Als overheidsbeleid vrouwen in staat stelt om werk en gezin te combineren, versterkt dat hun aanwezigheid op de arbeidsmarkt. Daar staat tegenover dat gezinsbeleid dat specifiek gericht is op het financieel ondersteunen van gezinnen (in het bijzonder kinderbijslag), juist leidt tot een lagere arbeidsmarktdeelname van moeders. Dit is de uitkomst van het onderzoek van UT-wetenschappers Rense Nieuwenhuis, prof. Ariana Need en dr. Henk van der Kolk. Zij zijn verbonden aan het ‘Institute for Innovation and Governance Studies' (IGS) van de universiteit.
In het onderzoek van Nieuwenhuis, Need en Van der Kolk werden 18 landen vergeleken gedurende de periode 1975 tot en met 1999. Ze bestudeerden of vrouwen door de tijd heen vaker moederschap combineerden met arbeidsdeelname.
In de meeste landen nam de mate waarin vrouwen werk en gezin combineerden tussen 1975 en 1999 toe. In Nederland bijvoorbeeld bleken moeders werk en gezin steeds vaker te combineren. In Denemarken was het verschil tussen moeders en vrouwen zonder kinderen gedurende de hele periode zeer klein, en werd geen verdere afname van dit verschil gevonden. In (het voormalige) West-Duitsland en Portugal werd het verschil in arbeidsdeelname tussen moeders en vrouwen zonder kinderen juist groter. Het onderzoek laat zien dat onder meer overheidsbeleid de gevonden verschillen en veranderingen in de arbeidsdeelname van vrouwen goed kan verklaren.
Nieuwenhuis stelt: "Uit onze onderzoeksresultaten kwam duidelijk naar voren dat beleid dat gericht is op het combineren van werk en gezin, zoals zwangerschaps- en ouderschapsverlof, het verschil in arbeidsdeelname tussen moeders en vrouwen zonder kinderen verkleint. Wanneer een land veel kinderbijslag biedt aan gezinnen, werken moeders juist minder vaak."
Promovendus Rense Nieuwenhuis is werkzaam voor het ‘Institute for Innovation and Governance Studies' (IGS) van de Universiteit Twente (UT). Hij doet onderzoek naar de gevolgen van overheidsbeleid dat gericht is op het combineren van verantwoordelijkheden rondom werk en gezin. Hij wordt begeleid door prof. Ariana Need, hoogleraar Sociologie van het Openbaar Bestuur aan de UT en dr. Henk van der Kolk, universitair hoofddocent aan de universiteit.
Het wetenschappelijke artikel 'Institutional and Demographic Explanations of Women's Employment in 18 OECD Countries, 1975–1999” is in het juni-nummer van 2012 gepubliceerd in het gerenommeerde 'Journal of Marriage and Family'.