Vier eredoctoraten reikt de Universiteit Twente uit, bij de viering van haar 60-jarig bestaan. Ze gaan naar IPCC-covoorzitter Debra Roberts, cybersecurity-expert Jaya Baloo, fysicus en wetenschapsbestuurder Wim van Saarloos en de ondernemende Prins Constantijn. Ze staan voor de duurzame, veilige en eerlijke samenleving die de UT ook nastreeft, en voor ondernemerschap. De eredoctoraten worden uitgereikt tijdens de viering van de Dies Natalis op 26 november.
Elke vijf jaar heeft de Universiteit Twente de gewoonte om eredoctoraten uit te reiken aan mensen die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor wetenschap en samenleving. Tijdens het twaalfde lustrum gaan de eredoctoraten naar mensen die zich inzetten voor een eerlijke, duurzame, en digitale samenleving en voor ondernemerschap. Eredoctoren zijn gerechtigd de titel doctor honoris causa, of dr.h.c., te voeren. De UT beschouwt hen als belangrijke ambassadeurs.
- Debra Roberts
Debra Roberts (1961) werkt in het lokaal bestuur in Durban, Zuid-Afrika, en stond in 2020 in de Climate Top 100, van ’s werelds meest invloedrijke mensen op het gebied van klimaatbeleid. Roberts is covoorzitter van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), van ‘working group II’ over impacts and adaptation and vulnerability. De wetenschap wijst meer en meer op een wereld van ongekende en snelle klimaatsverandering. De urgente vraag is: zijn communities in staat om te reageren op deze uitdagingen? De urgentie blijkt eens te meer uit het recent verschenen IPCC-rapport.
Roberts was ook eerder een belangrijke onderhandelaar van de United Nations Framework Convention on Climate Change(UNFCCC) en adviseur van verschillende organisaties, vooral over duurzame initiatieven in stedelijke omgevingen. Over urban issues zoals biodiversity planning, milieubeheer, duurzame ontwikkeling, resilience en de aanpassingen de klimaatveranderingen, heeft zij veel gepubliceerd. Haar publicaties waren goed voor verschillende onderscheidingen zoals de AfriCan Climate Research Award. In de Zuid-Afrikaanse stad Durban was zij de eerste Chief Resilience Officer, en momenteel leidt zij de Sustainable and Resilient City Initiatieves Unit eThekwini, de grootstedelijke regio rondom Durban. Roberts pleit onder meer voor meer betrokkenheid van communities en burgers bij de IPCC-rapportages.
Debra Roberts is Honorary Professor aan de Universiteit van Kwazulu-Natal. Haar belangstelling voor het thema voert al terug tot 1991, toen zij promoveerde op ‘urban biogeography’.
Erepromotoren: prof. Maarten van Aalst, hoogleraar Climate and Disaster Resilience (faculteit ITC), prof. Theo van der Meer, hoogleraar Thermal Engineeering (faculteit ET) en prof. Suzanne Hulscher, hoogleraar Water Engineeering and Management (faculteit ET)
- Jaya Baloo
Jaya Baloo (1973) geldt als een van ’s werelds belangrijkste deskundigen op het gebied van cyber security. In 2019 was zij een van de Nederlandse ‘Inspiring fifty’: vijftig vrouwen die als rolmodel fungeren in de wereld van de technologie. Zij is bovendien een van de belangrijkste Chief Information Security Officers (CISO) in de wereld. Op dit moment vervult zij deze functie bij Avast, een grote onderneming op het gebied van informatiebeveiliging en antivirussoftware. Eerder was zij CISO van KPN; zij trad aan in het jaar dat het bedrijf werd gehackt door een 17-jarige scholier, en maakte het securityteam van KPN toonaangevend in de wereld. Eerder was zij ook Practice Lead Lawful Interception bij Verizon en Technical Security Specialist bij France Telecom. Zij is Faculty member van Singularity University, het wereldwijde innovatie- en onderwijsplatform.
Jaya Baloo is lid van EU Quantum, en zij was lid van de EU High Level Steering Committee voor FET Quantum Flagship 2016-2017.Dit doet zij vanuit de overtuiging dat quantumcomputers de beveiliging en ook onze privacy rigoreus zullen veranderen: maar kan ook iedereen meedoen?
Jaya Baloo studeerde International Relations aan Tufts University in Massachusetts, gevolgd door verschillende technische opleidingen en een managementgang bij business school IMD in Lausanne.
Erepromotoren: prof.dr.ir. Aiko Pras, UT-hoogleraar Network Operations and Management – met een focus op Internet Security (faculteit EEMCS), prof Willem Jonker, hoogleraar Database Technology (faculteit EEMCS) en prof.dr. Yola Georgiadou, hoogleraar Geoinformation for Governance (faculteit ITC).
- Wim van Saarloos
Wim van Saarloos (1955) is niet alleen een vooraanstaand theoretisch fysicus, hij heeft ook veel betekend voor de Nederlandse wetenschap in de meest brede zin. Zo was hij tot juni 2020 voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Akademie der Wetenschappen (KNAW) en gaf hij leiding aan de reorganisatie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Daarvóór was hij directeur van de Stichting Fundamenteel Onderzoek der Materie (FOM). Van Saarloos geldt als een wegbereider van veranderingen in de wetenschap in Nederland. Zo schreef hij samen met prof. Els Goulmy een plan voor twintig procent vrouwelijke hoogleraren in 2020 (‘20 in 2020’). Hij was een van de architecten van het sectorplan natuurkunde, als impuls voor het vakgebied. En hij sprak zich uit tegen de ‘projectificering’ in de wetenschap, omdat dit een goed talentbeleid in de weg staat.
Van Saarloos studeerde natuurkunde aan deTU Delft en promoveerde cum laude aan de Universiteit Leiden. Hij werkte als onderzoeker op de vermaarde AT&T Bell Laboratories in Murray Hill. In 1991 werd hij benoemd tot hoogleraar Theoretische Natuurkunde in Leiden. Zijn wetenschappelijk onderzoek gaat vooral over statistische fysica en zachte materialen. Die kunnen zich gedragen als vaste stoffen, maar ze kunnen ook niet-elastisch vervormen of zelfs stromen. De lezing die hij bij het ontvangen van de Physicaprijs 2008 mocht uitspreken, ging over ‘jamming’, waarbij deeltjes zo dicht opeen worden gedrukt dat een elastisch wanordelijke fase ontstaat. Van Saarloos is onder meer Fellow van de American Physical Society, won de Descartes-Huygensprijs en werd koninklijk onderscheiden.
Erepromotoren: prof. Detlef Lohse, hoogleraar Vloeistoffysica (faculteit TNW), prof. Thom Palstra, hoogleraar Vastestofchemie (faculteit TNW) en Prof Ariana Need, hoogleraar Sociology and Public Policy (faculteit BMS).
- Prins Constantijn der Nederlanden
Prins Constantijn van Oranje (1969), is Special Envoy voor TechLeap.nl, voorheen Startup Delta, waar hij de belangen behartigt van tech scaleups en werkt aan een beter startup klimaat in Nederland. Hij is hierin de opvolger van mevrouw Neelie Kroes, die in 2016 een eredoctoraat ontving van de Universiteit Twente. Constantijn is zelfstandig adviseur in bedrijfsinnovatie en mede-initiatiefnemer van het festival Startup Fest Europe. Hij is ook directeur 'Digital Technology and Macro Strategy' bij Macro Advisory Partners (MAP) in Londen en Edge Fellow bij Deloitte Center for the Edge, een programma waarbij de onderneming een beroep doet op externe visionairen.
Constantijn is lid van de Beoordelingscommissie van het Nationale Groeifonds waar hij innovatie projecten beoordeeld. Hij was lid van de 'High Level Group of Innovators', een groep van vijftien onafhankelijke leden die de Europese Commissie adviseert over innovatie en ondernemerschap. Na verschillende internationale functies bij Booz Allen, Rand Corporation en de International Finance Corporation, maakte Prins Constantijn in 2010 de overstap naar de Europese Commissie.
In 2017 hebben Prins Constantijn en Prinses Laurentien de Number 5 Foundation opgericht: vandaaruit ontwikkelen ze sociale innovatie-initiatieven op verschillende maatschappelijke vraagstukken. De Prins studeerde rechten aan de Rijksuniversiteit Leiden en behaalde zijn meesterstitel in 1995 in de richting burgerlijk recht. In 2000 volgde hij een MBA-studie aan het European Institute of Business Administration (INSEAD) te Fontainebleau in FrankrijkErepromotoren: Jos van Hillegersberg, Hoogleraar Design and Implementation of Business Information Systems (Faculteit BMS), Vanessa Evers, Hoogleraar Human Media Interaction (Faculteit EEMCS) en Maria Iacob, Hoogleraar Enterprise Architecture and Business Information Systems (Faculty BMS).