Zie Nieuws

Universiteit Twente partner van een excellent wetenschappelijk robotica consortium

De Universiteit Twente, partner van het TERRINet consortium, hield de kick-off van het gefinancierde project. Deze groep topinstituten stelt hoogwaardige infrastructuur beschikbaar voor onderzoekers in Europa en wereldwijd voor robotica-experimenten. Het initiatief valt onder de excellente wetenschappelijke pijler van Horizon 2020 (het EU-programma voor onderzoek en innovatie waar ook de ERC-beurzen onder vallen). De UT is de enige Nederlandse deelnemer.  

TERRINet is door de EU uit bijna honderd voorstellen geselecteerd en behaalde de 5de plaats. Het consortium waar de UT deel van uitmaakt, omvat dertien topinstituten in Europa. De ambitie is het “CERN voor robotica” te worden. Het CERN biedt een prestigieuze infrastructuur voor onderzoek op het gebied van deeltjesfysica.

“CERN voor robotica”   

De UT stelt binnen TERRINet onder andere Space53 beschikbaar. Een testcentrum voor robotsystemen zoals de drones op Twente Airport. Of bijvoorbeeld de iCub, een geavanceerde robot om sociale interactie en machine learning te bestuderen. Verder doen er een aantal robots mee uit de verschillende UT-laboratoria: het Robotics and Mechatronic Lab, onder voorzitterschap van prof. Stefano Stramigioli (Hoofdonderzoeker voor TERRINet vanuit de UT), het Human Media Interaction lab, onder prof. Vanessa Evers en het BioMechanical Engineering lab met de looprobot LOPES, onder prof. Herman van der Kooij. 

Het consortium dient als voorbeeld voor de internationale gemeenschap. De partners stellen de beste robotica-infrastructuur beschikbaar in Europa. Dit zijn onder meer Scuola Superiore Sant’Anna, EPFL, KIT, TUM, Imperial College London, UPC, en Bristol Robotic Laboratory. Tot slot speelt de Universiteit Twente een cruciale rol bij het verbinden van de activiteiten van TERRINet met euRobotics. Dit is de centrale Europese vereniging voor robotica waarvan UT-professor Stramigioli de Vice President Research is.

drs. J.G.M. van den Elshout (Janneke)
Persvoorlichter (aanwezig ma-vr)