HomeNieuwsChallenge-based ECIU University van start

Challenge-based ECIU University van start

ECIU University had afgelopen week zijn officiële kick-off in Barcelona. Het is de eerste Europese universiteit waar studenten, onderzoekers samenwerken met overheid, bedrijfsleven en regio’s om maatschappelijke problemen aan te pakken. De Universiteit Twente is coördinator van het initiatief en UT-medewerker Sander Lotze is de projectdirecteur.

Internationale samenwerking en mobiliteit

Gastheer van de kick-off was Universitat Autònoma de Barcelona, het Spaanse lid van ECIU. Op de Bellaterra campus en in de UAB Casa Convalescència kwam het bestuur voor het eerst bijeen. Naast de universitaire bestuursleden nemen ook externe stakeholders zitting in het bestuur, zoals de burgemeester van Enschede, Onno van Veldhuizen.

ECIU University gaat een stap verder dan reguliere Europese samenwerking. Onderwijs is probleemoplossend en gebaseerd op internationale mobiliteit en samenwerking tussen universiteiten. Deelnemers kunnen micro-credentials halen voor korte gespecialiseerde cursussen. Daarnaast behalen ze een competentiepaspoort waar de behaalde kennis en vaardigheden uit blijken.

Living labs

Met betrekking tot onderzoek en kennisoverdracht worden er een aantal fysieke en online living labs ingericht. Hier werken universitaire onderzoekers rechtstreeks samenwerken met het bedrijfsleven en instellingen. Door deze samenwerking komen ze tot de beste definitie van sociaal-maatschappelijke uitdagingen en monitoren ze de projecten. 

Daarnaast komen er drie Challenge Innovation Hubs in Noord-, Midden- en Zuid-Europa, gecoördineerd door de Universiteit van Linköping (Zweden), de Technische Universiteit Hamburg (Duitsland) en de Universitat Autònoma de Barcelona (Spanje).

In de pilot richt ECIU University zich op de uitdagingen van de VN Sustainable Development Goal 11: “To make cities and human settlements inclusive, safe, resilient and sustainable”.

ERASMUS+ 

ECIU University was een van de 17 internationale initiatieven die de Europese Commissie honoreerde na de call voor de ontwikkeling van een Europese universiteit als onderdeel van het EU Erasmus+ programma. Het project ontvangt 5 miljoen euro voor drie jaar.

Leden van ECIU University zijn:

  • Universiteit Twente (coördinator)
  • Universiteit van Linköping (Zweden)
  • Technische Universiteit Hamburg (Duitsland)
  • Universitat Autònoma de Barcelona (Spanje)
  • Universiteit van Aalborg (Denemarken)
  • Universiteit van Aveiro (Portugal)
  • Dublin City University (Ierland)
  • Technische Universiteit Kaunas (Litouwen)
  • Universiteit van Stavanger (Noorwegen)
  • Universiteit van Trento (Italië)
  • Universiteit van Tampere (Finland)

Samenwerkende partner: National des Sciences Appliquées (INSA) Toulouse. Partner van de ECIU Foundation: Tec de Monterrey, Mexico.

Deelnemers uit het bedrijfsleven zijn: Airbus, Cisco, Engineering Ingegneria Informatica S.p.A., Ericsson AB, Hella Lithuania, Intel, Lietuvos Energija, Lyse Group, NXP, Ponsse, Sandoz Industrial Products S.p.A. Gruppo Novartis, Sick AG, en Suez Environment, en in het geval van de UAB, de gemeentebesturen van Barcelona en Cerdanyola.