HomeNieuwsKevin Voss wint Tata Steel Prijs van 5000 euro voor ‘lenige’ robot

Kevin Voss wint Tata Steel Prijs van 5000 euro voor ‘lenige’ robot

Kevin Voss (Werktuigbouwkunde, Automatisering en Mechatronica Universiteit Twente) ontvangt op 30 november in Haarlem bij de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen de Tata Steel Afstudeerprijs voor Werktuigbouwkunde en Materiaalkunde van 5000 euro. Hij krijgt deze Jong Talent Afstudeerprijs voor zijn ontwerp van een kabel-aangedreven ‘lenige’ robot die onder meer het gevaarlijke werk van glazenwassers bij hoge en bijzonder gevormde gebouwen kan overnemen.


Met de architectonische hoogstandjes van moderne glazen kantoor- en winkelcomplexen worden schoonmaak en onderhoud daarvan steeds ingewikkelder, gevaarlijker en duurder. Soms zijn zelfs bergbeklimmers nodig om deze klus te klaren.


Dit wereldwijde probleem was de inspiratiebron voor het afstudeeronderzoek van Kevin Voss. Hij onderzocht hoe hij dit gevaarlijke werk kon automatiseren en ontwierp een kabel-aangedreven robot voor het schoonmaken en onderhouden van de gevels van grote gebouwen. Zijn robot bestaat uit een platform dat wordt bewogen door het vieren en innemen van acht kabels. Een ingewikkelde opgave, omdat de kabels steeds op de juiste lengte en spanning moeten worden gehouden. Voss ontwikkelde een methode om met dit verschijnsel rekening te houden, in combinatie met het gewicht van de kabels en het optreden van mogelijke kruisingen. Uiteindelijk heeft hij een schaalmodel van deze robot gebouwd en getest.


Daarnaast heeft hij nog een robot ontworpen die koepels kan schoonmaken en onderhouden. Voor dit vernieuwende concept is inmiddels octrooi aangevraagd.


Het ontwerp van Kevin Voss is ook bruikbaar voor het schoonhouden van zonnepanelen of de onderzijde van grote schepen tijdens de vaart, of voor het verven van koeltorens. Bij al deze toepassingen kunnen veel kosten worden bespaard.


De jury is vooral onder de indruk van het innovatieve karakter van het afstudeeronderzoek van Kevin Voss, dat ook al tot publicatie van twee wetenschappelijke artikelen heeft geleid.


Voss werkt inmiddels als systeemontwerper bij Demcon Advanced Mechatronics in Oldenzaal.

Robots ontwikkelen is helemaal zijn vakgebied. ‘Ik vind het mooi om iets te laten bewegen en zelfstandig een taak te laten uitvoeren. Daarin komen verschillende vakgebieden als elektronica, werktuigbouwkunde en software bij elkaar’, aldus Voss.


De Tata Steel Afstudeerprijs wordt op 30 november uitgereikt door Arjan van den Hoogen, Director Business Excellence Tata Steel R&D en wordt jaarlijks ter beschikking gesteld door Tata Steel Research, Development & Technology. De jurering is in handen van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen te Haarlem. Deze maatschappij jureert nog tal van andere belangrijke wetenschappelijke prijzen, waaronder de Akzo Nobel Science Award (zie ook: www.khmw.nl).