Om het succes van bijdragen aan de topsector Energie en het benutten van kansen in Europa te vergroten, is meer samenwerking nodig op zowel operationeel als wetenschappelijk gebied. Hiervoor zijn voor het eerst in Nederland de krachten gebundeld van de grote publieke organisaties die zich bezighouden met energieonderzoek. Dit gebeurt vanuit de vereniging Netherlands Energy Research Alliance (NERA). Het samenwerkingsverband telt zes leden, waarvan de Universiteit Twente er één is.
Doelen van NERA zijn het bevorderen van onderlinge synergie, gezamenlijk uitdagingen op lange termijn identificeren en aansluiting op EU-kansen. Een van de eerste wapenfeiten is de lancering van een website die een overzicht geeft van elkaars portefeuilles in energieonderzoek.
Leden en bestuur
De leden van de vereniging NERA zijn, naast de Universiteit Twente, TU Delft, TU Eindhoven, ECN, TNO en FOM. UT-rector Ed Brinksma is één van de zes leden van het bestuur, dat verder bestaat uit voorzitter Paul Korting (directeur ECN), Karel Luyben (rector TU Delft), Mart van Bracht (directeur Energie TNO), Hans van Duijn (rector TU Eindhoven) en Wim van Saarloos (directeur FOM). De vereniging staat open voor aanvraag van lidmaatschap van andere publieke energieonderzoekinstellingen. Zo zal bijvoorbeeld de Rijksuniversiteit Groningen op korte termijn toetreden tot de vereniging.
Activiteiten
Alle NERA-leden zijn volop actief in de Topsector Energie en de zeven TKI's (Topconsortia Kennis en Innovatie) die daarbinnen zijn opgericht. Ook zijn ze betrokken bij de uitwerking van het Energieakkoord van de SER. Om de samenwerking voor bijvoorbeeld de ontwikkeling van proposities voor de topsector, de overheid en de industrie te bevorderen zal de NERA een reeks initiatieven ontplooien. De website maakt een efficiënte deling van kennis mogelijk tussen de leden, maar geeft ook een goed inzicht voor mogelijke samenwerkingspartners zoals de overheid, de industrie en Europese instellingen. Via FOM/NWO wordt de verbinding gelegd met het thema Duurzame Energie waarmee NWO excellent onderzoek naar de energievoorzieningen van de toekomst stimuleert. Daarnaast worden thematische workshops georganiseerd en wil NERA een activerende rol spelen in de dialoog met TKI-besturen over de wetenschappelijke bijdragen die haar leden kunnen leveren.
Europees verband
Naast deze nationale ambities is de NERA opgericht om de kennispartners beter gezamenlijk te positioneren in de EU. De NERA is lid van de European Energy Research Alliance (EERA), waarin ruim 150 Europese organisaties op het gebied van energieonderzoek samenwerken. Tot begin 2014 was alleen ECN vertegenwoordigd in het bestuur waarin naar verwachting nu de NERA zal toetreden. Door het EERA-lidmaatschap kunnen alle NERA-leden optimaal aansluiting vinden op relevante Europese ontwikkelingen.