Durf, lef tonen, grenzen verleggen, verwondering en samenwerken. Dat waren de sleutelwoorden van de Opening van het Academisch Jaar aan de Universiteit Twente. Met een spectaculair programma – dat naast inhoudelijke bijdragen van minister Jet Bussemaker en kunstenaar Daan Roosegaarde, ook prijsuitreikingen, dancemuziek en een theater act bevatte – vierde de Universiteit de aftrap van het nieuwe collegejaar. Met als een van de hoogtepunten de opening van het Design Lab.
Het programma werd geopend door Victor van der Chijs, voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit Twente. Toen hij als kleine jongen op de TH Twente kwam, de voorloper van de UT, had hij al door dat er iets bijzonders werd gedaan op de campus. Nu, veertig jaar later, is de verwondering gebleven vertelt, Van der Chijs. “Verwondering, onvermoede combinaties en lef hebben we vandaag nodig, misschien wel meer dan ooit.”
Van der Chijs schetst de uitdagingen waar de maatschappij voor staat, onder meer op het gebied van de energievoorzieningen en mobiliteit. “Het antwoord op de grand challenges wordt niet gevonden door een onderzoeker die in isolatie werkt, maar door multidisciplinaire teams die crossovers creëren.” En dat is precies waar het nieuwe Design Lab van de UT voor staat. “Het nieuwe Design Lab van de UT is een internationale werk- en ontmoetingsruimte waar onderzoekers, studenten, ondernemers, business developers, overheden en kunstenaars werken aan creatieve out-of-the-box toepassingen voor nieuwe technologieën.”
Minister Jet Bussemaker
Jet Bussemaker, Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, was een van de speciale gasten tijdens de ceremonie. Haar verhaal, getiteld Grenzen Verleggen, sloot nauw aan bij de ideeën achter het nieuwe lab. “In onze eeuw moeten we over de grenzen van ons gezichtsveld heen leren kijken, om onvermoede combinaties mogelijk te maken.” In haar betoog richtte de Minister zich ook rechtstreeks tot de studenten. “We kunnen jullie toekomst niet voorspellen, maar we kunnen jullie wel toerusten voor die toekomst. Door jullie met het juiste gereedschap, een goede opleiding, de wereld in te sturen.”
Waar in het verleden technologie puur door technologen werd ontwikkeld, wordt het steeds belangrijker dat mensen van compleet verschillende andere disciplines leren samenwerken, om de antwoorden op de vragen van de toekomst te vinden, legt Bussemaker uit. “We worden geconfronteerd met complexe problemen die meerdere oorzaken hebben, waardoor ook de oplossingen uit verschillende richtingen moeten komen. En dat met vervagende grenzen tussen landen, mensen en gebeurtenissen.”
Prijsuitreikingen
Traditiegetrouw worden tijdens de opening van het academisch jaar diverse prijzen uitgereikt. Uit handen van Rector Magnificus Ed Brinksma, ontvingen de beste afstudeerders van de zes UT faculteiten van het vorige collegejaar een certificaat, een cheque en een bos bloemen.
Daarna werd Jurnan Schilder, de winnaar van de Centrale Onderwijsprijs, in het zonnetje gezet. Schilder mag zich een jaar lang de beste docent van de UT noemen. Tot slot kreeg Sophie van Baalen uit handen van de rector de TGS Research Honours PhD Award voor Twents Promotie Top Talent.
Daan Roosegaarde
Daan Roosegaarde was de tweede speciale gast tijdens de ceremonie. Eerder op de dag had de ‘hippie met een businessplan’ al een drukbezocht college gegeven aan eerstejaarsstudenten en aan een deel van de class of ’64, de eerste groep studenten van de TH Twente.
Ook bij Roosegaarde draaide het in zijn inspirerende betoog om lef hebben, anders durven denken en initiatief nemen. De kunstenaar, die nauw samenwerkt met wetenschap en het bedrijfsleven, gaf diverse succesvolle voorbeelden waar ‘anders denken’ toe kan leiden. In Beijing in China gaat hij bijvoorbeeld samen met wetenschappers de strijd tegen de smog aan. De smog zelf die hij verzamelde, wordt overigens niet weggegooid, onder het mom ‘afval bestaat niet’. Deze wordt geperst en in ringen verwerkt. Roosegaarde: “We moeten bereid zijn om te koppelen en nieuwe verbanden te zoeken. Creativiteit moet ons hoofdexportproduct worden.”
Sven Figee
De verschillende bijdragen werden muzikaal onderbroken door producer Sven Figee. Met Cut the Track kon iedereen een stukje muziek of geluid aanleveren. De ingestuurde bijdragen werden verwerkt tot een nummer. Figee liet zien hoe hij allerhande geluiden, van muzikale bijdragen , tot geluiden uit het lab en de sportschool, samensmeedde tot een dancetrack. Deze werd later live uitgevoerd. Een swingend slot waarmee Figee de hele zaal, van student tot hoogleraar, in beweging kreeg.