HomeNieuwsERC Starting Grant voor Wiebe de Vos

ERC Starting Grant voor Wiebe de Vos Baanbrekend membraanonderzoek

Dr.ir. Wiebe de Vos, Assistant Professor Membrane Surface Science bij de Universiteit Twente, heeft een ERC Starting Grant ontvangen om de komende vijf jaar zijn baanbrekend onderzoek op het gebied van membraantechnologie voort te zetten.

De onderzoeker van de vakgroep Membrane Science & Technology van MESA+ ontvangt de bijdrage van 1,5 miljoen euro uit het Europese onderzoeksprogramma voor onderzoek naar nieuwe functionaliteiten van in water gemaakte membranen en de nieuwe processen die daardoor mogelijk gemaakt worden. 

Nieuwe generatie membranen

De nieuwe generatie geavanceerde membranen wordt gemaakt zonder gebruik van giftige of schadelijke oplosmiddelen, maar volledig in water. Dat zorgt niet alleen voor een milieuvriendelijker proces, maar opent ook de deuren naar nieuwe toepassingen. Door met de kenmerken van het water, zoals de pH-waarde, en het materiaal te variëren kunnen de membranen nieuwe structuren en eigenschappen worden meegegeven.

Nieuwe toepassingen liggen bijvoorbeeld op het gebied van afvalwaterverwerking, scheiding van gassen en het ontzilten van water. “De membranen die we maken blijven bijvoorbeeld ook heel stabiel in organische oplosmiddelen, waardoor we ze ook kunnen gebruiken voor iets als het fractioneren van lichte oliën”, aldus De Vos.

Wetenschappelijke excellentie

De ERC Starting Grant wordt jaarlijks door de Europese Unie toegekend aan onderzoekers die zich bezig houden met grensverleggend onderzoek met enerzijds een grote fundamentele basis en anderzijds een onderzoek dat een zichtbare maatschappelijke bijdrage kan leveren. Slechts tien tot vijftien procent van de aanvragen zijn succesvol. Voor de ERC Starting Grant komen Europese onderzoekers in aanmerking die maximaal zeven jaar geleden zijn gepromoveerd. De subsidie ondersteunt onderzoekers bij het opstarten van een onderzoeksteam of -programma.

VIDI-subsidie

Voor De Vos is het de tweede grote financiering voor membraanonderzoek die hij binnenhaalt in korte tijd. In mei werd bekend dat hij een VIDI-subsidie, toegekend uit het programma Vernieuwingsimpuls van het NWO, kan gaan inzetten. “Dat zijn mooie erkenningen voor de kwaliteit van ons onderzoek en zorgt dat we de komende tijd flinke stappen kunnen maken. Zo kunnen we zowel op het vlak van fundamenteel onderzoek als op het vlak van het vertalen naar toepassing in de praktijk vooruitgang boeken. Dat levert een mooie complementaire aanpak op", aldus De Vos.

L.P.W. van der Velde MSc (Laurens)
Woordvoerder College van Bestuur (CvB)