Vanaf september 2013 vervult Prof.dr. Vinod Subramaniam de functie van Wetenschappelijk Directeur van het prestigieuze FOM-instituut AMOLF.
Subramaniam was sinds 1 mei 2012 Wetenschappelijk Directeur van MIRA, het instituut voor biomedische technologie. Dat combineerde hij met zijn hoogleraarschap van de Nanobiophysics Group. De onderzoeksgroep is verbonden aan zowel MIRA als de MESA+ Instituut voor Nanotechnologie. Professor Subramaniam zal naast zijn positie bij AMOLF als hoogleraar verbonden blijven aan de UT.
FOM-instituut AMOLF verricht fundamenteel, fysisch georiënteerd onderzoek op het gebied van nanofotonica en biofysica. AMOLF speelt een vooraanstaande rol bij het initiëren en tot wasdom brengen van nieuwe onderzoeksterreinen met een grote potentie voor technologische innovaties. FOM-directeur Wim van Saarloos is heel blij met de komst van Subramaniam naar FOM: "Hij kan de twee onderzoekslijnen van AMOLF, nanofotonica en biofysica, verbinden. Bovendien heeft hij ervaring met publiek-private samenwerking. Dat is een veelbelovende combinatie!".
Het College van Bestuur van de UT ondersteunt Vinod Subramaniam van harte in deze benoeming: “AMOLF is een zeer vooraanstaand instituut, het is fantastisch dat hij voor deze positie wordt gevraagd,” aldus Ed Brinksma, rector magnificus.
Het College beraadt zich in overleg met Subramaniam over de opvolging van de wetenschappelijk directeur van MIRA en zal daar spoedig de procedure van de Benoemingsadviescommissie voor in werking laten treden.
Professor Subramaniam (1967) is gespecialiseerd in de eiwitbiofysica en functionele beeldvorming op nanometerschaal. Met behulp van optische en andere technieken onderzoekt hij de moleculaire biofysica van eiwit interacties op enkel molecuul niveau. Hij doet onder meer onderzoek naar het samenklonteren van het eiwit alfa-synucleïne, dat waarschijnlijk een belangrijke rol speelt bij het ontstaan van de ziekte van Parkinson.
Subramaniam studeerde elektrotechniek aan de Cornell University en promoveerde in 1996 in de technische natuurkunde aan de University of Michigan in de Verenigde Staten. Hij was daarna onder meer verbonden aan het Max Planck Institute for Biophysical Chemistry in Göttingen, Duitsland. In 2004 werd hij hoogleraar bij de vakgroep BioPhysical Engineering aan de Universiteit Twente en later bij de vakgroep Nanobiophysics. Daarnaast is Subramaniam bijzonder hoogleraar Nanoscale Imaging aan de Radboud Universiteit Nijmegen en senior fellow en gasthoogleraar aan de Zukunftskolleg van de Universiteit van Konstanz in Duitsland.
Noot voor de pers
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Bertyl Lankhaar (053 489 2210), woordvoerder van het College van Bestuur van de Universiteit Twente.
Contactpersoon bij de Stichting FOM: Gabby Zegers, (0)30 600 12 22
Contactpersoon bij het FOM-instituut AMOLF: Erny Lammers, (0)20 754 74 08