt.” Naast vele collega’s, vrienden en familie wist het UT-team ook enkele bedrijven te vinden die een mooi bedrag doneren. Hun logo zal straks tijdens de Tour ook op het speciale shirt van het team prijken.

Promovendus Aditya Pappu is één van diegenen die enthousiast werd van de oproep van Angelique. “Deel uitmaken van een fantastisch team heeft de uitdaging spannend en leuk gemaakt. We hebben in mei samen een fietskamp in Sauerland, Duitsland gedaan, gevolgd door nog een trainingskamp in juli. Daarnaast hebben we in juli routes gefietst in Hasbergen-Lienen, gevolgd door 138 km van Enschede naar Utrecht en 154 km terug in. Het fietsen met het team heeft duidelijk mijn ontwikkeling als fietser mogelijk gemaakt, zowel wat betreft vaardigheden als wat betreft de fietsetiquette die je moet volgen als je deel uitmaakt van een peloton. Zelfs de meest saaie routes worden leuk als ik ze fiets met mijn geweldige teamgenoten. Elk stukje van mijn langzame maar zekere vooruitgang als wielrenner heb ik te danken aan hun immense geduld, aanmoediging en coaching.”

Elk vrij uurtje wordt benut

Want hoe mooi het ook is om met grote regelmaat op de fiets te zitten, de deelnemers trainen minstens vier keer week), het vraagt enorm veel tijd. Medewerker Wan Bakx vertelt daarover: “Het is enorm belangrijk dat je gezin er volledig achter staat en begrip heeft voor het feit dat je zoveel uren op de fiets zit, en dat de zomervakantie en alle weekenden in het teken staan van deze Tour for Life. Het vele trainen vraagt wel het een en ander. In mijn geval werkt mijn vrouw, Heleen, in de zorg en soms komt dat goed uit en ben ik op zaterdag en/of zondag fietsen als zij werkt, maar het kan ook zo maar zijn dat zij juist dat weekend vrij is en ik dus weg ben (en dat zij doordeweeks werkt als ik wel een keer ’s avonds thuis ben). Om het nu al een beetje goed te maken, heb ik onlangs Heleen uitgenodigd voor een koffie met gebak in Ootmarsum. Ik op de fiets en zij met de auto. Na terugkomst van de Tour for Life moet bij dat goedmaken nog maar een schepje er bovenop.”

Ook medewerker Kees Posch ervaarde de zware claim op zijn vrije tijd. In dit geval zijn vakantie. “Om goed voorbereid te staan aan de start in augustus, was er geen tijd voor een zonvakantie in de zomermaanden, waar wij normaal gesproken wel van genieten. Uiteindelijk werd het een strandvakantie vroeg in het jaar, en een actieve fiets- ’vakantie’ in augustus. Met de fiets achterin de auto op reis naar Oostenrijk, Tirol, waar de nodige hoogtemeters gefietst konden worden. Het koste wel veel moeite en energie om de fietstochten te combineren met leuke vakantie-activiteiten. Uiteindelijk draaide de hele vakantie toch om mij en mijn fiets. Ik heb in zes dagen liefst 360 kilometer gefietst. Ik heb goed kunnen trainen, al waren de bergen daar wel een stuk steiler dan we tijdens de Tour for Life gaan zien. Daar trainen is echt wel andere koek dan bij ons in Nederland, maar ook een stuk afwisselender en leuker! Hoewel het zwaar was en echt wel ingreep op onze vakantie, ben ik wel blij dat we het gedaan hebben, het geeft veel vertrouwen in de tour. En ik ben ook blij dat Myrna haar vakantie daarvoor heeft willen opofferen.”

Ook bij studente Floortje Duijkers ging de fiets mee op vakantie. Floortje: “Momenteel zit ik op een camping in Zuid-Frankrijk en heb ik gister mijn eerste col op gefietst: Col du Galibier. Misschien was het geen verstandige keus voor een eerste keer klimmen om meteen één van de zwaarste beklimmingen van heel Frankrijk te doen. Het was ontzettend zwaar, maar ik ben boven gekomen! Ik verwacht dat dit met Tour for Life ook zo gaat zijn: ontzettend zwaar, maar we komen er wel!”

Voor het goede doel

Het meedoen aan een goededoelenrace maakt het voor het team extra bijzonder. Wan: “Onlangs hadden we de tweede landelijke informatiebijeenkomst van Tour for Life. Er waren fietsers en vrijwilligers die al vele malen hebben meegedaan. Geweldige positieve energie geeft dat. Zoveel enthousiasme voor dit goede doel, voor elkaar, om er een hele speciale happening van te maken. Geweldig. Er hangt natuurlijk bij de deelnemers zoals wij die het voor het eerst doen, heel veel spanning in de lucht, maar het is en blijft iets om naar uit te kijken. Het heet niet voor niets de Tour for Life; jij rijdt een sponsorbedrag bij elkaar voor verbetering van het leven van patiënten met kanker; de tour voor hun leven, en jij krijgt je eigen tour van je leven.”

Leontien Kalverda gaat met het team mee als begeleider. Leontien is enthousiast om zo een handje te kunnen helpen. “Het lijkt me hele bijzondere ervaring om bij zo’n groot event een bijdrage te leveren aan het UT team. Zorgen dat zij de zware route zo goed mogelijk kunnen volbrengen. Dus zorgen dat zij het beste uit zichzelf kunnen halen en uiteraard helpen om zoveel mogelijk geld op te halen voor wetenschappelijk onderzoek naar kanker. Ik heb inmiddels het team leren kennen en me wat meer kunnen verdiepen in de route en de organisatie er omheen. Het is echt groots. De afstanden, hoogtemeters en zeven dagen achterelkaar fietsen lijkt me superzwaar, maar ook heel bijzonder om te volbrengen samen. Ik ben geen sport fietser, maar wel sportief en denk dat ik het team goed kan aanvullen met alles dat nodig is.”

Voor iedereen zal het spannend worden, de komende weken. Aditya: “Nu ik de laatste weken voor de Tour inga, voel ik wel een zekere angst. Ik vraag me af of mijn voorbereiding voldoende was, en of ik in staat zal zijn om de acht etappes te doorstaan. Uit gesprekken met mijn teamgenoten blijkt dat we allemaal hetzelfde gevoel hebben, namelijk dat de Tour veel zwaarder en rugbrekender (of beter gezegd: knieschijfbrekend) zal zijn dan welke voorbereidingsroute dan ook die we tot nu toe hebben gereden. En toch zijn we er allemaal klaar voor en hebben we er actief voor gekozen om deze grootse  uitdaging aan te gaan. Om met de woorden van J.F. Kennedy te spreken: “We doen het niet omdat het makkelijk is, maar omdat het moeilijk is”.”

Een bijdrage leveren voor het team? Doneren kan op de website van Tour for Life.