HomeNieuwsGeen nieuwe overeenkomst met Royal Society of Chemistry en een nieuwe overeenkomst met Springer

Geen nieuwe overeenkomst met Royal Society of Chemistry en een nieuwe overeenkomst met Springer

Zoals wellicht bekend is, onderhandelt de VSNU (vereniging van universiteiten in Nederland) sinds 2014 namens de Nederlandse universiteiten met uitgeverijen, over toegang tot wetenschappelijke tijdschriften enerzijds en open access publiceren in deze tijdschriften anderzijds. Het hoofddoel van de VSNU is nieuwe overeenkomsten die de overgang naar open access mogelijk maken. Wij zijn voorstander van deze benadering: de resultaten van publiek gefinancierd onderzoek zouden open toegankelijk moeten zijn.

Geen nieuwe overeenkomst met Royal Society of Chemistry

Helaas konden de VSNU en uitgeverij Royal Society of Chemistry (RSC) niet tot een nieuwe overeenkomst komen voor 2018. Dit heeft gevolgen voor de toegang tot artikelen in RSC-tijdschriften en voor het open access publiceren in deze tijdschriften.

Wat betreft de toegang zullen UT’ers gebruik moeten maken van alternatieve routes naar artikelen die per januari 2018 door RSC gepubliceerd worden. Raadpleeg deze flyer van de UKB voor alternatieven voor toegang. Artikelen die vóór januari 2018 gepubliceerd zijn, blijven toegankelijk via de digitale bibliotheek.

Wat betreft open access publiceren zullen UT-auteurs niet langer 15% korting krijgen op de kosten van open access publiceren in RSC-tijdschriften. Vanaf nu zal het volledige bedrag daarvoor in rekening worden gebracht. Het is nog steeds mogelijk om met korting of zonder kosten open access te publiceren in veel tijdschriften van andere uitgeverijen. Raadpleeg voor een overzicht van deze tijdschriften de UT Journal Browser. Ga voor andere alternatieven voor open access naar www.utwente.nl/openaccess.

Voor meer informatie, zie de FAQ-pagina van de universiteitsbibliotheek over dit onderwerp.

Wij zijn ons ervan bewust dat deze situatie zeer frustrerend is voor onderzoekers die RSC-tijdschriften lezen en er open access in publiceren. De VSNU hoopt uiteindelijk toch een bevredigende overeenkomst met RSC te sluiten. In de tussentijd vragen we je om geen individuele abonnementen af te sluiten tijdens deze ‘contractloze’ periode, omdat dit in de weg kan staan van de onderhandelingen tussen VSNU en RSC om open access te bereiken tegen een redelijke prijs.

Een nieuwe overeenkomst met Springer

De VSNU en Springer zijn tot een nieuwe vierjarige overeenkomst gekomen vanaf 2018. Daardoor krijgen medewerkers en studenten van Nederlandse universiteiten toegang tot de volledige teksten van 250 meer Springer-tijdschriften vergeleken met de vorige overeenkomst, en mogen corresponderende auteurs van Nederlandse universiteiten zonder kosten open access publiceren in 155 meer Springer-tijdschriften dan voorheen. De VSNU en Springer gaan een strategisch partnerschap aan om open science te verstevigen en ontwikkelingen op dat gebied te stimuleren.

Vragen?

Heb je vragen over dit nieuws, neem dan contact op met de informatiespecialist van je faculteit of met de universiteitsbibliotheek. Ze helpen je graag.