Zie Nieuws

Ontmoeting en verwondering cruciaal voor zinvol leven

Stel, er is een hiernamaals. Daar worden al je herinneringen gewist, op één na. Welke herinnering kies je dan? UT-onderzoeker Jacky van de Goor promoveert op 26 februari op een studie naar de antwoorden van honderden mensen op deze vraag. Haar onderzoek laat zien hoe mensen in het alledaagse leven zin en betekenis ervaren, en is te lezen als een spiegel op de moderne samenleving. De bevindingen benadrukken het belang van verwondering, overgave, ontmoeting en verbondenheid.

Een zinvol leven, het gevoel hebben dat je ertoe doet: het is een menselijke basisbehoefte, cruciaal voor gezondheid en welbevinden. In de dynamiek van een zich almaar versnellende, geïndividualiseerde samenleving ervaren echter steeds meer mensen gevoelens van zinloosheid; iets wat door corona nog eens wordt versterkt.

Meer zin in het leven ervaren

De herinneringen die van de Goor voor haar onderzoek verzamelde geven inzicht in de verschillende manieren waarop mensen zin in het leven ervaren. Ze beschrijven niet alleen unieke hoogtepunten zoals de geboorte van een kind, maar ook de routines van het dagelijks leven: het wassen van een dementerende moeder of het voorlezen van een verhaaltje voor het slapengaan. Daarnaast wijst het onderzoek op de waarde van pijnlijke, rauwe en verdrietige ervaringen. Zo kiest een student de herinnering aan het moment dat hij de kist met daarin het lichaam van zijn overleden vriend naar het graf draagt. Van de Goor ontwikkelde een methodiek waarbij mensen op basis van de herinnering die zij kiezen ontdekken hoe ze meer zin in het leven kunnen ervaren.

Belang van verwondering

Geluk en zin zijn niet hetzelfde, maakt het onderzoek duidelijk. Geld, bezittingen, status en succes: veel dingen waar we ons doorgaans druk over maken zijn opvallend genoeg niet de dingen waar het werkelijk om gaat. Het onderzoek roept vragen op over het verschil tussen welvaart en welzijn, tussen nut en waarde en tussen weten en niet-weten. De bevindingen benadrukken het belang van verwondering naast ratio en controle, van overgave naast doelgerichtheid en prestatie, en van ontmoeting en verbondenheid naast autonomie en zelfredzaamheid.

Jacky van de Goor (Eindhoven) is als onderzoeker verbonden aan het Story Lab van de Universiteit Twente en heeft een eigen bureau in organisatiecoaching. Afgelopen najaar verscheen haar publieksboek Je leven in één herinnering bij Uitgeverij Ten Have, dat zij schreef op basis van haar promotieonderzoek.

drs. J.G.M. van den Elshout (Janneke)
Persvoorlichter (aanwezig ma-vr)