De Stichting Juvenile Diabetes Research Foundation (JDRF) heeft een bedrag ter beschikking gesteld van 1.05 miljoen dollar aan dr. Aart van Apeldoorn van het MIRA Instituut voor Biomedische Technologie en Technische Geneeskunde van de Universiteit Twente. Deze grant is onderdeel van het Encapsulation Consortium met een totale funding door JDRF van 8,7 miljoen dollar over drie jaar. In totaal zijn 9 wetenschappers uit Amerika, Canada, Engeland, België en Nederland hierbij betrokken. Het geld is bedoeld voor de ontwikkeling van technologie die ons in staat stelt om zogenaamde ‘Eilandjes van Langerhans’ in te kapselen en op een veilige manier te implanteren bij patiënten die lijden aan type 1 diabetes (T1D).
In Nederland hebben circa 150.000 mensen Type 1 Diabetes, waaronder 15.000 kinderen en jongvolwassenen. T1D is een auto-immuunziekte met levenslang ingrijpende gevolgen. Bij T1D maakt het lichaam geen insuline aan waardoor de bloedglucosespiegel niet meer wordt geregeld. De ‘Eilandjes van Langerhans’, groepjes cellen in de alvleesklier die de insuline-aanmaak reguleren, zijn in dit geval aangevallen door het eigen immuunsysteem. Hierdoor ontstaat het risico op ernstige complicaties zoals hart-, oog en nieraandoeningen, zenuwbeschadigingen en beroertes.
Mensen met T1D moeten constant, nauwlettend hun bloedglucosespiegel in de gaten houden en dagelijks meerdere malen insuline-injecties toedienen, of moeten 24/7 een insulinepomp aan het lichaam dragen. Transplantatie van de ‘Eilandjes van Langerhans’ is al mogelijk, maar heeft nog niet altijd voldoende kans van slagen. Binnen MIRA wordt door Aart van Apeldoorn en zijn collega’s gewerkt aan een ‘kunstmatige alvleesklier’ die ook veilig is voor aanvallen door het immuunsysteem. Hij werkt hiervoor onder meer samen met membraanspecialist Dimitrios Stamatialis (Biomaterials Science and Technology, UT) en met het Diabetes Research Institute in Miami.
Encapsulation
Maarten de Groot, voorzitter JDRF Nederland, is enthousiast over het Encapsulation Programma van JDRF, één van de 5 prioriteiten van de stichting. “Het onderzoek van Aart van Apeldoorn is gericht op de ontwikkeling van een immuun beschermend implantaat. Het implantaat beschermt de eilandjes van Langerhans te beschermen tegen aanvallen van het immuunsysteem. Als het onderzoek slaagt zijn we in staat om T1D patiënten op een veilige manier voor langere tijd onafhankelijk te maken van extra insulinetoediening. Wij zijn trots dat de Nederlandse wetenschap hier zo’n belangrijke bijdrage aan kan leveren”.
Eén donor voor één patiënt
Dr. Aart van Apeldoorn over zijn onderzoek: “Eén donor voor één patiënt, dat is ons motto. Op dit moment zijn er veel donoren nodig om 1 patiënt te kunnen helpen. En vooral aan pancreasdonoren is een groot tekort. Met het onderzoek dat we nu door deze grant kunnen uitvoeren komt dat doel een stuk dichterbij. Bovendien stelt JDRF ons in staat direct mee te draaien met de top in de wereld als het om T1D onderzoek gaat”.
Over JDRF
JDRF is wereldwijd de leidende organisatie als het gaat om wetenschappelijk onderzoek naar het genezen, voorkomen en behandelen van T1D. Sinds de oprichting in 1970 heeft JDRF tot nu toe ruim 1,7 miljard dollar aan T1D-onderzoek gefinancierd in zo’n 27 landen.
Waarvan meer dan 20 miljoen euro in Nederland. Hiermee heeft JDRF bijgedragen aan nagenoeg alle wetenschappelijke vooruitgang op het gebied van deze ziekte. Vanaf eind 2010 heeft Nederland een eigen JDRF-vestiging. Met de resultaten van vandaag draagt JDRF bij aan de hoop voor morgen. Een wereld zonder T1D. Voor meer informatie:
www.jdrf.nl