HomeNieuwsTekenactiviteit in Nederland in kaart gebracht

Tekenactiviteit in Nederland in kaart gebracht Hoogste tekenactiviteit in Noordoost-Nederland, Hoogste risico op tekenbeet langs de kust

Onderzoeker Irene Garcia-Marti van de Universiteit Twente bracht de verspreiding van teken in Nederland in kaart. Voor het eerst is het mogelijk om de dagelijkse tekenactiviteit in Nederland op een kaart te bekijken op een ongekend gedetailleerd niveau. In de noordoostelijke provincies is de tekenactiviteit maximaal. Langs de kust vind je het laagste aantal teken.

Jaarlijks worden in Nederland ongeveer 25.000 mensen besmet met Lyme borreliose (LB), een ziekte die wordt overgedragen door teken. UT-onderzoeker Dr. Garcia-Marti bracht de verspreiding van teken in Nederland op een ongekend gedetailleerd niveau in kaart. In haar onderzoek combineerde ze burgerwaarnemingen met weergegevens, satellietvegetatiemaatregelen, landgebruik en landbedekking met datagestuurde methoden.

Fig. 1: Risicokaart 

De plaatsen waar de meeste mensen in de natuur recreëren zijn de plaatsen waar de meeste tekenbeten voorkomen. Op dit moment lopen bezoekers van recreatiegebieden, stadsparken en voorstedelijke bossen het grootste risico om de ziekte van Lyme op te lopen. Dus hoewel het aantal teken in de kustgebieden laag is, zijn dit nog steeds de 'hoge risicogebieden'. De kustrecreatiegebieden van de Friese eilanden tot Middelburg geven het grootste risico op tekenbeet. Daarna volgen het Utrechtse Heuvelrugbos en de zuidelijke rand van het Veluwemeerpark.  

Oplossingen

De onderzoeksresultaten kunnen helpen bij het opzetten van campagnes en het implementeren van strategieën om het risico op infecties te verminderen. Bewustmakingscampagnes bijvoorbeeld, op plaatsen met een hoog risico kunnen positief werken. Garcia Marti: “Wanneer je de juiste bescherming gebruikt in de vorm van een teekafstotende lange broek, sokken over de broek heen en dagelijkse controle na bezoek aan de natuur, is het risico op een tekenbeet nul.”

Garcia-Marti is onlangs gepromoveerd binnen de vakgroep Geo-Information Processing (GIP) van de faculteit Geo-Information Science and Earth Observation (ITC) van de Universiteit Twente. Haar proefschrift is getiteld: “Modelling and mapping tick dynamics using volunteered observations“. Lees meer op haar persoonlijke website https://irenegarciamarti.com. Hier zijn ook de kaarten te vinden. De burgerwaarnemingen die Garcia Marti gebruikte zijn verzameld door onderzoekers van het RIVM en Wageningen University & Research.  

Fig. 2: tekenactiviteit in Nederland 

K. Hovestad (Kim)
Persvoorlichter (aanwezig ma, di-ochtend, do)