Postdoctoraal onderzoekster dr. Karlijn Morsink heeft van de British Academy, de Britse equivalent van het NWO, de prestigieuze British Academy Postdoctoral Fellowship ontvangen. Deze beurs is vergelijkbaar met de Nederlandse Veni. Morsink, op de UT verbonden aan het Laboratory for Social Interactions and Economic Behaviour (LSEB) binnen onderzoeksinstituut IGS, bekleedt hierdoor de komende drie jaar een positie bij the Centre for the Study of African Economies (CSAE) van de Universiteit van Oxford.
Morsink promoveerde vorig jaar aan de UT met haar onderzoek naar microverzekeringen. Ze onderzoekt hoe deze microverzekeringen arme mensen de mogelijkheid bieden met risico’s om te gaan, zoals natuurrampen, gezondheidsproblemen en ongelukken. Morsink werkt al zo’n anderhalf jaar in Oxford en is door de beurs (ruim 237.000 pond) de komende drie jaar verbonden aan het Department of Economics.
“Dit is een ontzettend inspirerende plek. Het instituut behoort tot de mondiale top en haar onderzoekers publiceren in de top-5 journals. Het internationale karakter van de universiteit en het netwerk van wetenschappers zorgen ervoor dat dit een geweldige plek is om de beginjaren van mijn wetenschappelijke carrière door te brengen.”
De concurrentie voor de beurzen was groot, slechts zeven procent van de ingediende voorstellen is gehonoreerd. Morsink: “Ik ben erg blij dat ik er een mag ontvangen. Met deze subsidie wil ik mij verder specialiseren op het gebied van economische beslissingen van arme huishoudens onder invloed van risico’s. Dit doe ik door keuzes voor informele netwerken en formele verzekeringen van arme boeren in Ethiopië te onderzoeken via veldexperimenten. Het uiteindelijke doel is om beter te begrijpen hoe arme huishoudens, via toegang tot financiële markten, minder kwetsbaar worden voor risico’s.”
Morsink blijft verbonden aan het LSEB, het lab dat zij samen met collega’s aan het opzetten is en wordt gehuisvest bij het ITC. Het onderzoek binnen LSEB richt zich op experimenteel empirisch onderzoek naar sociale interacties en economische beslissingen van individuen, huishoudens en instituties op sociaal-relevante gebieden zoals resilience, adaptation and mitigation en risk and vulnerability.