Zie Nieuws

UT ontvangt Cottonwood met open armen in Twente Het bedrijf heeft direct 10 miljoen euro te verdelen aan start-ups

Het Amerikaanse (pre-)seedfonds Cottonwood Technology Fund (CTF) opent haar eerste Europese vestiging in Twente. Cottonwood beschikt over tien miljoen euro voor investeringen in innovatieve bedrijven in Nederland en de VS. Het fonds is voornamelijk bedoeld voor investeringen in technologiebedrijven actief in photonica, advanced materials, gezondheidszorg en clean energy. CTF staat bekend als een van de meest succesvolle seedfondsen in de Verenigde Staten. Vertegenwoordigers van Cottonwood geven aan dat het ‘Twentse ecosysteem’ een doorslaggevende factor is in hun vestigingsbeslissing voor Twente. Tevens zien zij Nederland als een aantrekkelijk land voor investeerders.

Cottonwood Technology Fund
Cottonwood Technology Fund (CTF) is een van de weinige fondsen, buiten Silicon Valley en Boston, dat excellent presteert in vroege fase financiering. CTF focust vooral op innovatieve high tech regio’s waar  behalve een tekort aan financiering ook het managementtalent verder ontwikkeld moet worden. ‘Wij kozen Twente als centrum voor onze Europese vestiging vanwege haar ondernemersklimaat van wereldklasse, vanwege de ondernemende universiteit en vanwege de gezamenlijke investeringen die partners doen om deze omgeving een innovatieve boost te geven. “Wij zijn ervan overtuigd dat onze aanpak voor explosieve groei in de startup omgeving zorgt en dat wij een aanvulling zijn,” vertelt Ray Quintana, General partner Cottonwood Nederland.

Start-ups
Collegevoorzitter Victor van der Chijs, ontvangt Cottonwood met open armen. “Ik weet even niet meer precies hoeveel bedrijven er op de campus ontstaan zijn. De teller staat nu op 871, geloof ik. Dat zijn de bedrijven die nog bestaan. Er mislukt er nog wel eens eentje. Dat zijn er gewoon heel erg veel, dus er is ook genoeg te financieren.De bedoeling is dat de start-ups hier blijven en groeien. Dit is fantastisch nieuws voor Nederland. Door Amerikaans geld en kennis wordt het nu makkelijker voor start-ups om snel in het buitenland aan de slag kunnen. Want Cottonwood heeft een groot internationaal netwerk waar ze gebruik van kunnen maken.”

Partners
De Twentse partners voor de eerste closing in Nederland zijn: Universiteit Twente, PPM Oost, Regio Twente en Thales. Cottonwood streeft nog dit jaar naar een groei van het fonds van tien miljoen naar dertig miljoen euro. Daarbij zetten zij in op meer regionale partijen en multinationals. Net zoals voor Thales profiteren deze partners van de toegang die Cottonwood biedt naar nieuwe technologieën zowel in de Verenigde Staten als in Europa.

Best presterend fonds
Preqin, een toonaangevend Brits bedrijf gespecialiseerd in onderzoek naar kapitaalverstrekkers, heeft Cottonwood uitgeroepen tot best presterend fonds in de vroege fase financiering in haar eerste jaar. CTF opereert vanuit een model waarbij vanaf de eerste dag de internationale groei voorop staat. Daarbij worden direct strategische partners voor de volgende ronde betrokken. Op deze manier ontstaat een model waarin de start-up zich relatief soepel kan ontwikkelen omdat het financieringspad direct is geëffend. Alles is gericht op het creëren van maximale waarde. Daarbij kan het bedrijf gewoon in de regio blijven waar het gestart is. Deze aanpak heeft er in het verleden toe geleid dat de waarde van bedrijven waarin zij in de VS geïnvesteerd hebben met 300% gestegen is binnen drie jaar. Quintana: “Wij proberen een goede deal te maken met een geweldig goed bedrijf, in plaats van de beste deal met een OK bedrijf. CTF investeert elk jaar in twee tot drie nieuwe bedrijven.”

Volgens de Nederlandse partners Thales, de Universiteit Twente, Regio Twente en PPM Oost versnelt de komst van Cottonwood de ambitie van de regio Twente om uit te groeien tot een toonaangevende high tech regio op het gebied van High Tech Systemen en Materialen in Europa. Ook RTL Nieuws besteedde aandacht aan deze gebeurtenis. 

H. Mulder (Hinke)
Senior Communication Advisor