HomeNieuwsNieuwe UT-podcastserie over beroepen van de toekomst

Nieuwe UT-podcastserie over beroepen van de toekomst

De Universiteit Twente lanceert een nieuwe reeks podcasts. In de serie ‘My Future Dream Job’ stapt host Anic van Damme in haar tijdmachine naar het jaar 2030. Ze ontdekt daar welke beroepen belangrijk zijn en impact hebben.

In deze podcastserie werpen UT-wetenschappers hun blik op de toekomst van hun werkveld. Denk aan cybersecurity, klimaatadaptatie en energietransitie. Ze schetsen welke beroepen essentieel zijn in de toekomst. Banen waarvan we nu nog helemaal niet vermoeden dat ze bestaan. Banen waarvoor de UT nu al druk bezig is om jong talent klaar te stomen.

De podcasts hebben als voertaal Engels. 

EPISODE 1: THE HUMAN-MACHINE INTERACTION EXPERT 

Episode 1: The Human-Machine Interaction Expert

Prof. Tanya Bondarouk van de vakgroep Human Resource Management (faculteit BMS) legt uit welke rol kunstmatige intelligentie in HR speelt in het jaar 2030. In het toekomstige HR-team dat Bondarouk samenstelt, hebben we een expert nodig op het snijvlak van personeelsmanagement en IT. In dit team is plaats voor zowel mensen als sociale robots.
Hoe ga je als Human-Machine Interaction Expert om met bijvoorbeeld ethiek? Hoe zorg je ervoor dat je de menselijke maat niet uit het oog verliest bij de toenemende honger naar data?
Prof. Mark van der Meijde en onderwijsadviseur Anne Muller vertellen in deze aflevering hoe zij een innovatieve HR-tool ontwikkelen die ervoor zorgt dat impact net zo beloond wordt als onderzoek.

EPISODE 2: THE HYPOTHESIS EXTRACTOR

Episode 2: The Hypothesis Extractor

Hoe kunnen wetenschappers en burgers samen onderzoek naar een hoger niveau tillen? Een van de pioniers in Citizen Science, Gaston Remmers, ziet data die verkregen is door ‘gewone mensen’ als een belangrijke katalysator voor innovatie van de gezondheidszorg. Data van patiënten als uitgangspunt om je hypothese op te baseren, kan leiden tot ontdekkingen die zo ingrijpend zijn dat ze hele opvattingen over ziektes veranderen.
Remmers vertelt dat we in het jaar 2030 een expert nodig hebben die deze gegevens analyseert en interpreteert. Over welke kennis moet je dan beschikken en wat zijn de uitdagingen in dit toekomstige beroep? 
In het TOPFIT Citizenlab aan de Universiteit Twente ontwikkelt Ria Wolkorte dit nieuwe type onderzoek. Ze werkt samen met collega’s die te maken hebben met reumatoïde artritis. Hoe kan een Hypothesis Extractor bijdragen aan deze innovatieve aanpak?

EPISODE 3: THE COMPETENCE BROKER

Episode 3: The Competence Broker

Hoe kan een beroep als onderwijs, dat zo oud is als de mensheid, in de toekomst opnieuw uitgevonden worden?
Koen de Pryck, coördinator van het Center of Expertise in Learning and Teaching, schetst de innovatie van het onderwijs in het jaar 2030. Challenged Based Learning is een van de pijlers die het onderwijs van de toekomst vormgeven. Waarbij een docent, en zelfs een volledige universiteit, zelf een Competence Broker wordt, altijd op zoek naar toegevoegde waarde om bij te dragen aan het leerproces.
De Pryck legt uit hoe ‘wicked problems’ moeten worden aangepakt door multidisciplinaire teams.  Anne Leferink, eerder Docent van het Jaar van de Universiteit Twente, implementeert dit concept in haar onderwijs en beschrijft wat er de komende jaren geregeld moet worden om optimaal te profiteren van Challenge Based Learning.

EPISODE 4: THE DATA SECURITY DETANGLER

Episode 4: The Data Security Detangler

Jaya Balloo is één van de meest invloedrijke experts op het gebied van cybersecurity.  Ze legt uit hoe de wirwar van digitale infrastructuur in combinatie met de oneindige stroom aan data leidt tot een netwerk waarin cyberdreigingen aan de orde van de dag zijn.
Balloo, die recent op de Dies Natalis van de UT benoemd werd tot eredoctor, vertelt dat er behoefte is aan een specialist om deze warboel te ontwarren om de tijd tussen detectie en reactie op kwetsbaarheden te minimaliseren. De vraag naar dit beroep zal in het jaar 2030 dramatisch zijn toegenomen.
Vaak gebruiken aanvallers social engineering om toegang te krijgen tot onze meest waardevolle gegevens. UT-onderzoeker Jan-Willem Bullee legt uit welke tactieken aanvallers gebruiken en hoe we ons eigen informatiebewustzijn kunnen trainen.

UT podcasts

Meer info over podcasts van de Universiteit Twente

J.C. Vreeman (Jochem)
Persvoorlichter (aanwezig ma-vr)