MIRA, het instituut voor biomedische technologie en technische geneeskunde van de Universiteit Twente, presenteert zich woensdag en donderdag, temidden van binnen- en buitenlandse topwetenschappers, in de creatieve fabriek in Hengelo. Het toont drie films waarin het instituut uiteenzet welk onderzoek het doet en hoe het bedrijvigheid aanjaagt om de ontwikkelde technologie daadwerkelijk op de markt te brengen om de MIRA-leuze 'Top Technology for Patients' recht te doen. Aan ambitie ontbreekt het hierbij niet. "MIRA wil doorstoten tot de absolute Europese top," zegt wetenschappelijk directeur Clemens van Blitterswijk.
Martijn Kuit, zakelijk directeur is enthousiast: "MIRA zal de komende jaren flink groeien, van 250 mensen nu naar 400 in 2014. De nu al hoge wetenschappelijk output en de kwaliteit ervan zal nog verder toenemen. Daarnaast werken we in toenemende mate samen met bedrijven en andere instellingen. Zie het Center for Medical Imaging (CMI), dat we samen met het Universitair Medisch Centrum Groningen en het grote Duitse bedrijf Siemens opzetten en waar we de laatste innovaties op het gebied van medische beeldvorming - zoals MRI scanners - presenteren. Ook gaan we een rol spelen in Robotica-center LEO; denk hierbij bijvoorbeeld aan de operatiekamer van de toekomst. Daarnaast zetten we het Cluster for Biomaterials op. Dat gaat ondermeer werken aan toepassingen die het lichaam zelf ertoe aanzetten om nieuw weefsel te vormen. Een voorbeeld hiervan, sinds kort al op de markt, is de speciale keramiek die door onze spin-off Progentix is ontwikkeld. Dit keramiek zet in het menselijk lichaam een proces in gang waarbij de eigen aanwezige stamcellen op de gewenste plek bot vormen. Via het grote Amerikaanse bedrijf Nuvasive wordt dit product trouwens grootschalig op de markt gebracht."
This macro does not provides rendering in WYSIWYG editor
Video 1: Over MIRA
TIENTALLEN BEDRIJVEN
De afgelopen jaren zijn er uit het biomedisch technologisch onderzoek aan de Universiteit Twente al tientallen bedrijven ontstaan. Die ontwikkeling wordt nu door MIRA verder geïntensiveerd. Van Blitterswijk: "Om dit soort dure technologie uiteindelijk toegankelijk te maken voor de patiënt heb je bedrijven nodig. Wij stimuleren dat nu in hoge mate binnen ons eigen MIRA-projectbureau met gespecialiseerde adviseurs. We willen graag jaarlijks vier spin-off bedrijven realiseren. Ook willen we bevorderen dat deze doorgroeien." Kuit: "Er liggen nu zo'n 25 nieuwe business cases. Het gaat hierbij om patenteerbare technologie die we de komende jaren op de markt gaan brengen, ofwel onder licentie bij een bestaand bedrijf, ofwel door te helpen een nieuw bedrijf op te richten. Binnen MIRA stimuleren we ondernemerszin bij onze wetenschappers door actief te screenen en te scouten. We helpen ze om veelbelovende doorbraken te patenteren en op de markt te brengen."
This macro does not provides rendering in WYSIWYG editor
Video 2: Samenwerking van MIRA met het bedrijfsleven.
TECHNISCHE GENEESKUNDE
De filosofie van MIRA is de combinatie van fundamenteel en toegepast onderzoek dat in samenwerking met de kliniek wordt getest en (door)ontwikkeld. De opleiding Technische Geneeskunde speelt hier als onderdeel van MIRA een belangrijke rol in. Van Blitterswijk: "De technisch geneeskundige overbrugt de kloof tussen de klassieke chirurgie en de vergaande moderne innovaties die in feite een enorme kennis van technologie vergen. De door ons opgeleide technisch geneeskundige heeft die." Vanuit deze gedachte zijn er onlangs ook drie nieuwe klinische deeltijd-hoogleraren benoemd bij Technische Geneeskunde.
Volgens Van Blitterswijk is de combinatie van fundamenteel, toegepast en klinisch onderzoek in een enkel instituut volstrekt uniek in Europa. "Vanuit de positie die wij nu al hebben, denken wij dat het realistisch is dat wij binnen ons wetenschappelijk gebied kunnen doorstoten naar de absolute Europese top."