HomeNieuwsVeni-subsidie voor zes jonge UT'ers

Veni-subsidie voor zes jonge UT'ers

Zes jonge UT-wetenschappers krijgen een Veni-subsidie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Eefje Hendriks, Lonneke Lenferink, Francis Kalloor Joseph, Tom Kamperman, Anastasia Lavrenko en Kirsten Pondman krijgen dankzij deze subsidie de kans, de komende drie jaar hun eigen idee uit te werken. Van rampbestendige huizen tot het printen van spierweefsel en het beter voorkomen van uitzaaiingen bij kanker.

De Veni's maken deel uit van het Talentprogramma van NWO, voor wetenschappers in verschillende fasen van hun loopbaan. Deze keer is de toekenning in tweeën gesplitst. In totaal zijn 78 Veni's toegekend, in de domeinen sociale en geesteswetenschappen (SGW) en toegepaste en technische wetenschappen (TTW). Eerder vielen 89 Veni's ten deel aan wetenschappers in de exacte en natuurwetenschapen (ENW) en gezondheidsonderzoek en zorginnovatie (ZonMw). De laureaten ontvangen een bedrag van maximaal 280.000 euro. Hun onderzoek is nieuwsgierigheidgedreven en vernieuwend. De UT-laureaten, en hun onderzoeksplannen, van deze ronde:

 • Eefje Hendriks

  Effectieve hulp voor veiliger huizen na natuurrampen

  Om te voorkomen dat gebouwen instorten door extreem natuurgeweld is bouwtechniek cruciaal. Maar ondanks de technische kennis en hulp, kiezen de bouwers bij de wederopbouw lang niet altijd voor rampbestendige huizen. Eefje Hendriks gaat de besluitvorming beter onderzoeken dan tot nu toe is gedaan, zodat ze weet hoe essentiële bouwkundige kennis effectief is in te zetten voor het vergroten van de zelfredzaamheid.

 • Lonneke Lenferink

  Op weg naar gepersonaliseerde rouwbehandeling - onderzoek naar individuele verschillen in reacties op rouwbehandeling

  Een langdurige rouwstoornis is een invaliderende aandoening die 10% van de nabestaanden treft. Tot op heden heeft effectonderzoek naar behandeling van langdurige rouwklachten zich gericht op symptoom-veranderingen op groepsniveau, waardoor variaties in rouwreacties worden genegeerd. Gepersonaliseerde behandeling van langdurige rouwklachten verbetert mogelijk behandeluitkomsten. Dit project draagt op de volgende manieren bij aan gepersonaliseerde behandeling van langdurige rouwklachten: betere kennis over verschillende rouwtrajecten tijdens de behandeling van veerstoorde rouw, onderzoek naar rouw in het dagelijks leven en het bieden van dynamische ondersteuning in het dagelijks leven bij behandeling van een langdurige rouwstoornis,

 • Francis Kalloor Joseph

  Echografie-geïnformeerde fotoakoestische beeldvorming een nieuwe methode voor gepersonaliseerde risicobeoordeling van ischemische beroerte

  Wereldwijd veroorzaken vasculaire ziekten jaarlijks 18 miljoen sterfgevallen, deels door ischemische beroertes nadat een onstabiele plaque in de halsslagader scheurt. De mate van slagadervernauwing bepaalt nu nog de behandelmethode: chirurgie of medicatie. Deze methode is suboptimaal, wat resulteert in onnodige operaties en meer beroertes. Er is dus een noodzaak om plaque-instabiliteit, geassocieerd met de plaquesamenstelling, op te nemen bij beslissing over de behandeling. Francis gaat een nieuwe methode ontwikkelen voor gepersonaliseerde beoordeling van de samenstelling van een plaque: fotoakoestische beeldvorming met een echo als ‘voorkennis’. Deze methode kan de besluitvorming verbeteren en daarmee leiden tot effectieve zorg.

 • Tom Kamperman

  Schaalbaar spieren printen

  Namaak spierweefsel biedt unieke mogelijkheden voor de verbetering van onze gezondheidszorg en voedselindustrie. Helaas zijn huidige weefselproductie technieken te kleinschalig voor klinisch en industrieel gebruik. Tom gaat een nieuwe 3D print methode ontwikkelen, die snel en gemakkelijk grote stukken levend spierweefsel kan printen. Een techniek die een doorbraak kan betekenen voor nieuwe geneeskundige behandelingen, proefdiervrij testen van medicijnen, en zelfs voor de productie van dierenleedvrij kweekvlees.

 • Anastasia Lavrenko

  Beyond bugging - draadloos waarnemen en monitoren met harmonic radar.

  Van het volgen van objecten tot contactloze inspectie: draadloze monitoring heeft een breed toepassingsgebied. Helaas schieten de huidige technologieën schieten vaak tekort in sterk verstorende omgevingen. Bijvoorbeeld op zee, onder de grond, of simpelweg omdat het object erg klein is. Anastasia wil deze tekortkomingen aanpakken met innovatieve oplossingen die gebruikmaken van het harmonic radar principe, om draadloos te kunnen waarnemen en monitoren onder de meest uitdagende operationele omstandigheden.

 • Kirsten Pondman

  Circulerende tumorcellen, alleen samen kunnen we triomferen

  Kankercellen kunnen zich door het lichaam verplaatsen in clusters, met bijvoorbeeld immuuncellen of bloedplaatjes. Deze clusters (CTMs) lijken beter toegerust om te overleven in de bloedstroom en uitzaaiingen te veroorzaken dan individuele kankercellen (CTCs). Maar omdat ze extreem zeldzaam zijn, zijn ze moeilijk te onderzoeken. Kirsten gaat model-CTMs maken, met nauwkeurige samenstellingen, zodat ze kan vaststellen welke eigenschappen de overlevingskansen en het vermogen om uitzaaiingen te veroorzaken in een bloedvatmodel vergroten. De nieuwe kennis kan mogelijk worden gebruikt om therapieën te ontwikkelen, gericht tegen CTMs, om daarmee uitzaaiingen te voorkomen.

Zie voor meer informatie ook het persbericht van NWO.

ir. W.R. van der Veen (Wiebe)
Persvoorlichter (aanwezig ma-vr)
+31 53 489 4244 | +31 6 12185692
 w.r.vanderveen@utwente.nl
Gebouw: Spiegel Tuin