HomeNieuwsMarina van Damme-beurs voor Brechtje Riphagen

Marina van Damme-beurs voor Brechtje Riphagen Riphagen ontwikkelt innovatieve infuuslijn voor couveusebaby's

De Marina van Damme-beurs voor vrouwelijk toptalent, afgestudeerd aan de Universiteit Twente, gaat dit jaar naar Brechtje Riphagen. Ze ontving de beurs, die voor de 12e keer werd uitgereikt, op 21 mei tijdens de Innovatielezing van de Universiteit Twente. Riphagen zet de beurs in om haar droom te verwezenlijken: dat elke zieke couveusebaby wereldwijd medicijnen toegediend krijgt via haar nieuwe, veiligere infuuslijn.


Brechtje Riphagen studeerde in mei 2009 Cum Laude af aan de opleiding Biomedische Technologie aan de Universiteit Twente. Haar afstudeeropdracht voerde ze uit binnen het UMC Utrecht. Ze onderzocht het gelijktijdig toedienen van verschillende medicijnen bij couveusebaby’s. Het bleek dat er veel problemen optreden rondom de medicijntoediening bij deze kwetsbare patiënten. Dit kan ernstige gevolgen hebben, zoals blijvende hersenschade.  

Samen met het UMC Utrecht, ontwikkelde ze een innovatieve infuuslijn, die nauwkeurige en gelijktijdige medicatietoediening mogelijk maakt. In september 2011 startte ze een eigen onderneming: Innofuse. De droom van Riphagen is dat over vijf jaar Innofuse wereldwijd de gouden standaard is voor medicatie toediening binnen infuusmanagement bij neonatologie.

Riphagen ontving  een bedrag van 9000 euro en een kunstwerk. Het geld wil ze gebruiken om een speciaal programma voor medisch-technologische ondernemers te volgen aan Stanford University. Ook wil ze een internationaal marktonderzoek doen. Een marktonderzoek binnen Nederland heeft al uitgewezen daar haar concept economisch levensvatbaar is.

De jury heeft unaniem besloten Brechtje Riphagen als winnaar voor te dragen en is unaniem onder de indruk van haar talent, haar ambities en haar droom. Volgens de jury is Riphagen de verpersoonlijking van de Marina van Damme-beurs.

De Marina van Damme-beurs is dit jaar voor de 10e keer uitgereikt. De beurs wordt ter beschikking gesteld door dr.ir. Marina van Damme, die in 1965 de eerste ingenieur was die promoveerde aan de toenmalige TH Twente. De beurs wordt jaarlijks uitgereikt door de Stichting Universiteitsfonds Twente. De winnares van de beurs heeft drie jaar de tijd om het bedrag te besteden aan het verder ontwikkelen van haar loopbaan. Bijvoorbeeld door verdieping of verbreding van kennis of een internationale oriëntatie in de vorm van een studie, stage of project. De uitreiking vond op 21 mei plaats tijdens het programma van de UT Innovatielezing.

K. Hovestad (Kim)
Persvoorlichter (aanwezig ma, di-ochtend, do)