HomeNieuwsProject ‘kinderen in gesprek met media’ van start

Project ‘kinderen in gesprek met media’ van start

Kinderen communiceren steeds meer met (online) agents, hoe verantwoord is dat?

Op 1 maart gaat het project ‘kinderen in gesprek met media’ van start waarin kinderen via een robot kennis maken met het rijke archief van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, één van de grootste audiovisuele archieven van Europa. Dit project wordt uitgevoerd bij de Universiteit Twente (Human Media Interaction) en het museum van Beeld en Geluid in Hilversum, waar in een ‘living lab’ setting het gedrag van kinderen wordt onderzocht. Het project gaat in op de vraag hoe met name de jongere generatie (online) informatie zoekt. Dit gaat veelal via ‘social agents’ als Amazon Alexa, Google Assistant of zelfs robots.

Men weet echter nog weinig over hoe kinderen dit ervaren. Kinderen zijn snel geneigd om robots als een gelijke te zien en te vertrouwen. Het deels door het SIDN fonds gesubsidieerde project ‘Kinderen in gesprek met media” onderzoekt hoe we op een verantwoordelijke manier kind-robot interactie vormgeven: niet alleen informerend op een manier die kinderen snappen en leuk vinden, maar ook met aandacht voor transparantie (waar komt informatie vandaan?), privacy (welke persoonlijke gegevens worden gebruikt?), en bewustwording rond het gebruik van Artificiële Intelligentie.

Het onderzoeksteam, bestaande uit Vanessa Evers, Khiet Truong, Theo Huibers en Roeland Ordelman van de Universiteit Twente is momenteel op zoek naar geïnteresseerde AiO’s rond de onderzoekslijnen “social robots” en “interactietechnologie voor kinderen”. De eerste experimenten met bezoekende kinderen in het Museum met een werkend prototype worden eind 2019 verwacht.


Vanessa Evers: “Sociale Robots voor kinderen, dan gaat het om een natuurlijke interactie tussen robot en kind zodat zij in hun informatie-zoektocht leren verantwoordelijk met artificiële agents om te gaan, hun persoonsgegevens leren beschermen en op een leuke manier AI technologie leren begrijpen.”
Theo Huibers:

“Interactietechnologie voor kinderen: Kinderen kunnen straks een echt goed en leuk gesprek voeren met een sociale robot over de prachtcollectie van Beeld & Geluid (televisiemateriaal, foto’s en tekst).”

Meer informatie

Voor vragen over dit project kan je contact opnemen met dr. Roeland Ordelman, faculteit EWI.

drs. M.M.J. van Hillegersberg - Hofmans (Martine)
Persvoorlichter (aanwezig, ma, di, do)