HomeNieuwsThe Living Textbook: Concepten leren zoals ons brein ze wil zien

The Living Textbook: Concepten leren zoals ons brein ze wil zien

Op donderdag 28 januari worden de software en content van het Living Textbook (LTB) gelanceerd in een interactief seminar. Het LTB is een concept-gebaseerde omgeving voor kennisdeling die gebruikt kan worden voor onderwijs, projecten en onderzoek. Dr.ir. Ellen-Wien Augustijn en dr.ir. Rob Lemmens (beiden lid van de expertgroep Living Textbook binnen de faculteit ITC) vertellen over het LTB-initiatief en de lancering die eraan zit te komen.

"Voor mij is het Living Textbook een doorlopend project waarin docenten en onderwijsspecialisten nadenken over hoe het digitale lesboek van de toekomst eruit moet zien. We gaan verder dan alleen maar nadenken: we ontwerpen, implementeren en experimenteren ook met dit lesboek", legt Augustijn uit. "Het unieke van het Living Textbook is dat het een wiki-achtige hypertext editor combineert met een ‘concept map’ die samen het creëren van lesmateriaal en representaties van elk kennisdomein faciliteren, gebaseerd op conceptdefinities. Dit alles gebeurt in een collaboratieve webomgeving", vult Lemmens aan.

Afstandsonderwijs

Het ITC heeft een lange traditie in zowel internationaal onderwijs als afstandsonderwijs. "Dit is een tool die een groot potentieel biedt voor afstandsonderwijs. We geven les binnen het Geo-domein, kaarten maken is een deel van het DNA van ITC. Hoewel ‘concept maps’ geen gewone kaarten zijn, zijn er toch gelijkenissen. We zijn een technische faculteit, en het implementeren van nieuwe software is onderdeel van ons vak", legt Augustijn uit. Het ITC staat bekend om zijn afstandsonderwijs in de opleidingen Geo-Informatiekunde en Aardobservatie en zijn diverse cursussen. Lemmens: "Het Living Textbook is speciaal ontworpen om precies dat te ondersteunen, door een onderwijsplatform te creëren met herbruikbare concepten, allemaal in een webomgeving."

De lancering

Tijdens de lancering laten de betrokken medewerkers die de afgelopen jaren aan het lesboek hebben gewerkt, voorbeelden zien van verschillende vormen van gebruik, en vertellen ze over de toekomstige ontwikkeling. Het Living Textbook zal zich op verschillende manieren 'openstellen'. "Ten eerste zullen we een van de belangrijkste contents van het ITC onderwijs openbaar maken, de zogenaamde 'core of Geo-information Science', die als referentie wordt gebruikt voor alle nieuwe masterstudenten van het ITC", aldus Lemmens. "Ten tweede zullen we de softwarecode gaan delen met geïnteresseerde partijen om de functionaliteit van het Living Textbook verder te ontwikkelen en zo nieuwe mogelijkheden te creëren om de tool te gebruiken in projecten, onderzoek en onderwijs."

Doe mee met de lancering

Het Living Textbook wordt op 28 januari 2021 gelanceerd. Het seminar vindt plaats tussen 10.00 en 12.00 uur (CET). Voor meer informatie, bekijk het programma op onze website (alleen in het Engels).

R. Kwakman MSc (Robin)
Communicatieadviseur (Faculteit ITC)