HomeNieuwsMythbuster Jamie Hyneman bezoekt UT

Mythbuster Jamie Hyneman bezoekt UT

Jamie Hyneman, één van de makers van het populaire televisieprogramma MythBusters, ontving in 2011 een eredoctoraat van de UT.

Van 10-13 maart ontmoet Hyneman scholieren, studenten, alumni en publiek op de UT tijdens zijn eerste bezoek aan Nederland. Hyneman is vooral bekend van het televisieprogramma MythBusters, waarin populaire mythen worden getest op hun geloofwaardigheid. De Mythemaker is eigenaar van M5 Industries, een bedrijf dat gespecialiseerd is in het maken van effecten voor films en reclames. Zo realiseerde ‘M5’ de meeste effecten in de film Top Gun. Daarnaast ontwikkelde Hyneman bijzondere objecten zoals bijvoorbeeld een speciale 7Up-automaat en een bijzondere schoen voor Nike.

Studenten en scholieren dagen Mythbuster uit

Op vrijdag 10 maart brengt Jamie een bezoek aan het University College Twente (ATLAS) waar studenten een uitdagend programma voor hem hebben samengesteld. Na de lunch wordt de eredoctor door VWO-scholieren, studenten en wetenschappelijke onderzoekers van de UT aan de tand gevoeld in een speciale College Tour-setting. Scholen, medewerkers en studenten kunnen zich inschrijven via deze link. Jamie Hyneman is maker in hart en nieren. De dag wordt daarom afgesloten in het UT Designlab, het platform voor multidisciplinaire samenwerking en creativiteit, dat zich richt op onderwijs en onderzoek in ‘design research’.

Mini-Open Huis en College Tour voor publiek

Op zaterdag 11 maart om 11.00 uur geeft Hyneman een College Tour lezing voor het algemeen publiek (gebouw de Waaier). Ook alumni en hun kinderen zijn welkom. Aansluitend volgt om 13.00 uur een Mini Open Huis in het Designlab. Daar is een interactief programma samengesteld met demonstraties en experimenten gebruikmakend van de nieuwste technieken op het gebied van wetenschap. Het mini Open Huis is voor iedereen, van jong tot oud, die een kijkje in de keuken van de Universiteit Twente wil nemen. Voor het Mini-Open Huis en de lezing zijn 700 kaarten beschikbaar. Inschrijven kan via de site van de UT.

Over Jamie Hyneman

Jamie Hyneman (1956) maakte samen met Adam Savage (1967) ongeveer 248 afleveringen van Mythbusters. Meer dan 1.000 mythes werden bevestigd of juist ontkracht. Met spectaculaire experimenten onderzochten ze sterke verhalen, die soms verrassend genoeg waar bleken te zijn. Zo is een olifant inderdaad bang van een muis en kan een drugstest positief uitpakken na het eten van maanzaadbrood. Dankzij hun humoristische benadering wisten zij wereldwijd een miljoenenpubliek te interesseren voor wetenschap, technologie en het uitvoeren van experimenten. Hyneman was docent aan de Academy of Art University in San Francisco en is honorary lifetime member van de California Science Teachers Association. Hyneman die eerder duiker, kapitein en betoninspecteur was, geeft wereldwijd voordrachten op universiteiten en is eigenaar van M5 Industries een bedrijf gespecialiseerd in speciale en visuele effecten voor films.

drs. M.M.J. van Hillegersberg - Hofmans (Martine)
Persvoorlichter (aanwezig, ma, di, do)