HomeNieuwsUT en PCV Group komen met beademingskap voor COVID-19 patiënten

UT en PCV Group komen met beademingskap voor COVID-19 patiënten

Afgelopen weken hebben onderzoekers van het TechMed Centre in samenwerking met ontwikkelaars van PCV Group uit Enschede de handen ineengeslagen om snel tot een ‘breathing support hood’ te komen. “Deze minimaal invasieve beademingstechnologie (CPAP) biedt een alternatief voor Corona patiënten die te goed zijn voor de Intensive Care, maar te slecht voor de gewone afdeling” aldus professor Health Technology Implementation Ruud Verdaasdonk en longfysioloog Frans de Jongh.  

De breathing support hood is een beademingskap die patiënten kan voorzien van pure zuurstof met lichte overdruk op de longen. Hiermee kan een opname van een coronapatiënt op de IC uitgesteld, ingekort of soms geheel voorkomen worden. PCV Group voelde net als het TechMed Centre de maatschappelijke verantwoordelijkheid. Met hun 20+ jaar ervaring in het ontwerpen van onder meer medische producten waren zij een perfecte partner voor het TechMed Centre.

Samenwerking

Nadat de corona epidemie uitbrak, werd het snel duidelijk dat er een urgente capaciteitsvraag op de IC-units over de hele wereld zou gaan ontstaan, in het bijzonder op het gebied van beademing. PCV Group en TechMed Centre hebben daarom in korte tijd een groep regionale en nationale productiebedrijven en kennispartners opgetuigd, waaronder Lampe Group, ECM Europe bv, Intersurgical Nederland bv,  Unitron en Minivalve International, die belangeloos meedoen om hun maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen in deze crisistijd.

Insteek en resultaat

Het ontwikkelteam heeft de insteek genomen om naast de focus op snelle beschikbaarheid, ook te kijken naar mogelijke verbeteringen, zoals lekdichtheid voor het Corona virus, gebruiksgemak voor het verplegend personeel en patiënt comfort. Hierbij zijn twee ontwerpen ontwikkeld om meerdere mogelijkheden te evalueren en routes naar de markt te openen. Van beide ontwerpen zijn werkende prototypes gebouwd.

Validatie studie

Op dit moment worden validatie studies in het simulatie centrum van de UT afgerond en zijn de twee werkende prototypen uitvoerig getest. De resultaten zijn veelbelovend voor een klinische studie. Nu de druk op de IC-capaciteit in Nederland is afgenomen, is de acute vraag van ziekenhuizen om dit product versneld in de praktijk te gaan testen weg gevallen. Daarom hebben de onderzoekers en ontwikkelaars besloten het werk na deze fase af te ronden. Er liggen nu twee goede ontwerpen die Nederlandse bedrijven snel kunnen door ontwikkelen en produceren.  

Vervolg

Een logische vervolg stap is om met een Nederlandse distributeur of markt partij het product naar de markt te brengen. Dit soort projecten toont aan dat je ook in Nederland prima medische apparatuur kan ontwikkelen en produceren, waarmee je minder afhankelijk bent van buitenlandse leveranciers. Dit laat onverlet dat de partners  ook voor internationale interesse open staan.

TechMed Centre

Deze samenwerking laat zien dat door de korte lijnen tussen het (regionale) bedrijfsleven en kennisinstellingen zoals het TechMed Centre innovaties snel kunnen plaatsvinden. Daarmee fungeert het TechMed Centre als de hub tussen zorginstellingen, bedrijfsleven en wetenschappelijk onderzoek.

Bezoek de speciale website voor meer informatie over wat er binnen het TechMed Centre al gebeurt in de strijd tegen de Coronacrisis.

PCV Group

PCV Group is een bureau dat gespecialiseerd is in productontwikkeling en innovatie. PCV staat voor People Creating Value, en dat is volgens CEO Fred van Dijk precies wat we hier in korte tijd hebben aangetoond, “namelijk met veel passie, een uitdagend en urgent technische en maatschappelijk vraagstuk om te zetten in goede ontwerpen en werkende prototypes”.  PCV Group is gevestigd aan de Oldenzaalsestraat 125 in Enschede.

Meer informatie is te vinden op de website van PCV Group.

K.W. Wesselink - Schram MSc (Kees)
Wetenschapscommunicatiemedewerker (aanwezig ma-vr)