Leerlingen van het Bonhoeffer College in Enschede nemen vanaf woensdag 19 februari een kijkje in de wereld van de wetenschap. In een gezamenlijk project met de UT, voeren de leerlingen geografische opdrachten uit. Ze zoeken het antwoord op de vraag: stel je voor, de zeespiegel stijgt dertig meter en Enschede komt aan zee te liggen, wat is dan de beste plek voor een strand?
Zestien slimme scholieren uit 3 Vwo gaan vanaf woensdag 19 februari in vier teams werken aan de faculteit ITC van de UT en in de stad Enschede. De scholieren zitten in een plusklas, ze kunnen makkelijk leren en hebben daardoor minder tijd nodig voor reguliere vakken. De tijd die ze over hebben besteden ze aan diverse projecten, waaronder Enschede aan zee. Nanette Kingma is docente aan de UT en organisator van het project: “De scholieren gaan onderzoeken wat in Enschede de beste plek is voor een strand, zodra de omgeving onder water staat. Ze gaan kaarten maken en experimenteren met geo-informatiesystemen.” De UT wil scholieren laten kennismaken met geo-informatie zoals, satellietbeelden, het actueel hoogte bestand Nederland en thematische kaarten van Nederland. De Vwo’ers gebruiken daarvoor geo-informatiesoftware die aan de faculteit ITC is ontwikkeld. Hiermee kunnen ze bijvoorbeeld beelden bewerken en ruimtelijke analyses maken. Kingma: “Het is software waar wij als wetenschappers zelf ook mee werken, maar het zijn slimme kinderen, dus dat kunnen zij ook.”
Onderwerpen als klimaatverandering en water staan momenteel volop in de belangstelling. Kingma: “Het is een actueel onderwerp. Delen van Engeland staan op het moment onder water. Het is natuurlijk heel onwaarschijnlijk dat de zeespiegel dertig meter stijgt, maar we vonden het een grappig idee om de scholieren hierover na te laten denken.” Nanette Kingma en haar collega Michiel Damen van de faculteit ITC, Departement Earth System Analysis , van de Universiteit Twente organiseren het project samen met het Bonhoeffer College.
De faculteit ITC
De faculteit Geo-Information Science and Earth observation (ITC) biedt onderwijs en onderzoek op het gebied van geo-informatiewetenschappen en aardobservatie. Geografische informatiesystemen worden ingezet om problemen op te lossen, bijvoorbeeld op het gebied van aardbevingen, bosbranden, voedsel en waterveiligheid, ecosystemen, klimaatverandering en milieuvervuiling. De faculteit richt zich op capaciteitsopbouw en institutionele ontwikkeling in ontwikkelingslanden en opkomende economieën.