Zie Nieuws

Sheltersuit, DesignLab en Saxion maken hightech pak voor daklozen

Sheltersuit - een waterafstotend en winddicht pak met afneembare slaapzak voor vluchtelingen en daklozen - krijgt een update. DesignLab Universiteit Twente, het Saxion lectoraat Smart Functional Materials en Stichting Sheltersuit gaan het pak met behulp van elektronica transformeren tot ‘Urban Safety Kit’. Dit doen ze in het kader van WEAR Sustain, een EU Horizon 2020-project dat de partners 50.000 euro toekent voor onderzoek en ontwikkeling.

Het idee voor de originele Sheltersuit komt uit de koker van de Twentse ontwerper Bas Timmer. Hij richtte in 2014 Stichting Sheltersuit op, omdat een vader van twee vrienden was overleden op straat door onderkoeling. Ondertussen zijn meer dan 1800 Sheltersuits gemaakt en wereldwijd gedistribueerd, onder andere in kamp Kara Tepe op het Griekse eiland Lesbos.

Bij de doorontwikkeling van het pak staan praktijkproblemen van daklozen centraal. Onveilige situaties tijdens het slapen, kans op onderkoeling en beperkte toegang tot oplaadpunten voor een telefoon bijvoorbeeld. Iedereen die ‘buiten in de kou moet slapen in de stad’ kan het gebruiken, vertelt Projectcoördinator DesignLab Edo de Wolf. “Ook denkbaar is dat je dit pak inzet bij het opvangen van vluchtelingen, net als de originele Sheltersuit.”

Divers

DesignLab brengt voor het project studenten en onderzoekers uit diverse studierichtingen samen om een elektronische module te ontwikkelen en testen. Het Saxion lectoraat Smart Functional Materials voedt het project met expertise op het gebied van smart textiles, terwijl Sheltersuit focust op het businessmodel en de productielijn.

De ‘Urban Safety Kit’ zal naast elektronica bestaan uit materiaal als tentdoek, gedoneerd door Twentse textielgrootheden als TenCate Outdoor Fabrics én andere organisaties uit heel Europa. “Een mooi voorbeeld van circulair ontwerpen,” aldus Penningmeester Stichting Sheltersuit Barkel.

"Met dit project kunnen we écht een verschil maken voor een goed doel."Edo de Wolf, Projectcoördinator DesignLab / Student Human Media Interaction Universiteit Twente

Dakloosheid los je niet op met de Urban Safety Kit, stelt ook De Wolf vast. “Dat probleem bestaat uit zoveel lagen dat er niet één antwoord voor is. De pakken bieden in ieder geval een direct toepasbare kortermijnoplossing. Of het voor lange termijn werkt, hangt af van de gebruiker en situatie. Voor mij is dit project in ieder geval erg bijzonder omdat we een verschil kunnen maken voor een goed maatschappelijk doel.”

Kick-off

De tijdlijn van het Urban Safety Kit-project bedraagt zes maanden: van april tot september 2018. In het najaar willen de partners de prototype-pakken klaar hebben, testen en verspreiden. De officiële kick-off voor het project is op 23 maart, tijdens de WEAR Sustain Induction day bij de Universität der Kunste in Berlijn.