HomeNieuwsMinister-president Mark Rutte oefent met LOPES II

Minister-president Mark Rutte oefent met LOPES II

Dat de revalidatierobot LOPES II uniek is, wilde premier Mark Rutte wel eens zelf meemaken. Op 14 december bezocht hij revalidatiecentrum Het Roessingh in Enschede om daar kennis te maken met LOPES II. Rutte nam met een grote glimlach plaats in de revalidatierobot en kreeg een rondleiding door het Roessingh, waar hij tevens uitleg kreeg over een armrevalidatierobot. De premier werd begeleid door UT-hoogleraar Hans Rietman.

De revalidatierobot LOPES II is eerder dit jaar in gebruik genomen door revalidatiecentra Roessingh in Enschede en de Sint Maartenskliniek in Nijmegen. De eerste patiënten in Nederland, met bijvoorbeeld een CVA of dwarslaesie, oefenen al met deze unieke revalidatierobot, om zo weer beter te leren lopen.  Het vernieuwende van de LOPES II is dat de robot de patiënt tijdens de looptraining alleen ondersteunt waar het nodig is.
LOPES II is ontwikkeld door een consortium bestaande uit de Universiteit Twente en de mechatronische bedrijven Moog en Demcon. Roessingh en de Sint Maartenskliniek leverden klinische input voor het ontwikkelproces.