HomeNieuwsHalf miljoen voor betere zorg door nieuwe technologie
Innovatievouchers UT

Half miljoen voor betere zorg door nieuwe technologie

Pioneers in Health Care Innovatievouchers 2016

Voor het derde jaar reikt het ‘Pioneers in Health care’ fonds van de Universiteit Twente (UT), Medisch Spectrum Twente (MST), Ziekenhuisgroep Twente (ZGT) en Menzis een half miljoen euro uit voor het stimuleren van samenwerkingsinitiatieven die leiden tot nieuwe technolgieën waardoor de zorg voor patiënten verbetert. Op 29 november 2016 zijn de vouchers door Albert van der Berg, directeur UT onderzoeksinstituut MIRA, overhandigd in MST in Enschede. 

Negen voorstellen beloond

De 23 ingediende onderzoeksvoorstellen zijn beoordeeld op de verwachte kwaliteitsverbetering, de technologische uitdaging, de mate van samenwerking en de toepasbaarheid in de kliniek. Negen voorstellen zijn beloond met een ‘Pioneers in Healthcare Voucher’

Matchmaking

“Het Pioneers in Healthcare fonds vult de ‘gap’ tussen zorgprofessionals en technische wetenschappers. De uitgereikte vouchers dragen financieel bij aan technisch-wetenschappelijk onderzoek naar vraagstukken in de zorg. Om de juiste mensen bij elkaar te krijgen zet het fonds actief in op matchmaking. Naast het realiseren van voor de hand liggende problemen (‘laag hangend fruit’) faciliteert het fonds ook nadrukkelijk serendipiteit, oftewel, het mogelijk maken van onverwachte kansen.

Value Based Healthcare

 "Door dit PIH- initiatief verbinden we wetenschappelijk onderzoek en technologische innovaties aan elkaar. De vier partners dragen zo bij aan het vergroten van de waarde en betaalbaarheid van de patiëntenzorg. Dit sluit aan bij het gedachtegoed Value Based Healthcare, zorg voor verbetering, dat in de zeven Santeonziekenhuizen is omarmd als leidraad voor de verdere ontwikkeling van de zorg. Ook daar treedt Menzis op als partner. Samen verhogen we daarmee op termijn de kwaliteit van leven en brengen we tegelijkertijd de zorgkosten naar beneden", aldus Bas Leerink voorzitter Raad van Bestuur MST.

Nieuwe zorgconcepten ontwikkelen

Meindert Schmidt, voorzitter Raad van Bestuur ZGT: “Pioneers in Healthcare is een geweldige stimulans om bestaande behandelingen te verbeteren en nieuwe zorgconcepten te ontwikkelen. Dat is voor ZGT heel belangrijk. Onze medisch specialisten werken intensief samen met onderzoekers binnen en buiten het fonds. Professionals weten elkaar beter te vinden én zien welke kennis en kunde waar inzetbaar is. De uitreiking van de Pioneers of Healthcare vouchers maken dat mede mogelijk.  En het leidt ertoe dat wij nog beter tegemoet komen de aan behoeften en wensen van patiënten.”

Menzis Innovatievoucher

Eén van de projecten is gefinancierd door Menzis (Menzis Innovatievoucher). "Wij vinden als mede-initiatiefnemers van dit Innovatiefonds dat dit een belangrijke bijdrage levert aan de continue verbetering van de zorg in onze ziekenhuizen. Daar profiteert de patiënt uiteindelijk van" Barbara de Greeff.

drs. J.G.M. van den Elshout (Janneke)
Persvoorlichter (aanwezig ma-vr)